donderdag 19 september 2019

Drie deskundigen PAHO in Suriname inzake probleem rond beschikbaarheid medicijnen

Tweedaags seminar in Jacana over problematiek tekort aan medicijnen


Om het probleem rond de beschikbaarheid van medicijnen duurzaam op te lossen, zijn drie deskundigen van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) van Washington naar Suriname gereisd. Zij delen hun kennis en ervaring met beleidsmakers en vertegenwoordigers van de geneesmiddelensector tijdens een tweedaags seminar in Jacana Amazon Wellness Resort in Paramaribo, dat gisteren is begonnen, aldus vandaag, donderdag 19 september 2019, de Ware Tijd. 

Op de bijeenkomst worden ook de uitdagingen besproken waarmee betrokkenen te maken hebben. 'De laatste tijd worden we steeds geconfronteerd met opmerkingen van mensen dat ze geen medicijnen kunnen vinden bij de apotheek of dat er een tekort is', zegt Cleopatra Jessurun, directrice Volksgezondheid, in een toelichting op het initiatief. Of het inderdaad gaat om een tekort laat zij in het midden.

Ze legt uit dat de sector heel complex is. Jessurun wil het woordje tekort daarom liever niet in de mond nemen. Het gaat volgens de directeur veel dieper, omdat er stappen zijn die doorlopen moeten worden in het proces van geneesmiddelenvoorziening. 'Ergens in die lijn gaat het een beetje mis, maar wij zijn daarmee niet de enige. We zijn een land in ontwikkeling; een klein land en daardoor niet erg aantrekkelijk voor die grote fabrikanten', zegt Jessurun. Hiermee noemt ze de uitdagingen die spelen en waar Suriname als land met een kleine bevolking mee moet zien weten om te gaan.

'Wanneer je praat over de farmaceutische industrie praat je over markten waar de big boys spelen en waar je als klein land onaantrekkelijk bent. Je zal moeten clusteren met andere landen.' Het is volgens Jessurun belangrijk om ervoor te zorgen, dat alle medicijnen aanwezig zijn. Zij ziet als andere uitdaging de beschikbaarheid van deskundig personeel.

De buitenlandse vertegenwoordigers zullen tijdens het seminar vertellen over hun ervaringen met andere landen die ook voor uitdagingen in de medicijnenvoorziening stonden. Op basis van de adviezen en aanbevelingen op de bijeenkomst, zal er een plan worden opgesteld.

Jessurun: 'Uiteindelijk is het een Surinaams probleem dat we in Suriname gaan oplossen met Surinaamse mensen, maar het is altijd goed om internationale deskundigheid erbij te betrekken.' Ze benadrukt dat het tweedaagse seminar niet betekent dat het probleem in twee dagen is opgelost, maar wel een belangrijke aanzet is tot een oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten