dinsdag 7 januari 2020

Venezolaanse illegale trago-meisjes op Curaçao leven in voortdurende angst voor uitlevering

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Ongedocumen- teerde Venezolaanse vrouwen genoodzaakt als trago-meisje te werken om levensbestaan op te bouwen’


Een voortdurende, diepgegronde angst voor uitlevering aan deportatiecentra heeft de grootste negatieve invloed op de mentale gezondheid van Venezolaanse ongedocumenteerde trago-meisjes (trago-meisjes zijn vrouwen die worden gedwongen te werken als gezelschapsdame en prostitué) op Curaçao. Ook resulteert het gebrek aan toegang tot sociale ziektekostenverzekeringen, als gevolg van de illegale verblijfsstatus, in ongecontroleerde zwangerschappen, evenals een gebrek aan toegang tot het testen van soa’s en hiv en behandeling in geval van positieve resultaten. 

Dat stellen Iris van Dijk en Maartje Muskens, masterstudenten Global Health die in 2019 in opdracht van Fundashon Famia Plania onderzoek hebben gedaan naar de leefomstandigheden en het welzijn van ongedocumenteerde Venezolaanse vrouwen, die vanwege de crisis in hun land gevlucht zijn naar Curaçao en ‘daarbij genoodzaakt zijn als trago-meisje te werken om een levensbestaan op te bouwen’.

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd, aldus het Antilliaans Dagblad dinsdag 7 januari 2020..

Fundashon Famia Plania heeft Van Dijk en Muskens verzocht het onderzoek uit te voeren, omdat de stichting een sterke toename zag in het aantal Venezolaanse vrouwelijke vluchtelingen die als trago-meisje werkzaam zijn in snèks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten