dinsdag 12 juni 2018

Kapitein Pane, Galibi: 'We moeten anders denken naar gelang het klimaat verandert'

'Galibi is een dorp dat niet wacht, wat we kunnen doen, doen we zelf, we hebben leren overleven'


Bewoners van Galibi denken niet meteen aan verhuizen vanwege de wateroverlast van vorige week  Verhuizing van de gezinnen kost volgens dorpskapitein Ricardo Pane op dit moment veel meer geld dan het aanleggen van een goede infrastructuur. Hij ziet dus partnerschap tussen het dorp en hulpverleners van buiten, zoals de overheid, als een goede zaak, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 12 juni 2018. 

'Galibi is een dorp dat niet wacht. Wat we kunnen doen, doen we zelf. We hebben leren overleven. We gaan een nieuwe tijd tegemoet. Vijftig jaar geleden konden we vanaf een bepaald hoog gelegen gedeelte langs de oever springen in de rivier. In de afgelopen decennia is het water langzaam verdwenen. Maar, nu lijkt het er sterk op dat het klimaat zich aanpast en brengt zij het water terug naar waar het toen was vijftig jaar terug.'

'We moeten anders denken naar gelang het klimaat verandert. We hoeven niet meteen te verhuizen, maar moeten een goede infrastructuur aanleggen zodat we de natuur aankunnen.'

Het bouwen van een dam voor Galibi hoeft volgens hem ook niet. Bij Langamankondre dat veel lager ligt, is op lange termijn het bouwen van een afweerdam wel het overwegen waard.

Pane is vol lof over de snelle manier waarop de ressortsraad van Galibi heeft ingespeeld op de jongste dreiging van wateroverlast. Districtscommissaris Freddy Daniel van Marowijne heeft na het vernemen van het nieuws gelijk het gebied bezocht. Hij dirigeerde een graafmachine naar het dorp en stuurde ook duikers.

Pane zegt dat inmiddels alle trenzen in beide woonkernen, Langamankondre en Christiaankondre, zijn opgehaald, waardoor het water weer vrij zijn weg kan vinden.

Volgens afspraak gaan deskundigen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie terug naar Galibi om te bepalen wat er verder gedaan zal worden aan de ontwatering van het dorp. Er is achterstallig onderhoud van het al primitieve afwateringssysteem. Voorts is gebleken, dat op verschillende locaties plastic buizen moeten worden aangelegd vanwege de bodemgesteldheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten