vrijdag 5 juli 2019

De Ware Tijd: 'OM Nederland heeft geprobeerd om banken af te persen'

OM zou tot het inzicht zijn gekomen, dat de inbeslagname van 19,5 miljoen euro onrechtmatig was


De Ware Tijd bericht vandaag, vrijdag 5 juli 2019, dat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft geprobeerd om banken, waarvan de geldzending vorig jaar april op Schiphol in beslag is genomen, af te persen. Dit zou zijn gebeurd nadat het OM kennelijk tot het inzicht was gekomen dat de inbeslagname onrechtmatig was. Zo concludeert zogenoemde 'een ingewijde' in deze zaak, aldus de krant.

Op een bepaald moment heeft het OM Nederland voorgesteld, dat als de banken afstand deden van het geld of een substantieel deel daarvan er geen verder onderzoek zou worden gedaan. De banken hebben dat voorstel van tafel geveegd en eisten al het geld op, omdat de Nederlandse justitie hen op geen enkel moment als verdachte heeft aangemerkt.

'Ze dwongen ons het geld af te staan zonder onderzoek en hebben ons maanden voorgelogen DNA-onderzoek te doen, terwijl het geld al een maand na inbeslagname gestort was bij De Nederlandse Bank', aldus de informant.

Op 17 april vorig jaar werd een bedrag van 19,5 miljoen euro van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank dat op transport was naar de Bank of China in Hongkong in beslag genomen op Schiphol. Het waardetransport werd verzorgd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Eind juni hebben de banken een klaagschrift ingediend bij de rechtbank Noord-Holland om het beslag op te heffen. In het negentien pagina's tellende bezwaarschrift wordt aangevoerd dat de actie van het Openbaar Ministerie onrechtmatig is en van elke grond ontbloot, omdat er 'geen substantiële verdenking is'. 'De verdenking van witwassen is gebaseerd op een misplaatste toepassing van witwasindicatoren op een evident reguliere en legitieme economische activiteit van de Surinaamse staat en een drietal banken van onbesproken gedrag', wordt gesteld.

De klaagsters noemen het beslag disproportioneel, gelet op de schade die wordt toegebracht aan de Surinaamse economie. De banken stellen voorts dat 'waarheidsvinding als beslaggrond', zoals opgevoerd door het OM, niet meer aan de orde is aangezien de contante geldbiljetten zijn omgezet in giraal geld.

Uiteraard roept de verklaring van de 'ingewijde' vragen op. Immers, vanuit welke positie doet die bron zijn gewaagde uitspraken en hoe betrouwbaar zijn die? Ook blijkt niet uit het voren gaande bericht of de Ware Tijd het OM heeft benaderd voor een reactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten