dinsdag 12 juni 2018

Paus Franciscus aanvaardt ontslag van drie Chileense bisschoppen na seksueel misbruik-zaak

Bisschoppen behoren tot groep Chileense bisschoppen die collectief hun ontslag aanboden


Paus Franciscus heeft maandagmiddag 11 juni 2018 het ontslag aanvaard van bisschop Juan de la Cruz Barros Madrid (61) van Osorno en twee andere bisschoppen, die net als hij in opspraak waren gekomen, omdat zij niet of onvoldoende waren opgetreden tegen het seksueel misbruik door enkele van hun geestelijken. Het zijn aartsbisschop Cristián Caro Cordero van Puerto Montt en Gonzalo Duarte García de Cortázar van Valparaíso. 


De drie bisschoppen behoorden tot de groep Chileense bisschoppen die collectief hun ontslag aanboden, na hun bezoek van april aan de paus in Rome.

Franciscus benoemde Barros Madrid in 2015 tot bisschop van Osorno. Maar, tegen die benoeming was er al van bij aanvang veel protest, toen duidelijk werd dat hij in hetzelfde huis woonde als de uit het ambt gezette priester Fernando Karadima (87), die in de jaren 1970 en 1980 verschillende misdienaars en tieners had misbruikt.

Juan Carlos Cruz, een van de slachtoffers van Karadima en activist, reageerde tevreden op de beslissing van de paus en spreekt van een 'nieuwe start voor de Chileense katholieke kerk.' 'Drie corrupte bisschoppen vertrekken, meer zullen volgen', schreef hij maandag op Twitter. 'De groep van delinquente bisschoppen is aan het ontbinden.'


Paus Franciscus kreeg vorig jaar, tijdens zijn pausbezoek aan Chili, nog felle kritiek omdat hij mgr. Barros Madrid van Osorno tegen de aanklachten van slachtoffers van seksueel misbruik had verdedigd. Maar, na het rapport van zijn speciale gezant mgr. Charles Scicluna, die hij voor een onderzoek naar Chili had gestuurd, erkende hij dat hij inzake het dossier van seksueel misbruik door Chileense geestelijken ernstige fouten heeft gemaakt.

In de brief schreef hij dat hij sterk getroffen was door de getuigenissen van de slachtoffers van Fernando Karadima, die hem pijn en schaamte hebben bezorgd.

Recent ontving paus Franciscus al verschillende groepen van Chileense slachtoffers van seksueel misbruik. Met de maatregel van vandaag zet hij een nieuwe stap om zijn belofte na te komen om alles te doen wat in zijn macht ligt om een herhaling van het misbruik te voorkomen en de geloofwaardigheid van de katholieke Kerk in Chili te herstellen.

(Suriname Mirror/Kerknet/Al Jazeera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten