dinsdag 12 juni 2018

Colombia's guerrillabeweging ELN kondigt nieuw eenzijdig staakt-het-vuren aan

(Bron foto: EFE)
'Staakt-het-vuren om deelname van Colombianen aan de verkiezingen te vergemakkelijken'


Colombia's guerrillabeweging Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional) heeft maandag 11 juni 2018 een nieuw eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd in het kader van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, gepland voor 17 juni.

'We hebben besloten een nieuwe opschorting van onze militaire operaties uit te vaardigen, van 0:00 op vrijdag 15 juni tot 24:00 op dinsdag 19 om de deelname van Colombianen aan de verkiezingen te vergemakkelijken', zo maakten de guerrilla's bekend in hun digitale publicatie Voces.



In het hoofdartikel zinspeelt het ELN Centrale Commando op onderhandelingen met de Colombiaanse regering in Havana. In dit verband zei het, dat zijn tegenhanger 'alleen de politieke wil nodig heeft om de twee overeenkomsten inzake deelname en een bilateraal, tijdelijk en nationaal staakt-het-vuren te implementeren'.

Met betrekking tot de verkiezingsstrijd meldt de ELN dat zij onder het primaat van extreemrechts, onder leiding van oud-president Alvaro Uribe, zijn herenigd, ter ondersteuning van de kandidatuur van Ivan Duque, 'alle partijen van het dominante regime' .


'Tegelijkertijd betekent dit, dat de ELN-guerrilla een andere optie heeft gekozen dan de gevestigde orde, ondanks alle verstoringen van ons verkiezingssysteem, de hardnekkigheid van geweld, mediakracht en de controle over de heersende klassen.'

Dit markeert een bijzonder historisch moment en verstoort het politieke landschap, dat tientallen jaren ongewijzigd is gebleven in Colombia, aldus de ELN.

Het is ook van mening dat, ongeacht de uitslag van de verkiezingen van 17 juni, Colombia zal profiteren van de consolidatie van een alternatieve politieke kracht die zich inzet voor de bevordering van democratisering en vrede.

(Suriname Mirror/Prensa Latina/El País/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten