dinsdag 12 juni 2018

Colombiaans presidentskandidaat Gustavo Petro loopt snel in op rechtse kandidaat Ivan Duque

De tweede ronde zal een vergelijkbare opkomst hebben als de eerste, 54 procent



Uit een nieuwe opiniepeiling blijkt, dat de centrumlinkse kandidaat Gustavo Petro in peilingen beetje bij beetje opklimt richting de Colombiaanse presidentsverkiezingen op 17 juni, nu slechts 5,5 punten achter de rechtse kandidaat Ivan Duque.

Volgens de peiling, door het Latijns-Amerikaanse Strategisch Centrum voor Geopolitiek (CELAG, Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica), leidt Duque met 45,5 procent, terwijl Petro zich vlak achterop bevindt met 40,5 punten, met een foutmarge tussen +/- 1,3 en +/- 2,2 procent.

Petro, van de Humane Colombia-beweging, heeft steun gekregen in opiniepeilingen voor de tweede ronde van de Colombiaanse presidentsverkiezingen, nadat andere progressieve politici ofwel hun steun aan hem uitspraken ofwel hun afwijzing van Duque, die wordt beschouwd als gewoon een frontman voor de rechtse hardliner ex -president Alvaro Uribe.


CELAG ondervroeg 2.063 mensen die van plan zijn te gaan stemmen, negeerde degenen die twijfelden over het proces of niet willen stemmen, tussen 29 mei en 6 juni, vóór de voormalige burgemeester van Bogota Antanas Mockus en Senator Claudia Lopez hun steun aankondigden voor Petro. Maar, de Groene Partij riep zijn volgelingen op om tegen Duque te stemmen, in plaats van Petro te steunen.

De centrumlinkse kandidaat stuurde onlangs een brief naar de liberale ex-kandidaat Humberto de la Calle om hem te vragen om zijn steun. 'Ik nodig je uit om samen voor de nationale meerderheid te strijden om te voorkomen dat het land in de valkuil van oorlog en geweld valt', zei Petro in de brief. De la Calle heeft echter al gezegd, dat hij niet zal stemmen.

De peiling heeft ook aangetoond, dat de tweede ronde een vergelijkbare opkomst zal hebben als de eerste, 54 procent. Zeven procent van de ondervraagde personen die niet in de eerste ronde hebben gestemd, doet het echter in de tweede ronde en de meesten van hen zullen op Petro stemmen.


Ook gaven meer mensen aan dat ze blanco willen stemmen, wat suggereert dat sommige van de kiezers die op een van de kandidaten hebben gestemd die de tweede ronde niet haalden, nu over deze optie zullen nadenken.



Aanhangers van de centrumkandidaat Sergio Fajardo, die zei dat hij in de tweede ronde blanco zal stemmen, buigen zich voor het grootste deel naar Petro, met 39 procent, terwijl 29 procent van Fajardo's supporters zegt voor Duque te stemmen en 21 procent zegt dat ze blanco stemmen.

Dit is het vierde gedetailleerde verslag van CELAG over de Colombiaanse verkiezingen en het eerste na de eerste ronde. Het rapport is vrijgegeven, omdat de campagneperiode zondag is geëindigd en vanaf nu kunnen kandidaten alleen in besloten ruimtes kleine, besloten vergaderingen bijwonen of bijwonen.

Stemstations zijn maandag op buitenlandse plaatsen geopend, voor mensen die in het buitenland wonen, beginnend met Nieuw-Zeeland, Australië en enkele Aziatische landen, waar ongeveer 819.398 Colombianen zijn geregistreerd om te stemmen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/CELAG)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten