vrijdag 5 juli 2019

Wetenschappers ontdekken ecosysteem in Honduras vol zeldzame en bedreigde diersoorten

Diersoorten ontdekt waarvan werd gedacht dat ze uitgestorven waren

In totaal ontdekt 246 soorten vlinders en motten, 30 soorten vleermuizen en 57 soorten amfibieën en reptielen


Een team van wetenschappers heeft een ecosysteem ontdekt in een 'verloren stad' diep in een regenwoud in Honduras, dat gevuld is met zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder soorten waarvan werd gedacht dat ze uitgestorven waren. Het team bracht drie weken door met het verkennen van een oude nederzetting, bekend als de 'Verloren Stad van de Apengod' of 'Witte Stad' ('Ciudad Blanca'), in het regenwoud van Mosquitia en vond een gevarieerd centrum van dieren in het wild, waaronder honderden soorten vlinders, vleermuizen en reptielen. 

Wetenschappers hebben ook drie soorten herontdekt waarvan men dacht dat ze niet langer in Honduras woonden: de bleke vleermuis (Phylloderma stenops), de 'False Tree Coral Snake' (Rhinobothryum bovallii) en een tijgerkever die alleen in Nicaragua was geregistreerd en waarvan werd gedacht dat deze uitgestorven was.

Trond Larsen, directeur van het Rapid Assessment Programme (RAP) van Conservation International, zei dat ze 'geschrokken' waren om zo'n rijke omgeving van zeldzame soorten te ontdekken. 'De 'Witte Stad' is een van de weinige gebieden die nog over zijn in Midden-Amerika, waar ecologische en evolutionaire processen intact blijven', voegde hij eraan toe.

De RAP ontdekte ook 22 soorten die nog nooit eerder in Honduras zijn geregistreerd, zoals de bedreigde Grote Groene Ara (Ara ambiguus) en een levendhoudende vis waarvan de onderzoekers geloven dat die nieuw is voor de wetenschap.

In totaal ontdekten wetenschappers 246 soorten vlinders en motten, 30 soorten vleermuizen en 57 soorten amfibieën en reptielen.

Larsen zei dat de diversiteit van de dieren in het gebied het een hoge prioriteit heeft gemaakt voor natuurbehoud. 'Een van de belangrijkste redenen waarom we een dergelijke hoge soortenrijkdom en overvloed aan bedreigde en brede soorten (bijv. Pekari's) vonden, is dat de bossen rondom de Witte Stad ongerept blijft, in tegenstelling tot veel van de regio', zei hij. 'Dit maakt van het gebied een hoge beschermingsprioriteit voor het behoud van de bredere landschapsconnectiviteit die essentieel is voor de persistentie van de biodiversiteit op de lange termijn door Midden-Amerika.'

Ontdekkingsreizigers hebben tientallen jaren gezocht naar de Witte Stad, waarvan wordt gedacht dat deze de thuisbasis was een oude beschaving in het pre-Columbiaanse tijdperk.

Vanwege het gebrek aan infrastructuur in de regio moesten wetenschappers per helikopter worden ingevlogen en bewaakt door gewapende soldaten om hen te beschermen tegen drugshandelaren en roofdieren in het gebied. Volgens Larsen was de grootste bedreiging voor de regio de illegale ontbossing voor veeteelt, ondanks dat de 'verloren stad' officieel werd beschermd door de president van Honduras in 2015.

Dr. John Polisar, lid van het RAP-expeditieteam, riep op tot krachtige bescherming om de pas ontdekte natuur om te gedijen. 'We doen al veertien jaar veldwerk in de inheemse gebieden van La Moskitia, en deze site viel op als gewoonweg prachtig', zei hij. 'Vanwege de huidige intacte bossen en fauna heeft het gebied een uitzonderlijk hoge instandhoudingswaarde. Het verdient een energieke en waakzame bescherming, zodat de schoonheid en het wildleven in de toekomst blijven bestaan.'



(Suriname Mirror/lmneuquen/The Independent/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten