vrijdag 5 juli 2019

Massa zeewier ter grootte van Jamaica op weg naar ongerepte stranden van Mexico

(Bron foto's: Yucatan News)
Massale explosie van algen veroorzaakt door wijdverspreide ontbossing in het Amazonegebied...

... en het intensieve gebruik van meststoffen die stikstof in de oceanen hebben gevoerd


Een grote hoeveelheid stinkend zeewier ter grootte van Jamaica gaat richting de populairste toeristische stranden van Mexico en ruïneert de meestal ongerepte wateren voor vakantiegangers. De gigantische zwevende massa van sargassum algen, meer dan 340 mijl lang, bereikt deze week de kustlijn van Mexico-Caribisch, de kust van het schiereiland van Yucatan te bereiken en zich zo ver zuidelijk als Belize te verspreiden. 

De stranden van Mexico, met name Cancun en Tulum, zijn populair onder toeristen die op zoek zijn naar een goedkope vakantie met warm weer en kristalhelder water. Het sargassum beïnvloedt sinds 2011 enkele van de populairste stranden van Mexico, maar de komst van het zeewiereiland, dat de komende dagen de 'Sargasso-vlek' wordt genoemd, is een verontrustende escalatie.

De massale explosie van algen is veroorzaakt door wijdverspreide ontbossing in het Amazonegebied en het intensieve gebruik van meststoffen die stikstof in de oceanen hebben gevoerd. De stikstof, in combinatie met warmere oceanen, heeft de groei van het zeewier gestimuleerd.

Milieuactivisten waarschuwen, dat de algen een ramp betekenen voor de biodiversiteit in het gebied. Hoewel het op zee als leefgebied voor het zeeleven dient, sterft het zodra het de kust raakt en produceert het toxische gassen en zuren die teruglekken in de zee en koraalriffen en mariene ecosystemen beschadigen.

Misschien nog erger voor toeristen is de rottende eierlucht die de algen vrijkomen als deze vergaat. Het drijvende eiland, dat naar schatting meer dan 200 volledig beladen vliegdekschepen telt, is door NASA-satellietbeelden vastgelegd en heeft een diameter van meer dan 340 mijl en ligt ongeveer 620 mijl ten oosten van de kust van de staat Quintana Roo in Mexico.


Dr. Chuanmin Hu, een mariene wetenschapper aan de Universiteit van Zuid-Florida, heeft de groei van algen bestudeerd. Hij waarschuwde, dat op basis van de laatste 20 jaar gegevens, de gordel van algen 'waarschijnlijk een nieuw normaal zal zijn'. 'De chemie van de oceaan moet veranderd zijn om de algen zo uit de hand te lopen', voegde hij eraan toe.

Dr. Woody Turner, manager van het ecologische prognoseprogramma op het NASA-hoofdkwartier in Washington, zei: 'De schaal van deze algen is echt enorm, waardoor wereldwijde satellietbeelden een goed hulpmiddel zijn om hun dynamiek door de tijd te detecteren en te volgen.'


President van Mexico Andrés Manuel López Obrador heeft het marinierskorps van het land ingezet om de algen aan te pakken.



(Suriname Mirror/Yucatan Times/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten