vrijdag 5 juli 2019

Tweede Kamer en Staten van Aruba en Curaçao bereiken een compromis over geschillenregeling

Aparte Afdeling Koninkrijks- geschillen wordt opgericht bij de Raad van State


Een grote meerderheid in de Tweede Kamer en de bijzondere gedelegeerden namens de Staten van Aruba en Curaçao hebben een compromis bereikt over de geschillenregeling. In een nieuw amendement - ingediend namens de landen door de Arubaanse Statenvoorzitter Addy Thijssen en medeondertekend door Tweede Kamerleden Chris van Dam (CDA), Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) - wordt voorgesteld een aparte Afdeling Koninkrijksgeschillen op te richten bij de Raad van State (RvS). Dit meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 5 april 2019

Het voorstel heeft wel tot gevolg, dat het voorstel voor de Rijkswet Koninkrijksgeschillen op de laatste vergaderdag voor het reces nog niet in stemming kwam. In de nachtelijke uren werd alleen gestemd over de amendementen, stelde staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties voor. De reden hiervoor is de ingrijpende wijziging die bij de RvS moet plaatsvinden.

'Daarover is nader overleg met de RvS nodig. Daarom stel ik voor vannacht alleen over de amendementen te stemmen en de stemming over het wetsvoorstel aan te houden.'

In dat geval kan de bewindsman leven met het amendement als dit door de Kamer zou worden aangenomen. Gezien de steun die in tweede termijn voor het amendement bleek te bestaan lijkt dat zeker het geval.

Mede-indiener Van Dam drong namens de Caribische gedelegeerden nog wel aan op haast in het overleg met de RvS, zodat de geschillenregeling niet weer op de lange baan wordt geschoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten