woensdag 30 januari 2019

Nog geen beweging in geschil tussen actievoerend personeel universiteit en bestuur

'Afspraken over de uitbetaling van de twk in januari en februari worden niet nagekomen'


Twee dagen actievoeren door het technisch en administratief personeel van de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft nog niet geleid tot een oplossing over het uitbetalen van salarissen met terugwerkende kracht (twk). Voorzitter Hugo Blanker van de Werknemers Federatie Universiteit (WFU) zegt vandaag, woensdag 30 januari 2019, op Starnieuws dat morgen besloten zal worden wat het werk wordt neergelegd.

Blanker voert aan, dat met het universiteitsbestuur, dat nog onder leiding stond van Jack Menke, harde afspraken zijn gemaakt over de uitbetaling van de twk in januari en februari. Het bestuur had gegarandeerd mandaat te hebben om de besprekingen te kunnen voeren met de WFU. Het personeel is hierover ook geïnformeerd door de leiding van de universiteit.

De WFU was geschokt toen de vorige week bleek, dat het geld niet zal worden uitbetaald, zoals afgesproken. Volgens Financiën is er geen afstemming hierover gepleegd. De WFU heeft deze kwestie met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur besproken. Blanker zegt bijzonder verbaasd te zijn, dat de minister de vakbeweging meegedeeld heeft dat zij geen beroepsinstantie is. De universiteit is volgens haar een onafhankelijk instituut.

De WFU zegt geen keus te hebben dan zich te wenden tot de vicepresident. Er is ook nog contact met het universiteitsbestuur, waar Lothar Boksteen met de waarneming is belast.

Naast de uitbetaling van de twk zijn er ook andere knelpunten. Sinds midden 2017 wordt aangegeven dat er onderhandeld moet worden over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan maar niet rondkomen. Ook moet er een eigen bevorderingssysteem in het leven worden geroepen. Er zijn ook problemen rond de pensionering.

De zaken stapelen zich op, zonder enig zicht op een oplossing. Ook salarissen zijn nog niet gestort voor deze maand. Volgens afspraak moet uiterlijk de laatste dag van de maand het geld op de bank van de werknemers zijn gestort. Minister Gillmore Hoefdraad zegt, dat de subsidie voor uitbetaling van salarissen is vrijgemaakt. Het geld is overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten