dinsdag 12 juni 2018

Lederschildpad Fubica, van gps-zender voorzien in Brazilië, zwemt naar Tristan Da Cunha

(Bron foto: Universiteit van Exeter)
Fubica een van de vier schildpadden getagd in november 2017 en de enige wiens tag nog steeds uitzendt

Maar, wie herinnert zich nog de Surinaamse Aitkantie, die van Suriname naar Wales zwom eind 2005/begin 2006??


Een lederschildpad (Dermochelys coriacea) van een gps-zender voorzien door wetenschappers van de Britse Universiteit van Exeter in Brazilië heeft duizenden kilometers gezwommen - en bevindt zich nu in de wateren van een Brits overzees gebied.

De vrouwelijke lederschildpad, genaamd Fubica, zwemt rond Tristan Da Cunha, een afgelegen groep vulkanische eilanden in de Zuid-Atlantische Oceaan.

Fubica was een van de vier schildpadden getagd op een Braziliaans strand tijdens het broedseizoen in november 2017, en is de enige wiens tag nog steeds wordt uitgezonden, meer dan zes maanden later. De schildpadden werden gelabeld als onderdeel van een studie uitgevoerd door Exeter en de Braziliaanse non-profitorganisatie TAMAR-ICMBio (Instituto Chico Mendes da Conservação da Biodiversidade), met financiering van Funbio (het Braziliaanse Fonds voor Biodiversiteit).


'Fubica heeft duizenden kilometers gezwommen en heeft nu haar weg gevonden naar de beschermde zone rond Tristan Da Cunha', zei Exeter Ph.D. student Liliana Poggio Colman, die een studiebeurs volgt uit het programma Science Without Borders (CNPq), gefinancierd door de Braziliaanse overheid.


'Deze schildpadden broeden slechts om de twee of drie jaar, dus we verwachten niet dat ze nog vele maanden terugkeert naar het land.' Sommigen blijven in de kustwateren van Zuid-Amerika en anderen - zoals Fubica - doorkruisen hele oceanen. 'Ze zal haar tijd besteden aan het zoeken naar kwallen, wat het grootste deel van het dieet van deze schildpadden vormt.'

Poggio Colman, die de schildpadden samen met de professor Brendan Godley van Exeter tagde, zei: 'Fubica heeft eind vorig jaar vier keer genesteld.' Tijdens deze periode trok ze langs de hele kust van de staat Espírito Santo, oostelijk Brazilië, en liet zien hoe belangrijk die gebieden zijn voor lederschildpadden. 'Na het verlaten van de stranden bracht ze veel tijd door met het foerageren voor de Braziliaanse kust, waar sprake is van hoge maritieme productiviteit en intensieve visserij - wat betekent dat ze worden bedreigd door netten en haken.' 

Ze begon toen naar het oosten te bewegen en bevindt zich momenteel in de buurt van Tristan Da Cunha (binnen de Exclusieve Economische Zone van het Verenigd Koninkrijk rond de eilanden).

Ter informatie:

Echt bijzonder is de reis van Fubica niet. De Surinaamse lederschildpad Aitkanti werd op 25 juni 2005 door een team wetenschappers van het Wereld Natuur Fonds Guianas en Groot-Brittannië en de Caribbean Conservation Corporation voorzien van een zender. Dat gebeurde op het Samsambo strand van het Galibi Natuur Reservaat, een broedplaats van de bedreigde lederschildpad in Suriname. Het dier kreeg de naam Aitkanti. 

Nadat de zender was geplaatst konden de wetenschappers de zeer opmerkelijke reis van het dier gaan volgen. Eind december 2005 bereikte Aitkanti de kust van Afrika. De eerste zes maanden van 2006 bleef de schildpad voor de kust van West-Afrika zwemmen en kon zich te goed doen aan kwallen. In oktober zette de vrouwtjes schildpad koers richting Frankrijk. Een maand later bereikte ze de kust van Wales, Engeland, na een reis van 11.500 kilometer. 

Een op het zelfde moment van een zender voorziene andere schildpad, met de naam Kawana, raakte twintig dagen na vertrek van Galibi verstrikt in een drijfnet van vissers in de monding van de Marowijnerivier tussen Suriname en Frans Guyana. Het dier is in het net verdronken, omdat het te lang onder water bleef. 



(Suriname Mirror/Phys.org/Twitter/wwf.panda.org/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten