zondag 31 mei 2020

NDP heeft OKB schriftelijk gevraagd om hertelling in Paramaribo

Juridische deskundigen nieuwe coalitie zien geen redenen die voldoen aan  wettelijke gronden voor hertelling


De NDP heeft het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) schriftelijk gevraagd om een hertelling te verrichten in Paramaribo. Dit heeft de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, zaterdagmiddag 30 mei 2020 meegedeeld in het Lalla Rookh-gebouw tijdens een persconferentie van de nieuwe regeringscoalitie. Dit meldt Starnieuws.

De samenwerkende partijleiders van de VHP, ABOP, PL en NPS waren ontvangen door OKB-voorzitster Jennifer van Dijk-Silos eerder op de middag over een brief die zij geschreven hadden over incidenten en het proces van verwerking van de uitgebrachte stemmen.

Santokhi zei, dat de partijen en hun juridische deskundigen hebben gekeken naar de gronden van de hertelling, maar zien geen redenen die voldoen aan de wettelijke gronden. Het verzoek is gericht aan het OKB dat hierover een besluit moet nemen. In Paramaribo gaat het om 274 stembureaus. Het OKB moet nog in overleg treden met de NDP voor een toelichting van de bezwaren. Pas hierna wordt er een besluit genomen. Dat kan op z'n vroegst pas maandag zijn.

Santokhi stelde, dat meer dan 98% van de stemmen bekend is. Er zou volgens hem niet veel meer kunnen veranderen. 'Natuurlijk moet je wachten op de officiƫle uitslag, en dat is onze oproep is geweest aan OKB, regering, Centraal Hoofdstembureau en hoofdstembureau, rondt het af. En wij zijn bijzonder verheugd om te zien, dat in heel wat districten de processen afgerond worden met openbare vergaderingen.' Het enige district dat nog geen datum heeft voor de openbare vergadering, is Paramaribo.

De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo en het OKB worden opgeroepen om de werkzaamheden af te ronden. Er zullen volgens de voorzitster van het OKB nog wat hertellingen plaatsvinden in Paramaribo. Volgens Santokhi zijn het zestien stembureaus. De politicus betreurt het dat het proces van afronding hierdoor wordt vertraagd.

Gehoopt wordt dat de werkzaamheden door hoofdstembureau Paramaribo dit weekend worden afgerond, zodat maandag de openbare vergadering kan worden gehouden. Dan kunnen de resultaten gestuurd worden naar het Centraal Hoofdstembureau. Santokhi vindt, dat aan het werk moet worden gegaan om het land uit de crisis te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten