woensdag 30 januari 2019

Tijdelijke vrijlating ex-president Lula, Brazilië, komt te laat

(Bron foto: Twitter)
Hooggerechtshof wilde Lula even in vrijheid stellen om begrafenis broer bij te wonen


Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft woensdag 30 januari 2019 besloten de gedetineerde voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva tijdelijk vrij te laten. Dat zou Lula in staat stellen om het lichaam van zijn dinsdag overleden broer op een militaire basis in de staat Sao Paulo te zien.

Het besluit kwam echter te laat voor de voormalige president, beter bekend als Lula, want zijn broer werd op dat moment al begraven.


De voormalige president koos ervoor om in de gevangenis te blijven in de zuidelijke stad Curitiba, zei een Congreslid en medelid van de Partido dos Trabalhadores (PT) van Lula op Twitter.



Lula's broer Genival Inácio da Silva stierf aan kanker.

Lula's advocaat diende uren later een verzoekschrift in om toestemming te krijgen bij de begrafenis te kunnen zijn. Lagere rechtbanken verwierpen het verzoek vanwege veiligheidszorgen, omdat zijn aanwezigheid bij de begrafenis een grote mensenmenigte zou kunnen aantrekken.


Opperrechter Dias Toffoli van het Hooggerechtshof besloot echter, dat Lula het lichaam van zijn overleden broer mocht zien, maar oordeelde dat het lichaam naar een militaire basis moest worden overgebracht, met beperkte toegang voor publiek. Lula zit twaalf jaar gevangenisstraf uit wegens corruptie.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/G1.Globo/Brasil247/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten