dinsdag 26 maart 2019

Bijna een derde van de Argentijnen leeft eind 2018 onder armoedegrens

12,7 Miljoen mensen in Argentinië lijdt aan een gebrek aan voedsel, huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs

(Bron foto's: MercoPress)

Bijna een derde van de Argentijnen leefde aan het einde van 2018 onder de armoedegrens, volgens een nieuw rapport van de Universidad Católica Argentina (UCA).

Het Observatorio de la Deuda Social Argentina van de UCA, dat een multidimensionaal systeem van indicatoren gebruikt om armoede te meten, toont aan dat het percentage met 4,7 procentpunt steeg ten opzichte van het cijfer van 26,6% in voorgaande jaren, met een totaal van 12,7 miljoen in Argentinië dat nu lijdt een gebrek aan voedsel, huisvesting en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Dat is het hoogste cijfer dat UCA heeft gemeld sinds het de armoede in stedelijke gebieden begon te meten, niet alleen door het inkomen - zoals het nationale statistiekbureau INDEC (Instituto Nacional de Estadística y Censos) doet - maar door een reeks andere metingen, waaronder toegang tot voedsel, gezondheid, huisvesting, onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheidssystemen.

INDEC publiceert donderdag zijn gegevens voor de tweede helft van 2018. Officiële gegevens van het bureau voor de eerste helft van het jaar geschatte armoede bedroeg 27,3% van de bevolking.

De UCA-studie definieert als arm degenen die, naast een gebrek aan inkomen, geen toegang hebben tot ten minste een van wat zij zien als fundamentele sociaaleconomische rechten. In 2018 beleefde multidimensionale armoede een sterke stijging 'als gevolg van de groei van inkomensarmoede, lagere lonen, verlies van werkgelegenheid en grotere baanonzekerheid, in de huidige inflatoire en stagnatiecontext', zei Agustín Salvia, de directeur van het Observatorio de la Deuda Social van de UCA, die de studie leidde.


In het laatste jaar 'waren de meest armen de arbeiderssectoren en de lagere middenklasse', concludeert het rapport. 'Een groot deel van de groei van multidimensionale armoede en structurele armoede was voornamelijk te wijten aan de toename van de inkomensarmoede', zei Salvia, een verwijzing naar de economische crisis van vorig jaar en de monetaire onrust, waarin de waarde van de peso ten opzichte van de dollar werd gehalveerd, de economie krimpt met 2,6% en de inflatie stijgt tot 47,6%.

Volgens het rapport is 30% van de huishoudens gemarginaliseerd op het gebied van arbeidsrechten, 28% van de huishoudens heeft geen link met het socialezekerheidsstelsel. In Groot Buenos Aires, de meest bevolkte regio van Argentinië, steeg het armoedecijfer tot 41,1%, aldus de UCA. Alleen al in 2018 kwamen 750.000 mensen in de regio in armoede.

(Suriname Mirror/MercoPress)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten