donderdag 19 september 2019

Ministerie van LVV wijst op wet- en regelgeving rond import van dieren

Zonder in bezit te zijn van veterinaire vergunning is import verboden


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt regelmatig geconfronteerd met situaties waarbij dieren vanuit het buitenland, Suriname worden binnengehaald zonder daarbij de nodige informatie omtrent regelgeving ingewonnen te hebben. Dit laat het ministerie woensdag 18 september 2019 in een persbericht weten.

Het internationaal transport van dieren, producten van dierlijke oorsprong, diervoeder en diergeneesmiddelen brengt een risico voor de dier- en volksgezondheid met zich mee. Dierziekten die de Surinaamse veestapel kunnen aantasten en de volksgezondheid schade kunnen toebrengen, kunnen zonder adequaat gereguleerde invoer en doorvoer ons land binnentreden.

Om deze risico’s te minimaliseren zijn er in de Surinaamse wetgeving regels vastgelegd voor de invoer en doorvoer. Zonder in het bezit te zijn van een veterinaire vergunning, is de invoer en doorvoer van dieren, producten van dierlijke oorsprong, diervoeder, diergeneesmiddelen en bepaalde gebruikte dier – gerelateerde voorwerpen naar Suriname verboden.

De veterinaire vergunning voor de invoer of doorvoer wordt aangevraagd middels het indienen van een correct en volledig ingevuld aanvraagformulier en de bijbehorende documenten bij het Secretariaat van het onder directoraat Veeteelt van LVV. De vergunning wordt verleend, zodra er door de daartoe verantwoordelijke diensten is vastgesteld dat de invoer of doorvoer geen gevaar zal vormen voor de gezondheid van mens en dier in Suriname.

Voor nadere informatie en specifieke vereisten betreffende de invoer en doorvoer van dieren, producten van dierlijke oorsprong, diervoeder, diergeneesmiddelen en gebruikte dier – gerelateerde voorwerpen, kan men terecht bij de Afdeling Veterinaire Dienst of het Secretariaat van het onder directoraat Veeteelt van LVV aan de Letitia Vriesdelaan no 8 – 10 en/of via de telefoonnummers; 479112, extensie nummers 2116 en 2101.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten