vrijdag 5 juli 2019

VN: Venezolaanse veiligheidstroepen sturen doodseskaders om jonge mannen te vermoorden

(Bron foto: venezuelaaldia.com)
'FAES manipuleerde de plaats delict en het bewijsmateriaal'

'Moorden maakten deel uit van een strategie van de regering van president Nicolas Maduro'


Venezolaanse veiligheidstroepen sturen doodseskaders om jonge mannen te vermoorden en dat in scène te zetten om het te laten lijken alsof de slachtoffers weerstand boden aan arrestatie, aldus de Verenigde Naties (VN) donderdag in een rapport van de mensenrechtencommissaris

Overheidscijfers tonen aan, dat sterfgevallen toegeschreven aan criminelen die zich verzetten tegen arrestaties, vorig jaar 5.287 bedroegen en 1.575 dit jaar op 19 mei. Het VN-rapport stelt, dat velen van hen buitengerechtelijke executies bleken te zijn. Families van 20 mannen hadden beschreven hoe gemaskerde mannen in het zwart gekleed, van de Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana, (FAES), in zwarte pick-ups zonder kentekenplaten waren aangekomen.


Volgens verklaringen vielen de doodseskaders huizen binnen, namen bezittingen in beslag en mishandelden vrouwen en meisjes, waarbij ze soms naakt werden uitgekleed. 'Ze zouden jonge mannen scheiden van andere familieleden voordat ze ze neerschieten', aldus het rapport. 'In alle gevallen hebben getuigen gerapporteerd hoe FAES de plaats delict en het bewijsmateriaal manipuleerde, wapens en drugs zou plaatsen en hun wapens tegen de muren of in de lucht vuurden om een ​​confrontatie te suggereren en te laten zien, dat het slachtoffer 'zich verzette tegen autoriteit'.'



VN mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet bezocht Venezuela vorige maand en presenteert het rapport vandaag, vrijdag 5 juli 2019, aan de VN. Het rapport meldt, dat de moorden deel uitmaakten van een strategie van de regering van president Nicolas Maduro gericht op het 'neutraliseren, onderdrukken en criminaliseren van politieke tegenstanders en kriticasters van de regering', die sinds 2016 toenamen.

De VN publiceerde ook een schriftelijk antwoord op haar bevindingen van de Venezolaanse regering, die het rapport een 'selectieve en openlijke gedeeltelijke visie' noemde over de mensenrechtensituatie in het Zuid-Amerikaanse land. Het argumenteerde, dat de VN zich baseerde op 'bronnen die niet objectief' zijn en negeerde officiële informatie. 'Een analyse die extreme negatieve getuigenissen bevoordeelt en maatregelen die zijn genomen om de mensenrechten te bevorderen, verbergt of minimaliseert, is niet objectief of onpartijdig', aldus de reactie van de regering.



Bachelet zei in een verklaring, dat zij de toezegging van de regering had om met de Verenigde Naties samen te werken om enkele van de lastigste kwesties op te lossen, waaronder het gebruik van foltering en toegang tot justitie, en volledige toegang tot detentiefaciliteiten mogelijk te maken.

'Ik hoop van harte dat de autoriteiten alle informatie in dit rapport aandachtig zullen bestuderen en dat ze alle aanbevelingen zullen volgen, en dat we het er allemaal over eens moeten zijn dat alle Venezolanen een beter leven verdienen', zei ze.


(Suriname Mirror/France24/Al Jazeera/SoundCloud UN/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten