dinsdag 7 januari 2020

ABOP: 'Voor Surinaamse olie industrie is deze ontdekking een historische mijlpaal'

'Eventuele opbrengst- en moeten duurzaam geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld een Suriname Olie Welvaartsfonds'


'Allereerst feliciteert de ABOP de samenleving met de olievondst door Apache Corporation en Total SA. Het gaat om een significante oliereserve voor de kust. De eventuele opbrengsten moeten duurzaam geïnvesteerd worden. Dit kan bijvoorbeeld via een Suriname Olie Welvaartsfonds, dat jaarlijks aan alle Surinaamse burgers uitbetaald en voor ondernemers een pilaar wordt.

De ABOP is voorstander van ondernemerschap, en gelooft in de kracht van Surinamers. Het volk moet zelf bepalen wat zij met zijn eigen geld doet. Volgens de Apache Corporation is ongeveer 86.3 miljoen jaren geleden (late krijt periode) voor de kust (in diepzee) tijdens de Santonian en Campianan periode een goede stratigrafische trap afgezet. Een stratigrafische trap wordt veroorzaakt door een verschil in gesteente waardoor de koolwaterstoffen niet kunnen ontsnappen; bijvoorbeeld een schalie(gesteente), die over een olie-houdende zandsteen is afgezet.

Dankzij deze stratisgrafische trap en de inzet van vele Surinaamse Broeders en Zusters mogen wij vooruitkijken op de hieruit voortvloeiende opbrengsten.

Voor de Surinaamse olie industrie is deze ontdekking een historische mijlpaal. Het gaat om vermoedelijk lichte olie met een api tussen de 35 en 45 graden. Dit betekent  dat het om hoogwaardige olie gaat. Na deze ontdekking verwachten wij dat er meerdere prospects zullen volgen totdat deze 'play' volledig geëxploreerd is.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten