dinsdag 12 juni 2018

Oud-president van Ecuador Rafael Correa door FARC gefinancierd tijdens presidentiële campagnes

Alexander 'Chorizo' Duque, een voormalige FARC-guerrilla, klapt uit de school

(Bron: Panam Post)

Alias ​​'Chorizo', een voormalige guerrilla van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) en nu onder getuigenbescherming van het Colombiaanse rechtssysteem, beweert dat de voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, door de FARC werd gefinancierd tijdens zijn presidentiële campagnes. 

Alexander 'Chorizo' Duque, van het 48e Front van de FARC, verklaarde vrijdag 8 juni 2018 in het Caracol-programma Los Informantes, dat FARC-guerrillastrijders in Ecuador hebben gestemd voor Correa tijdens de presidentsverkiezingen. Ze onderhandelden over een overeenkomst waarbij leden van de FARC onbeperkte toestemming hadden om het FARC-kamp van topleider Raul Reyes te bezoeken, dat zich dicht bij de grens tussen Colombia en Ecuador bevond, maar op het grondgebied van Ecuador.

Hij voegde eraan toe, dat de gedwongen terugtrekking van de Amerikaanse militaire basis in Manta, in het centrum van de kust van Ecuador, deel uitmaakte van de overeenkomst in ruil voor zijn financiële steun voor Correa's campagne.


'De betreffende fondsen werden rechtstreeks aan mijn huis geleverd, in een keer van 200.000 Amerikaanse dollar en een andere van 300.000 dollar, met de uitdrukkelijke bedoeling van Raul Reyes om de Rafael Correa-campagne te financieren.'

Hij verklaarde, dat hij zelfs in een van Rafael Correa's campagnes werkte: 'Ik moest werk doen voor de campagne, publiciteit, de Colombiaanse bevolking met Ecuadoraanse documenten aanmoedigen, en Ecuadoranen die afkomstig waren van de FARC of militieleden om op Rafael Correa te stemmen.'

Betreffende het pact om de militaire basis in Manta te verwijderen zei 'Chorizo', dat Correa in die tijd president werd en 'onmiddellijk de Verenigde Staten vroeg om die basis daar te verwijderen, omdat hij de voorwaarden van de overeenkomst met de FARC nakwam, en de VS niet de gelegenheid wilde geven om de leaseovereenkomst te vernieuwen. 'Na tien jaar van operaties werd in 2009 de bilaterale samenwerkingsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Ecuador beëindigd, wat leidde tot het vertrek van het Amerikaanse leger van Ecuadoraans grondgebied.'

De huidige president van Ecuador, Lenin Moreno, heeft in april aangekondigd, dat Ecuador niet langer garant zal staan ​​voor de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillagroep Ejercito de Liberacion Nacional (ELN). Hij verklaarde, dat hij ook Quito had teruggetrokken als plaats voor de onderhandelingen.

In dezelfde verklaring merkte Moreno op, dat hij een onderzoek heeft laten instellen naar de waarheidsgetrouwheid van een video waarin Correa betrokken was en de vermeende financiering van zijn politieke campagne door de FARC-guerrillastrijders. 'Ik heb zojuist een video gezien ... waarin een beschermde getuige het bewijs levert dat de FARC geld gaf aan de campagnes van voormalig president Correa. Ik vroeg om de juistheid ervan te verifiëren', zei hij.

Geruchten over de mogelijke relatie tussen Correa en de FARC, bekend als het farcpolitica-schandaal, werden intenser nadat een dissident element van de FARC, bekend als Front Oliver Sinisterra, geleid door alias 'Guacho', drie Ecuadoraanse journalisten van de krant El Comercio vermoordde. De moord werd gevolgd door de ontvoering van een Ecuadoraans stel aan de grens, in de buurt van Colombia.


Hugo Chávez weigerde jarenlang de FARC te classificeren als een terroristische groepering. Tegelijkertijd deed Correa hetzelfde in Ecuador, bewerend, dat hoewel ze geen terroristische groep was, ze ook geen betrekking had op de status van vijandige strijders. In een interview verduidelijkte Correa zijn gedachten over de FARC en suggereerde, dat ze een 'onregelmatig leger' vormde. Geen enkel land in Latijns-Amerika noemt ze terroristen, zelfs niet de Colombiaanse regering vóór Uribe, legde hij uit.

(Bron foto: SALUD HDEZ-MORA)
In 'Operatie Fenix', die leidde tot de dood van Raúl Reyes, vond het Colombiaanse leger een reeks documenten waaruit de relatie tussen Correa en de FARC bleek. Met name van interesse was een e-mail waarin de guerrillagroep Correa feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning in 2007.

'We hebben een ontmoeting gehad met de minister van Veiligheid van Ecuador, Gustavo Larrea, voortaan bekend als 'Juan'. Namens president Correa bracht hij groeten over aan kameraad Manuel en het secretariaat ... en drukte hij de belangstelling van de president uit voor het formaliseren van de betrekkingen met het FARC-leiderschap via 'Juan'. Hij besprak bepalingen om sociale activiteiten te coördineren om de inwoners van de grensregio te helpen, en de uitwisseling van informatie voor de controle van paramilitaire misdrijven op hun grondgebied', was de tekst van een brief die Raul Reyes zou hebben geschreven aan leden van het secretariaat, dat was in het openbaar gelezen door Uribe, op 18 januari 2008.

(Suriname Mirror/Panam Post/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten