woensdag 30 januari 2019

Oliesector Suriname kijkt uit naar uitbaggeren Surinamerivier - Maar, liever minimaal 2 meter, dan 1.5 meter uitbaggeren

'Lokaal geproduceerde olie kan na uitdiepen rivier gemakkelijker worden geëxporteerd'


Door het uitdiepen van de vaargeul in de Surinamerivier zal onder andere hier geproduceerde olie gemakkelijker kunnen worden geëxporteerd. Buitenlandse bedrijven die diensten aan de sector kunnen leveren zullen in Suriname een uitvalsbasis kunnen opzetten. Dat beweren althans directeur Rudolf Elias van Staatsolie en zijn collega Tom Fauria van Kosmos Energy Suriname vandaag, woensdag 30 januari 2019, in de Ware Tijd.

President Desi Bouterse heeft in zijn nieuwjaarstoespraak het uitbaggeren van de vaargeul voor dit jaar aangekondigd. Het werk zal aanvankelijk een jaar duren. Intussen is de inschrijving gesloten en wordt gewacht op de gunning.

'Als de rivier wordt uitgebaggerd en er voldoende booractiviteit gepland is voor de kust, is het mogelijk dat belangrijke dienstverlenende bedrijven die ondersteuning bieden aan de offshore olie- en gasindustrie, in Paramaribo kantoren komen vestigen en hier operaties uitvoeren. Dit zal resulteren in meer werkgelegenheid en kansen voor lokale bedrijven die zich bezighouden met onder andere logistiek, opslag en transport', zegt Fauria.

Mede door logistieke beperkingen heeft Kosmos bij exploratieboringen voor de kust overwegend gewerkt met bedrijven die op Trinidad & Tobago zijn gevestigd.

Elias stelt, dat met een diepere vaargeul zijn bedrijf gemakkelijk kan exporteren. Daarnaast kunnen de shore-base-activiteiten, zoals de logistiek voor de nearshore-boringen op zee, 'veel efficiënter' worden uitgevoerd.

Staatsolie zal niet bijdragen aan de kosten voor het uitbaggeren, zoals een aantal jaren geleden de bedoeling was. 'We gaan wel extra betalen zoals iedere gebruiker van de rivier', zegt Elias.

Het plan is dat vooral commerciële gebruikers per vat olie, vrachtcontainer of per eenheid vracht iets extra's zullen betalen. Met dit geld zal de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) de financiering en het onderhoud van de vaargeul kunnen betalen. De vaargeul zal over een strekking van ongeveer 65 kilometer worden uitgediept en verbreed. Vanuit de monding van de Surinamerivier tot en met Dijkveld en een gedeelte voor de monding, die bekend staat als aanvaarroute. Na het baggeren zullen elk jaar onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd om overtollig slib te verwijderen.

Volgens president Bouterse zal de vaargeul met 1.5 meter worden uitgegraven. Fauria zegt dat dit niet voldoende is voor een efficiënte doorvoer van grote bevoorradingsschepen van Kosmos. 'We hebben minimaal twee meter nodig, maar het is een goede start die de efficiëntie van de scheepvaart en containervervoer ten goede zal komen en het zal ook van economisch voordeel zijn voor Suriname.' Ook zijn collega van Staatsolie merkt op, dat elke meter extra diepte een vooruitgang is voor de sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten