dinsdag 8 januari 2019

Hoofd milieubeschermingsagentschap Ibama in Brazilië neemt ontslag

Suely Araujo vertrekt na opmerkingen president Bolsonaro over huur van auto's door Ibama


Het hoofd van het milieubeschermingsagentschap Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais) in Brazilië heeft maandag 7 januari 2019 ontslag genomen nadat de extreem-rechtse president Jair Bolsonaro tijdens zijn laatste aanval op het bureau kritiek had op de hoeveelheid geld die zij spendeerde aan het huren van voertuigen. 

Een Ibama-woordvoerster zei dat Suely Araujo, die sinds 2016 leiding gaf aan het bureau, ontslag nam nadat Bolsonaro op Twitter had gesuggereerd dat er onregelmatigheden waren in het budget van het agentschap, inclusief 28,7 miljoen reais ($ 7,73 miljoen) voor huur van pick-up trucks die werden gebruikt om te patrouilleren in ruw terrein.

Het ministerie van Milieu, dat toezicht houdt op Ibama, zei in een verklaring per e-mail, dat het van plan was om Araujo te vervangen en dat een nieuw hoofd van Ibama binnen enkele dagen benoemd zou worden.

Bolsonaro, die sterke steun heeft van de machtige landbouwsector in het land, heeft stelselmatig Ibama aangevallen, dat belast is met de politie van het Amazone-regenwoud om te stoppen met ontbossing, vaak veroorzaakt door houthakkers, veeboeren en boerderijen, samen met illegale goudmijnbouw.


Sinds de verkiezingsoverwinning van Bolsonaro in oktober is er bezorgdheid over de Amazone. Het regenwoud wordt door veel wetenschappers beschouwd als de beste natuurlijke bescherming tegen het broeikaseffect, omdat het de klimaatveranderende gassen absorbeert.

Bolsonaro heeft gespeeld met de gedachte om Brazilië los te rukken uit het klimaatakkoord van Parijs, en zijn sterke steun aan de landbouwsector heeft de bezorgdheid vergroot ,dat de vernietiging van het Amazonegebied zal toenemen, zelfs nadat het in het afgelopen jaar een decennium-hoogtepunt bereikte.



In zijn presidentiële campagne beloofde Bolsonaro om het vermogen van Ibama om boetes uit te delen voor milieu-inbreuken te schrappen, wat volgens het agentschap een van de beste afschrikmiddelen is tegen de illegale vernietiging van de Amazone en andere gevoelige biomen.

De nieuwe minister van Milieu, Ricardo Salles, wees zondag erop, dat Ibama bijna 30 miljoen reais besteedde aan het huren van voertuigen. Bolsonaro heeft dat geretweet en gezegd: 'We hebben een systeem dat voornamelijk is gemaakt om Brazilianen financieel te schenden zonder de minste zorg.'


Araujo bracht zondag een schriftelijke verklaring uit waarin zij zei, dat Bolsonaro en Salles 'ongegronde beschuldigingen' hadden geuit. Ze zei dat de kosten waren voor de huur van 393 vierwielaangedreven vrachtwagens gebruikt door Ibama's gewapende agenten in heel Brazilië, en dat het contract ook alle brandstofkosten en onderhoud omvatte.

Een hooggeplaatste Ibama-functionaris zei maandag tegen persbureau Reuters, dat de druk van Bolsonaro en Salles eenvoudigweg een poging was om 'ons vermogen om het politiewerk stop te zetten voor degenen die milieudelicten plegen'. 'Het is een absurde factoïde gemaakt om Ibama te verzwakken', zei de persoon op voorwaarde van anonimiteit. 'Dit contract is goedgekeurd door overheidsinstanties en het is 10 procent minder dan het vorige contract en voor meer voertuigen.'

De ambtenaar zei dat het contract geldig bleef, maar dat Ibama bezorgd is dat er pogingen zullen worden ondernomen om het te annuleren, wat mogelijk leidt tot het verlammen van het vermogen van het agentschap om in het Amazonegebied en andere regio's te patrouilleren.



http://www.ibama.gov.br/notas/1844-nota-da-presidencia-do-ibama

Nota de Esclarecimento

Publicado: Segunda, 07 de Janeiro de 2019, 14h11 | Última atualização em Terça, 08 de Janeiro de 2019, 13h21
Em relação a comentários sobre o Ibama publicados em redes sociais neste domingo (06/01), a presidente do Instituto, Suely Araújo, esclarece:

"As viaturas do Ibama são objeto de um contrato de locação de âmbito nacional. O novo contrato abrange 393 caminhonetes adaptadas para atividades de fiscalização, combate a incêndios florestais, emergências ambientais, ações de inteligência, vistorias técnicas etc., nos 27 estados brasileiros, e inclui combustível, manutenção e seguro, com substituição a cada 2 anos. 

A acusação sem fundamento evidencia completo desconhecimento da magnitude do Ibama e das suas funções. O valor estimado inicialmente para esse contrato era bastante superior ao obtido no fim do processo licitatório, que observou com rigor todas as exigências legais e foi aprovado pelo TCU. Os valores relativos aos veículos para fiscalização na Amazônia são custeados pelo Fundo Amazônia, gerido pelo BNDES. 

A presidência do Ibama refuta com veemência qualquer insinuação de irregularidade na contratação. Espera, por fim, que o novo governo dedique toda a atenção necessária às importantes tarefas a cargo do Ibama, e não a criar obstáculos à atuação da Autarquia."

Mais informações:
• Documentos do Processo nº 02001.117234/2017-67 - Contratação de serviço de fornecimento de veículos para as atividades finalísticas
Ofício 1682/2018 TCU
Documentos do Processo n° 02001.001663/2012-17 (Contrato n° 12/2013)

Assessoria de Comunicação do Ibama
imprensa@ibama.gov.br


(Suriname Mirror/VOA News/Al Jazeera/Reuters/Folha de Sao Paulo/Twitter/gauchazh.clicrbs.com.br)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten