dinsdag 8 januari 2019

Twee Amerikaanse militairen bekennen smokkel cocaïne vanuit Colombia in militair transportvliegtuig

Daniel Gould van de 7th Special Forces Group (Bron foto: Army)

Militairen betrapt in 2018 bij poging 45 kilo cocaïne te smokkelen


Twee Amerikaanse militairen hebben bekend $ 1 miljoen aan cocaïne gesmokkeld van Colombia naar de Verenigde Staten aan boord van een militair transportvliegtuig. Voormalig hoofdsergeant Daniel Gould (36) en sergeant 1e Klasse Henry Royer (35), beiden groene baretten, werden betrapt toen ze vorig jaar probeerden 45 kilo cocaïne te smokkelen via een militair vliegtuig, meldde Army Times afgelopen weekend. 

Volgens het artikel hadden de soldaten in het verleden al met succes een grote hoeveelheid van de illegale drug uit het Zuid-Amerikaanse land verhandeld en aan een distributeur in Florida verkocht.

Gould en Royer hadden eerder 22 kilo cocaïne van de Colombiaanse stad Cali naar het noordwesten van Florida getransporteerd. Ze gebruikten naar verluidt een uitgeholde bokszak om de drugs te verbergen, die naar de VS werd getransporteerd. In een poging om het geld dat ze maakten uit de verkoop te herinvesteren en een grotere winst te maken, probeerden de twee mannen een grotere hoeveelheid te smokkelen toen ze warden betrapt en gearresteerd.


'Verdenking werd gewekt bij de ambassade van de Verenigde Staten toen pakketten werden geröntgend, waarbij cocaïne werd ontdekt in gestripte bokszakken', verklaarde het ministerie van Justitie, aldus de militaire krant.

De drugssmokkel soldaten worden nu geconfronteerd met maximaal 10 jaar gevangenisstraf en zullen op 12 maart worden veroordeeld.

Cocaïneproductie blijft een wijdverspreid probleem in Colombia ondanks tientallen jaren waarin de overheid en de internationale gemeenschap proberen de handel te beteugelen. Uit een rapport dat in september werd vrijgegeven, blijkt dat de illegale industrie explosief groeit en blijft groeien. In 2017 werd ongeveer 423.000 hectare land - een stijging van 17 procent ten opzichte van het voorgaande jaar - gebruikt voor het verbouwen van coca (de plant waarvan het blad het hoofdbestanddeel van cocaïne is).
Volgens het bericht zou dit de productie mogelijk maken van ongeveer 1.520 ton cocaïne, of een stijging van 31 procent ten opzichte van 2016.

In oktober bracht het International Drug Policy Consortium (IDPC), een mondiale coalitie van 170 niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met drugsbeleidsproblemen, een afzonderlijk rapport uit, dat erop wees dat de wereldwijde 'oorlog tegen drugs' een 'spectaculaire' mislukking was, die leidde tot duizenden moorden, volksgezondheidscrises en mensenrechtenschendingen.

Internationale inspanningen om drugshandel te bestrijden resulteerden feitelijk in een toename van 145 procent van de drugsgerelateerde sterfgevallen in het afgelopen decennium, volgens het IDPC. De Colombiaanse president Iván Duque Márquez, die afgelopen zomer aantrad, heeft gezworen dat zijn regering een nieuwe strategie zal implementeren om het illegale drugsprobleem in zijn land aan te pakken. De Zuid-Amerikaanse leider heeft in september een ontmoeting gehad met zijn Amerikaanse collega, Donald Trump, om een ​​nieuw drugsbeleidsdocument te promoten dat werd ondertekend door 129 landen.

(Suriname Mirror/Newsweek/Twitter/Army Times)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten