dinsdag 26 maart 2019

Inwoners van afgelegen regio in Amazone Peru bezetten olie-installatie van Canadese energiebedrijf PetroTal Corp

Ongeveer 70 inwoners van het dorp Brena nemen de controle over installaties over

PetroTal: 'Geweld als middel om overheidsaandacht te krijgen is iets dat moet worden uitgeroeid'


Inwoners van een afgelegen regio in de Amazone in Peru hebben bezit genomen van een kleine olie-installatie die wordt geëxploiteerd door het Canadese energiebedrijf PetroTal Corp om elektriciteit en andere overheidsdiensten te eisen, zei een industriegroep maandag 25 maart 2019. 

Het laatste protest tegen olie- en mijnbouwactiviteiten in Peru in de afgelopen maanden heeft de regering van president Martin Vizcarra ertoe aangezet stappen te nemen om incidenten te voorkomen, die het risico van investeringen in het land afremmen.

Productie uit PetroTal's Block 95 stopte nadat ongeveer 70 inwoners van het dorp Brena in het Amazonegebied Loreto de controle over zijn installaties zondag hadden overgenomen, zei de  Sociedad Peruana de Hidrocarburos (SPH) in een verklaring.



De hoofdonderhandelaar van de regering over conflicten met gemeenschappen reageerde niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Vertegenwoordigers van PetroTal en inwoners van Brena konden niet onmiddellijk worden bereikt voor commentaar.

PetroTal, voorheen Sterling Resources Ltd, heeft aangegeven bereid te zijn om met bewoners in de buurt van haar activiteiten te praten, zei de SPH, eraan toevoegend, dat het aanbood om een ​​elektrische generator aan de gemeenschap te schenken. 'We roepen de autoriteiten op hun werk te doen en de rust te herstellen', zei SPH in een verklaring. 'Geweld als middel om overheidsaandacht te krijgen is iets dat moet worden uitgeroeid.' 

De regering van Vizcarra worstelt nog steeds met het beëindigen van een wegblokkade door een inheemse gemeenschap in de Andes die de export van een van de grootste koperproducenten in het land heeft stopgezet. Vorige maand bereikte het een overeenkomst met de gemeenschap die het had beschuldigd van het scheuren van een door de staat bediende pijpleiding in Loreto.

Peru, een belangrijke exporteur van mineralen, maar een relatief kleine olieproducent, is vol conflicten, vooral op plaatsen waar internationale bedrijven samenwerken met arme gemeenschappen die geen basisdiensten hebben.

De SPH zei dat conflicten het risico van investeringen in Peru doet toenemen, en riep de regering op meer te doen dan belasting en royalty's te innen en de behoeften van afgelegen gemeenschappen te verbeteren.


PetroTal, aldus de SPH, is van plan om in de komende vijf jaar $ 365 miljoen in Peru te investeren. 'Het bedrijf heeft al bijna $ 5 miljoen aan belastingen betaald, geld dat zou kunnen worden gebruikt om elektriciteit te leveren aan de gemeenschap', zei het.

Blok 95 heeft ongeveer 2.000 vaten olie per dag geproduceerd sinds het in juni vorig jaar operationeel werd, volgens de website van PetroTal.

(Suriname Mirror/America Economia/Reuters/El Comercio/Facebook/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten