donderdag 19 september 2019

Oostenrijks parlement wil akkoord tussen Europese Unie en Mercosur niet bekrachtigen

Parlementsleden hekelen passief optreden Brazilië tegen branden Amazone


Oostenrijkse parlementsleden hekelen het passieve optreden van Brazilië tegen de branden in het Amazonegebied. Daarom vragen ze hun regering het vrijhandelsakkoord niet te ondertekenen. Het Oostenrijks parlement riep zijn regering woensdag 18 september 2019 op om het akkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur - de douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay - niet te bekrachtigen. 

De parlementsleden twijfelen aan de Braziliaanse engagementen op het vlak van milieu.

De concrete aanleiding zijn de recente zware branden in het Amazonegebied. Die woeden nu al verschillende maanden, maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro lijkt daar weinig tegen te willen ondernemen.

Het vrijhandelsakkoord werd in juni afgesloten na twintig jaar onderhandelen. Het moet nu nog bekrachtigd worden door alle EU-lidstaten. Vier van de vijf partijen in het Oostenrijkse parlement hebben de regering woensdag opgelegd om het akkoord niet te ondertekenen. ‘Oostenrijk zal het Mercosur-akkoord verwerpen’, deelde Elisabeth Köstinger, parlementslid voor de conservatieve ÖVP en voormalig minister van Milieu, mee.


‘In Zuid-Amerika worden tropische wouden vernield om grasland te creëren en goedkoop rundvlees naar Europa te sturen’, klonk het nog.

Europees president Donald Tusk waarschuwde in augustus, dat de ratificatie van het akkoord moeilijk wordt als de grote bosbranden in het Amazonegebied blijven aanhouden. De Franse president Emmanuel Macron dreigde er intussen al mee het akkoord niet te ondertekenen omdat president Bolsonaro ‘gelogen’ had over zijn engagement voor het milieu. Om diezelfde reden verzet ook Ierland zich tegen een ratificatie. Luxemburg liet dan weer weten de bekrachtiging te willen bevriezen, terwijl landen als Duitsland en Spanje opriepen om het historische akkoord te ondertekenen.

(Suriname Mirror/Westfālische Nachrichten/Belga/Salzburg24/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten