donderdag 19 september 2019

Nieuw onderzoek in Mexico naar de verdwijning van 43 studenten in Iguala

Onderzoekers identificeerden overblijfselen van slechts één van de 43



Mexico zal een nieuw onderzoek instellen naar de verdwijning van 43 studenten in Iguala, die vermist raakten nadat autoriteiten hen vijf jaar geleden hadden onderschept op weg naar een protest. 'We zullen opnieuw beginnen', zei Omar Gomez, speciale Officier van Justitie van de zaak, woensdag 18 september 2019 en beloofde 'alle onregelmatigheden te verwijderen ... die waren gepleegd'

De vermeende ontvoering en het vermeende bloedbad van de studenten wierpen een lange schaduw over het bestuur van voormalig president Enrique Pena Nieto, die als zelfgenoegzaam werd beschouwd in zijn benadering van het onderzoek. Aanklagers zeiden, dat de studenten werden gedood door een drugsbende en hun lichamen werden verbrand, maar er werd nooit overtuigend bewijs gepresenteerd en onderzoekers identificeerden de overblijfselen van slechts één van de 43 effectief.

'Helaas zijn er vijf jaar lang leugens gevoerd, we geven er praktisch de voorkeur aan om helemaal opnieuw te beginnen, omdat eerst alles slecht werd gedaan', zei Felipe de la Cruz, de vader van een van de vermiste studenten, in een interview met de lokale media.

Gomez zei ook, dat de autoriteiten de opdracht hadden om 'een lange lijst van politici met verschillende verantwoordelijkheden' te onderzoeken.


President Andres Manuel Lopez Obrador heeft vorig jaar een commissie gevormd die tot taak had de behandeling van de zaak te onderzoeken, terwijl er ook een onderzoek werd geopend naar de ambtenaren die de leiding hadden over het onderzoek.

'De hele regering gaat helpen met dit plan en ik kan u verzekeren dat er geen straffeloosheid zal zijn, noch in dit trieste en pijnlijke geval, noch in enig ander geval', zei hij in december.

Een rechter beval deze week de vrijlating van 24 lokale politieagenten gearresteerd in verband met de zaak, dagen nadat Gildardo Lopez Astudillo, de man die ervan verdacht werd de moord te gelasten, werd vrijgelaten. De rechter zei, dat de verdachten werden gemarteld terwijl ze in hechtenis zaten.



Tot nu toe zijn 77 van de 142 verdachten in hechtenis vrijgelaten.

Eerder deze maand beschuldigde plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken Alejandro Encinas de autoriteiten ervan bewijsmateriaal te fabriceren en marteling te gebruiken om de daders van het misdrijf te helpen.

 In een besloten bijeenkomst eerder deze week vertelde Obrador de familieleden van de slachtoffers dat hij bezig was om de vrijlating van meer verdachten te voorkomen. Vorig jaar zei het VN-mensenrechtenbureau dat hun kantoor sterk bewijs had om te geloven dat sommige van de mensen die in verband met het onderzoek waren gearresteerd willekeurig werden vastgehouden en gemarteld.

(Suriname Mirror/Heraldo de Mexico/Al Jazeera/La Jornada Guerrero/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten