woensdag 7 november 2018

Na Uruguay en Canada gaat ook Mexico cannabis legaliseren

Volgens hoogste rechtbank is het verbod op recreatief gebruik ongrondwettelijk

(Bron foto: Latin American Post)
Er ligt een wetsvoorstel klaar dat recreatief gebruik toelaat


Na Uruguay en Canada gaat nu ook Mexico cannabis legaliseren. Volgens de hoogste rechtbank in het land is het verbod op recreatief gebruik ongrondwettelijk. De politiek moet de wietconsumptie reguleren. Er ligt een wetsvoorstel klaar dat recreatief gebruik toelaat. Steeds meer landen herzien hun houding tegenover cannabis. 

'Dit is een historische dag', zo reageerde Fernando Belaunzaran van de Partido de la Revolución Democrática, PRD, op het vonnis. De hoogste rechtbank van Mexico oordeelde begin november dat het wietverbod ongrondwettelijk is. Omdat het die uitspraak al voor de vijfde keer doet in verschillende procedures, is deze keer de drempel overschreden om jurisprudentie te creëren. De uitspraak schept dus een precedent, andere rechtbanken in Mexico zullen moeten volgen. Het Congres moet recreatief gebruik nu reguleren.

Medewerkers van de pas verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador (PRD), die op 1 december in functie treedt, willen daarvoor snel stappen nemen.

Senator Olga Sanchez, voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat een wetsvoorstel klaarligt. Als de wet erdoor komt, is wiet in Mexico legaal. Bedrijven kunnen dan cannabis telen en verkopen. Ook particulieren zouden voor privégebruik wiet mogen telen. Ze moeten zich wel registreren en mogen niet meer dan 480 gram per jaar produceren. Cannabis roken op openbare plaatsen zou voortaan ook mogen.

'Het verbod gaat uit van de foute veronderstelling dat je drugsproblemen moet aanpakken vanuit een strafrechtelijk oogpunt', zegt Sanchez. 'Maar, iets wat zo massaal wordt gebruikt, kan je nooit uitroeien.' 

De nieuwe Mexicaanse president belooft grote veranderingen in de aanpak van drugs. 'Het cannabisverbod draagt bij aan misdaad en geweld', klinkt het in het wetsvoorstel. 'In 12 jaar oorlog tegen drugskartels, zijn 235.000 doden gevallen.'

In Mexico is marihuana al sinds het begin van de 20ste eeuw verboden. Het land is een grote drugsleverancier voor de Verenigde Staten, maar wordt al jaren geplaagd door conflicten tussen drugskartels over aanvoerroutes voor heroïne, cocaïne en synthetische drugs.

Canada en Uruguay zijn voorlopig de enige twee landen ter wereld waar alle stadia van de teelt, distributie, en verkoop legaal zijn. In Canada is wiet sinds 17 oktober legaal en mag een gebruiker niet meer dan 30 gram cannabis bezitten, of niet meer dan 4 wietplanten kweken.

(Suriname Mirror/Reuters/El Sol de Mexico/The Sun/El Universal/Newsweek)

Duizenden Centraal-Amerikanen in migrantenkaravaans vragen asiel aan in Mexico

(Bron foto:Arizona Public Media/Rodrigo Cervantes, Fronteras Desk)
Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg tot nu toe 3.230 aanvragen binnen


Duizenden Centraal-Amerikanen die deel uitmaken van verschillende migrantenkaravaans richting de Verenigde Staten, hebben asiel aangevraagd in Mexico. Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg tot nu toe 3.230 aanvragen binnen, zo deelde het woensdag 7 november 2018 mee. 

Van de aanvragers kregen er al zo'n 2.700 tijdelijke papieren. Daarmee kunnen ze werk zoeken in het land, terwijl ze wachten op een definitieve beslissing.

De voorbije maanden zijn duizenden mensen uit Guatemala, Honduras en El Salvador het geweld uit hun land ontvlucht. Ze vormen drie karavaans van migranten die hopen de Verenigde Staten binnen te kunnen. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt de mensen met militairen tegen te houden aan de grens.

De eerste migrantenkaravaan omvat 2.000 tot 4.300 mensen afkomstig uit Honduras. Zij verblijven momenteel in een stadion in Mexico-Stad.





De groep is nog bijna 1.000 kilometer verwijderd van de VS.

Een tweede karavaan, van 1.500 à 2.000 mensen, is aangekomen in Tapanatepec, in de zuidelijke staat Oaxaca. Een derde groep, bestaande uit 2.000 mensen uit El Salvador, bevindt zich nog 250 kilometer zuidelijker.

(Suriname Mirror/Washington Examiner/Belga/YouTube/Prensa Latina

In hongerstaking zijnde voormalig Ecuadoraanse vicepresident Jorge Glas naar ziekenhuis gebracht

Glas 17 dagen in hongerstaking, uit protest tegen overplaatsing naar andere gevangenis

Oud-vicepresident zit een gevangenisstraf van zes jaar uit wegens corruptie


De gevangen voormalig Ecuadoraanse vice-president Jorge Glas, die 17 dagen in hongerstaking was, is woensdag 7 november 2018 naar een ziekenhuis gebracht vanwege toenemende bezorgdheid over zijn verslechterende gezondheid, zo kondigde het ministerie van Justitie aan.


Glas, die een gevangenisstraf van zes jaar uitzit wegens corruptie, begon op 21 oktober aan een hongerstaking nadat hij uit een gevangenis in de hoofdstad Quito naar een andere in het zuidelijke stadje Latacunga was verhuisd.


Zijn gezondheid 'is veel verslechterd', zei zijn advocaat Eduardo Franco. Glas werd naar een ziekenhuis in Quito gebracht, waar minister van Binnenlandse Zaken, Maria Paula Romo, zei dat de beveiliging is opgevoerd vanwege 'vluchtgevaar'.

Glas werd gevangen gezet voor het ontvangen van $ 13,5 miljoen aan steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht


(Suriname Mirror/El Diario/AFP/La Vanguardia/Metro Ecuador/Twitter/YouTube)

Peru telt in 2018 tot 7 november bijna 800 doden 3.186 bij verkeersongevallen

Tijd voor de nodige hervormingen van Peru's verkeersregels


Er zijn dit jaar in Peru zo'n 3.200 ongevallen geweest. Het historisch macabere jaar van Peru voor verkeersongevallen wordt alleen maar erger. Aantallen vrijgegeven dinsdag 6 november 2018 door de regering, laten zien dat er tot nu toe 771 doden zijn gevallen door verkeersongelukken.

Parlementariër Mario Zúñiga Martínez onthulde de gruwelijke statistieken tijdens een parlementaire sessie dinsdag. 'Elke dag worden we wakker met tragisch nieuws over de dood bij verkeersongevallen', zei Zúñiga. 'De statistieken van de Nationale Politie van Peru laten zien, dat er tussen januari en oktober van dit jaar 746 mensen zijn omgekomen op de wegen van het land, een aantal dat in slechts enkele dagen van november is gestegen tot 771.'

Zeker 20 mensen stierven in Puno's Chucuito-regio tijdens een vreselijk busongeluk afgelopen zondag, helaas is daarmee het aantal doden voor dit jaar gestegen.


Deze dodelijke slachtoffers overtreffen veruit het totale aantal voor 2017 toen er 655 sterfgevallen in het hele jaar werden veroorzaakt door meer dan 2.780 ongevallen.

Tot dusver dit jaar, volgens de cijfers van Zúñiga, zijn er 3.186 verkeersongevallen in Peru geweest.

De belangrijkste oorzaak van ongelukken in het land zijn menselijke fouten. 'We moeten meer werken aan zaken als technische revisies van voertuigen, verbetering van snelwegen en onderrichten van bestuurders, evenals aan het garanderen van volledige en nauwkeurige registers met betrekking tot de prestaties van chauffeurs en inclusief het nut van beveiligingsprogramma's', zei Zúñiga.

Met notoir vreselijk verkeer in de hoofdstad Lima dat ongevallen veroorzaakt en gevaarlijke wegen in meer afgelegen delen van het land, laten de oogverblindende cijfers van Zúñiga zien, dat het tijd zou kunnen zijn voor de nodige hervormingen van Peru's verkeersregels.

(Suriname Mirror/Peru Reports/Andina/Twitter)

Advocatenkantoor in Groot-Brittannië dient miljarden pond claim in tegen BHP Billiton voor Brazilië dam-tragedie

'BHP Billiton PLC is aansprakelijk voor enorme schade veroorzaakt door stuwdam Bento Rodrigues'

'Drie jaar na drama zijn bijna een miljoen Braziliaanse burgers die door de ramp getroffen zijn niet gecompenseerd'


De Australische mijnbouwonderneming BHP Billiton wordt geconfronteerd met een rechtszaak van meerdere miljarden pond die wordt aangebracht door een advocatenkantoor in het Verenigd Koninkrijk, inzake de Samarco-damramp in 2015, waarbij 19 mensen om het leven kwamen. 

Het rechtsgeding wordt behandeld door SPG Law onder de Braziliaanse wetgeving en is ingediend bij de High Court in Liverpool. De claim wordt ingediend voor schadevergoeding ten behoeve van 240.000 personen die het slachtoffer zijn geworden van de ramp, waarbij ook 1.469 hectaren oevers van het oerwoud werden verwoest en catastrofale milieuschade aan het Rio Doce-stroomgebied heeft veroorzaakt.

SPG Law vertegenwoordigt ook 24 Braziliaanse gemeentelijke overheden, het rooms-katholieke aartsbisdom van Mariana en leden van de inheemse gemeenschap Krenak.

SPG Law Amerikaanse partner Glenn Phillips zegt: 'BHP Billiton PLC is aansprakelijk voor de enorme schade veroorzaakt door de stuwdam van Bento Rodrigues, omdat de wetten van Brazilië zowel voor strikte aansprakelijkheid voor milieuschendingen zorgen als voor moedermaatschappijen om aansprakelijk te zijn voor de handelingen en nalatigheden van hun dochterondernemingen.'

SPG Law-partner Tom Goodhead, die de afgelopen drie maanden in Brazilië aan de claim heeft gewerkt, voegt hieraan toe: 'Drie jaar na het drama zijn bijna een miljoen Braziliaanse burgers die door de ramp getroffen zijn helemaal niet gecompenseerd of hebben een lage financiële tegemoetkomingen ontvangen. In wezen zijn ze genegeerd en vergeten. Het proces van compensatie is tot nu toe in handen van de beklaagden geweest. Dit gaat over het onder controle houden van de eisers.'

Twee jaar geleden concludeerde een rapport over de ramp, in opdracht van BHP Billiton en Vale, dat de afvaldam niet werkte toen de ondersteunende zandstructuur die fijne deeltjes bevatte - de kleinste afvaldeeltjes nadat mineralen uit het gedolven materiaal zijn gehaald - veranderde van een vaste structuur in een vloeistof, bekend als liquefactie.

(Suriname Mirror/New Civil Engineer)

Ouders van 4-jarig Braziliaans jongetje mogen van rechter marihuana telen om medicijnen te produceren

'Het gaat om bescherming van de rechten op leven, waardigheid en gezondheid'


Ouders van een 4-jarig Braziliaans jongetje dat lijdt aan hersenverlamming en syndroom van West hebben toestemming gekregen van een rechter in deelstaat Minas Gerais om genoeg marihuana te telen om medicijnen van de plant te produceren. 

Rechter Antonio Jose Pecego, een jurist van het strafhof in Uberlandia, de tweede grootste gemeente in Minas Gerais in het zuidoosten van Brazilië, rechtvaardigde het besluit door het te karakteriseren als een bescherming van de rechten op leven, waardigheid en gezondheid, zo meldde Extra dinsdag 6 november 2018.

'Niets kan meer rechtvaardigheid opleveren dan de tussenkomst van de rechterlijke macht om de minderjarige een waardig, gezond middel voor het leven te garanderen en te verzekeren', schreef hij in een beslissing vorige week, aldus Extra.

Een jaar lang gebruikten de ouders de plant om medicinale olie te produceren voor de behandeling van het kind, dat werd geboren met hersenverlamming en later het syndroom van West ontwikkelde en leed aan aanvallen van epilepsie.

De vader, die vroeg om niet te worden geïdentificeerd, zei dat eerdere behandeling met valproaatnatrium, Topiramate en Clonazepam het kind ongeveer 20 uur per dag bewusteloos heeft gehouden, waardoor de ouders gedwongen zijn alternatieve behandelmethoden te zoeken. Zelfs nu de productie van de cannabisolie ambachtelijk blijft, heeft deze het welzijn van de jongen aanzienlijk verbeterd en de noodzaak voor frequente bezoeken aan intensieve behandelingseenheden geëlimineerd.

De media zeiden, dat de advocaat van de ouders, Daniela Peon, stelde dat de ouders niet genoeg inkomsten hadden om cannabisolie te importeren en vroeg toestemming om planten in het huis te laten groeien.

De moeder heeft beperkte beschikbare uren om te werken, vanwege de noodzaak om voor het zieke kind te zorgen. De vader, een overheidswerker, kan het zich niet veroorloven om het geïmporteerde medicijn te kopen, zei de advocaat voor de rechtbank. 'We moeten de overheid laten inzien dat het leven voor deze mensen gemakkelijker moet worden gemaakt en de teelt voor medicinale doeleinden reguleren, omdat de invoer van cannabisolie afhankelijk is van de dollarkoers. Als interne teelt mogelijk is, is het noodzakelijk om mensen deze optie te geven', vertelde de advocaat aan Extra.

Het medicinale gebruik van cannabis is in Brazilië goedgekeurd, maar de implementatie verliep traag en liet het sterk onder controle.

In maart zei Medical Marijuana Inc, het eerste beursgenoteerde cannabisbedrijf in de VS, dat de Braziliaanse dochteronderneming Hemp Meds Brazilië het eerste bedrijf was dat door de Braziliaanse autoriteiten was gemachtigd om een ​​product op basis van cannabisolie te importeren.

Volgens een GQ Globo-bericht hadden 4.617 mensen toestemming van gezondheidsregulator Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) om cannabisolie in het buitenland te kopen.

Carolina Heinz, vice-presidente van het in San Diego gevestigde bedrijf dat de moedermaatschappij is van Hemp Meds Brazil, vertelde GQ destijds , dat het product 'te duur blijft voor de meeste Brazilianen'. Vanaf juli had het bedrijf meer dan 1.500 Brazilianen die cannabisolie kochten. Als de productie binnen Brazilië mogelijk was, zouden de prijzen lager zijn, zei ze.

Marijuana Business Daily zei in april, dat Brazilië, met een bevolking van meer dan 200 miljoen, klaar is om uiteindelijk de grootste Latijns-Amerikaanse medicinale cannabismarkt te worden. In Zuid-Amerika is Uruguay het enige land waar marihuana volledig legaal is.

(Suriname Mirror/UPI/Extra)

Nieuw gezondheidscentrum te Onverwacht technisch opgeleverd

(Bron foto: Commissariaat Para)
Gezondheidscentrum gaat een uitgebreide dienstverlening hebben


Districtscommissaris Armand Jurel hoopt dat het nieuwe gezondheidscentrum te Onverwacht gauw in gebruik kan worden genomen. De technische oplevering vond na 13 maanden bouwwerkzaamheden dinsdag 6 november 2018 plaats, zo bericht het Commissariaat Para.

Jurel merkte op, dat Onverwacht in het centrum van Para ligt, waar deze gezondheidsfaciliteit voor eerstelijnszorg bijzonder welkom is.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid nam de sleutels in ontvangst van de aannemer en deze direct overhandigd aan de waarnemend directeur van de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Edwin Noordzee. Deze ceremoniële handelingen vonden plaats in bijzijn van de NDP-Assembleeleden Jennifer Vreedzaam en Patrick Kensenhuis en andere volksvertegenwoordigende organen van het district.

Volgens Kensenhuis moet deze zelfde basisgezondheidszorg verder worden gebracht naar dichtstbevolkte gebieden zoals Zanderij en La Vigilantia. Het gezondheidscentrum zal een uitgebreide dienstverlening hebben, zoals een apotheek, spoedhulp, ambulancedienst, laboratorium, huisartsenzorg, consultatiebureau en moeder- en kindzorg.

Politie Amsterdam geeft beelden vrij ontploffing handgranaat bij slijterij in Zuidoost en woning in Diemen

Politie vermoedt een verband tussen beide incidenten


De Politie Amsterdam heeft vandaag, woensdag 7 november 2018, beelden vrijgegeven van de ontploffing van een handgranaat bij een slijterij in Zuidoost en een woning in Diemen waar een granaat op de oprit werd gegooid. Datzelfde huis werd ook nog eens beschoten. De recherche vermoedt dat er een verband tussen deze incidenten is. 


Op de beelden is te zien hoe de verdachte op 6 juni veel moeite doet om de ruit van een slijterij aan de Karspeldreef te beschadigen. Om half twee 's nachts gooit de man eerst een putdeksel tegen de ruit. Daarna gaat hij over op een handgranaat. De verdachte heeft zichtbaar moeite om de pin uit het explosief te trekken.

Later die maand, in de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 juni wordt een huis aan de Trekschuit in Diemen beschoten. Op bewakingsbeelden zijn die nacht rond kwart over drie twee personen te zien, van wie er een meerdere schoten lost. De ander gooit een granaat naar de woning. Beide mannen slaan op de vlucht. De granaat komt niet tot ontploffing.

De politie toont ook beelden van een man, waarvan wordt vermoed dat hij een van de slachtoffers van bovengenoemde incidenten meerdere keren heeft geobserveerd. Het gaat om een lichtgetinte man met een normaal postuur. Hij is tussen de 20 en 30 jaar oud, heeft lang donker haar en een baardje. De verdachte die op 6 juni de handgranaat in de richting van de slijterij gooide, droeg die avond een zwart regenpak met capuchon, een zwarte pet, zwarte handschoenen en zwarte schoenen.


De verdachte die het huis op 29 juni in Diemen beschoot, droeg donkere gezichtsbedekking, een iets lichter vest met capuchon, een broek en donkere schoenen. De andere man droeg lichte gezichtsbedekking, een donker vest met capuchon, een lichtere broek met een reflecterend vlak op de linker bovenbeen en donkere schoenen.

(Suriname Mirror/Politie Amsterdam/AT5)

Bewaker stoort inbrekers bij poging kluis van school aan Kaikoesiestraat te stelen

Kluis was al in een kruiwagen geladen


De bewaker van een school aan de Kaikoesiestraat in Paramaribo-Noord heeft zondagavond kunnen voorkomen dat inbrekers met de kluis van de school ervandoor gingen. De daders hadden de kluis van 1 meter bij 70 centimeter al in een kruiwagen geladen om deze naar hun voertuig te vervoeren, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 7 november 2018.

Op dat moment arriveerde de dienstdoende bewaker, die de inbrekers stoorde in hun poging er met de kluis vandoor te gaan.

Bij het zien van de bewaker reden de verdachten weg in hun auto.

De politie van Geyersvlijt is belast met het onderzoek. De kluis met inhoud is terecht, die werd op de berm aangetroffen.

Vrouw (22) ernstig gewond geraakt bij explosie in verkoopkantoortje van Joe Black, Curaçao

Explosie toen slachtoffer stekker van de ventilator in het stopcontact deed


Bij een explosie in een verkoopkantoortje van Joe Black is gistermiddag een vrouw (22) ernstig gewond geraakt. 'Wat is ontploft, weet ik niet', aldus een ooggetuige, 'maar het was een vreselijke knal.' De consternatie was groot in de Columbusstraat. Terrassen werden opgeruimd, restaurants en bars sloten hun deuren, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 november 2018.

'We zaten rustig wat te drinken', vertelt een toerist. 'Ineens hoorden we een enorme knal. We dachten meteen aan een gasexplosie, maar roken niet direct iets. Meteen daarna kwam er een vrouw gillend naar buiten rennen. Ze was verbrand aan hoofd, gezicht, hals, nek en armen. Ze had enorm veel pijn en kermde het uit. We hebben haar toen gekoeld met water tot de ambulance er was. Meer konden we niet doen.'


Terwijl zijn vrouw verder ging met het koelen van de brandwonden, ging de man naar binnen om te kijken of er misschien een gaslek was. 'Je weet het niet hè. Het leek me goed om dat even te checken. Maar ik rook niks en ik zag niks. Alleen het pand was van binnen helemaal vernield. Ik keek zo door het dak naar buiten.'

Naar de oorzaak van de explosie is het dus gissen. 'De gewonde mevrouw was nog wel aanspreekbaar en ze zei dat het gebeurde toen ze de stekker van de ventilator in het stopcontact deed', aldus de ooggetuige.

Brief die Sint Maartense Statenlid Frans Richardson in Staten toont is vals

Brief impliceert diefstal door twee TBO-leden tijdens huiszoeking december 2016 juwelen  Francesco Corallo


De brief die het Sint Maartense Statenlid Frans Richardson maandag in de Staten heeft getoond, waarmee wordt geïmpliceerd, dat twee TBO-leden (Team Bestrijding Ondermijning) tijdens een huiszoeking in december 2016 juwelen van Francesco Corallo hadden gestolen, is niet echt. Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 november 2018. 

In dit kader neemt het dan ook geheel en nadrukkelijk afstand van de beweringen van Richardson. In de Staten presenteerde Richardson (United St. Maarten Party, USP) maandag een brief die was getekend door H. Festen. In de brief – getikt op briefpapier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en gericht aan toenmalig hoofdofficier van Justitie Ton Maan – wordt beweerd dat twee Nederlandse TBO-agenten tijdens de arrestatie van Corallo op 13 december 2016 in zijn woning juwelen hebben weggenomen. Na de vermeende diefstal zouden de twee agenten naar Nederland zijn teruggestuurd.

De brief zelf is in gebrekkig Nederlands en zou zijn opgesteld op 8 januari 2016.

De brief:


Richardson – zelf verdachte in de twee strafzaken, Squid (onderzoek naar het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van 2016 op Sint Maarten) en Emerald (onderzoek naar het aannemen van 370.000 dollar aan steekpenningen en het ontduiken van belastingen) – liet in de Statenvergadering van maandag weten vooral verbolgen te zijn over de zin, dat er geen schade zou zijn aangericht en dat de officieren naar Nederland terug zijn gestuurd.

De parlementariër verzocht minister Cornelius de Weever van Justitie onderzoek te verrichten naar het voorval. 'Hoe is het mogelijk dat alleen onze mensen worden vervolgd? Ze zijn naar een woning gegaan en hebben daar hun zakken gevuld met dure juwelen, hebben dit niet aangegeven, maar werden betrapt door een collega. En wat gebeurde er: ze zijn simpelweg teruggestuurd naar huis. Dit is verkeerd. Ze moesten worden gearresteerd en geparadeerd, zoals ook met onze mensen wordt gedaan.' 

Gisterochtend liet het Openbaar Ministerie in een officiële verklaring meteen weten zich niet te herkennen in de beweringen van Richardson.

Curinde boort nieuwe markten aan voor vrije zones op Curaçao

Curinde-directrice Jacqueline Jansen positief gestemd over toekomst vrije zones


De vrije zones op het Koningsplein aan de Nieuwe Havenweg en bij Hato staan voor een grote uitdaging. Maar, met een andere koers, een verbeterd imago en via nieuwe markten en verkoopkanalen verwacht Curaçao Industrial & International Development Company (Curinde) het tij te kunnen keren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 november 2018.

Curinde heeft drie jaar geleden het roer omgegooid en is behalve beheerder van het vastgoed in beide vrije – of ‘economische’ – zones sindsdien ‘zeer actief’ om nieuwe markten aan te boren en het aanbod aan de man te brengen via moderne kanalen. Dat is sowieso nodig vanwege wereldwijde veranderingen in logistiek, techniek en koopgedrag, maar zeker na de grote brand in de vrije zone op het Koningsplein in 2015 en het wegvallen van de Venezolaanse markt.

Dat schrijft Curinde-directrice Jacqueline Jansen in reactie op een artikel vorige week in het Antilliaans Dagblad, waarin Erwin Koense als voorzitter van de vakbond voor kantoor- en winkelpersoneel Boneco, zegt dat in korte tijd meer dan vijftig bedrijven zijn gesloten in de vrije zone aan de Nieuwe Havenweg en dat daardoor honderden mensen hun baan hebben verloren.

Volgens Jansen is dat beeld te dramatisch. In 2016 zijn ‘om verschillende redenen’ 22 bedrijven uit beide zones vertrokken, maar tegelijkertijd hebben zich daar ’21 nieuwe bedrijven gevestigd’ en hebben 20 bestaande bedrijven meer ruimte gehuurd, aldus de Curinde-directeur. De werkgelegenheid daalde van 784 werknemers in 2016 naar 626 in 2017, maar de omzet groeide van 915 miljoen gulden in 2015 naar 1,17 miljard in 2017.

PAHO Malaria Champions of the Americas award 2018 voor Suriname, Brazilië en Paraguay

'Deze ervaringen bevestigen onze overtuiging dat het elimineren van malaria een haalbaar doel is'

(Bron foto's:  PAHO)


De malariabestrijdingsprojecten van Suriname, Brazilië en Paraguay hebben de Malaria Champions of the Americas award ontvangen. De prijs wordt jaarlijks door de Pan American Health Organization (PAHO) en haar partners uitgereikt aan initiatieven die bijdragen aan het elimineren van de ziekte in de regio. De winnaars zijn geëerd op een Malaria-Day in the America's evenement, dat dinsdag 6 november 2018  heeft plaatsgevonden, zo bericht de PAHO op haar website..

Het malariaprogramma van Suriname is geëerd voor het introduceren van een solide, mensgericht benaderingsmodel voor gezondheid, dat vooral is gericht op migrerende mijnwerkers en inheemse gemeenschappen. Het initiatief heeft lokale capaciteiten gecreëerd en geleid tot verbeteringen in diagnose, behandeling en vectorcontrole. Het heeft ook gezondheidsdiensten geïntegreerd en heeft gezocht naar innovatieve operationele en technologische oplossingen.

Het Machadinho D'Oeste Gemeentelijke Malaria Control-program in Brazilië heeft een reeks strategieën ingevoerd die hebben geleid tot een betere toegang tot diagnose en behandeling, het gebruik van muskietennetten en een vermindering van 44% van de malariagevallen tussen 2016 en 2017. Het malariaprogramma Alto Río Solimões, ook in Brazilië, is geëerd voor zijn inspanningen om malaria in inheemse gebieden te beheersen. Dit lokaal programma slaagde erin de gevallen van de ziekte sinds 2015 met 70% te verminderen in een moeilijk te bereiken gebied, waar 70.000 mensen in 13 dorpen langs de oevers van de rivier wonen.

Het nationale programma voor malariabestrijding in Paraguay heeft universele toegang verleend tot diagnose en behandeling van malaria. Het werk van het programma heeft ervoor gezorgd dat het land sinds 2011 geen autochtone gevallen van malaria heeft geregistreerd. In juni 2018 werd Paraguay het eerste land in de regio van de Amerika's in 45 jaar dat de officiële WHO-certificering verkreeg omdat het malaria had geëlimineerd.


'Deze ervaringen bevestigen onze overtuiging dat het elimineren van malaria een haalbaar doel is', zei Isabella Danel, adjunct-directeur van de PAHO. Danel drong er bij partners op aan 'samen te blijven werken om uitdagingen het hoofd te bieden, de hiaten te dichten en oplossingen te vinden die zullen leiden tot de eliminatie van malaria'. 

Malaria, overgedragen door muggen, blijft endemisch in 20 landen van Amerika, met de meeste gevallen geconcentreerd in de sub regio van Amazonië. Argentinië is in het proces van certificering. Volgens de WHO hebben zes andere landen (Belize, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Mexico en Suriname) de incidentie van autochtone gevallen verminderd en hebben ze het potentieel om de ziekte tegen 2020 te elimineren. Meer dan 120 miljoen mensen lopen het risico de ziekte in de regio op te lopen.

Rick Steketee, plaatsvervangend US Global Malaria Coordinator, benadrukte dat 'de voortdurende investeringen en inzet van de regio om malaria te bestrijden vruchten afwerpt. We hebben de gegevens, het vermogen om het te gebruiken om bewezen interventies te richten op de meest getroffen personen, en de politieke wil en verplichting om de ziekte te elimineren'.

Hij voegde eraan toe dat de Malaria Champions of the Americas deze toewijding belichamen. 'Hun successen zullen niet alleen helpen om hun landen te helpen de ziekte te elimineren, maar bieden ons ook een kans om te leren hoe deze landen op alle niveaus werken om eliminatie te bereiken, zodat we het kunnen toepassen over de hele wereld.'

Dit jaar is het 10-jarig jubileum van de Malaria Champions Award. Sindsdien heeft het de 27 beste malariaprogramma’s uit 13 landen in de regio erkend die een positief verschil hebben gemaakt in de levens van de bevolking.

Historische binnenstad van Paramaribo krijgt opknapbeurt

Drie historische panden gerenoveerd met geleend geld Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank

Nieuw gebouw voor het parlement op plek waar in 1996 parlementsgebouw in vlammen opging.


De historische binnenstad van Paramaribo krijgt een ‘facelift’. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank leent twintig miljoen dollar aan Suriname voor dit doel. Het betreft ‘startkapitaal.’ 

Via het ‘Paramaribo Urban Rehabilitation Program’, PURP, zal onder meer een nieuw gebouw voor het parlement worden opgezet. Dat gebeurt op dezelfde plek waar in 1996 het parlementsgebouw in vlammen opging.



Drie historische panden krijgen een herstelbeurt. Het gaat om het gebouw van het ministerie van Sociale Zaken & Volkhuisvesting en een deels afgebrand pand van het ministerie van Justitie & Politie. Ook een gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een opknapbeurt. Het project behelst ook verbetering van infrastructuur.

'De Waterkant zal vernieuwd en ge-upgraded worden, zodat die representatiever is en aantrekkelijker', zegt PURP-functionaris Iris Gilliad tegenover De West, alduus Waterkant.net vandaag, woensdag 7 november 2018.

Met het programma moet de historische binnenstad van Paramaribo ‘sociaal-economisch levendig’ gemaakt worden. Het wonen in huizen in de binnenstad zal worden aangemoedigd, waar dat kan. PURP is ook gericht op onder andere het omleiden van het verkeer en het aanleggen van fietspaden. Ook zullen trottoirs worden verbeterd en autoparkeerplaatsen worden aangelegd.

Het project moet in de eerste helft van 2019 van start gaan.

Vijf verdachten in groepsverkrachtingszaak ‘sukru’ veroordeeld tot lage celstraffen

Advocaat Kanhai van verdachten: 'Zij heeft vrijwillig aan alles meegedaan'


De rechter heeft gisteren de verdachten D.K., D.F., L.B., R.A. en R.D. elk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

De verdachten hebben op 18 oktober 2017 het 20-jarige slachtoffer F.A. gedwongen tot het ondergaan van seksuele handelingen. Deze handelingen hebben de verdachten gepleegd nadat zij 'sukru' ('rapedrugs'), althans een bedwelmend en of stimulerend middel, aan het slachtoffer hadden toegediend, zo berichten het Dagblad Suriname en Starnieuws dinsdag 6 november 2018.

Het slachtoffer werd door haar vriend D.F. opgehaald en naar een woning in het district Wanica gebracht. In het voertuig kreeg zij sap aangeboden waaraan 'sukru' was toegevoegd.

Advocaat Irvin Kanhai hield het gerecht voor dat het slachtoffer zelf wilde proberen om seks te hebben met vijf jongens nadat zij de drugs hadden gebruikt. Zij was later alleen ontevreden over de betaling, maar verder heeft zij vrijwillig aan alles meegedaan. Van ontucht is kennelijk geen sprake merkte Kanhai op.

Uit het visum van de arts blijkt, dat het slachtoffer scheurtjes had aan haar vagina. Verder hadden de verdachten in eerste instantie wel bekend, maar kwamen vervolgens terug op hun verklaringen. Het slachtoffer gaf op een rechtszitting aan, dat ze de verdachten vergeven had en dat de jongens al genoeg gestraft waren. 

Anders dan Kanhai acht de rechter, dat er sprake is geweest van seksueel misbruik van het slachtoffer.

De verdachten zijn reeds eerder op vrije voeten gesteld. De rechter heeft bij de oplegging van deze straf geen gevangenneming gelast. De veroordeelden blijven op vrije voeten.

Internetsnelheid Suriname nu beneden eigen record...

Somalia, Mozambique, Oeganda en Gambia hebben sneller internet dan Suriname...


De internetsnelheid in Suriname daalde tot 2.103,19 kbps (kilobits per seconde is een eenheid voor verbindingssnelheid en is gelijk aan 1000 bits per seconde) in het eerste kwartaal van 2017 van 2.751,57 kbps in het vierde kwartaal van 2016. De internetsnelheid in Suriname was van 2007 tot 2017 gemiddeld 1.318,87 kbps en bereikte in het vierde kwartaal van 2016 een record van 2.751,57 kbps en een recorddaling van 167.19 kbps in het tweede kwartaal van 2009. Deze weetjes bericht het Dagblad Suriname dinsdag 6 november 2018.

In het 2000 waren er maar 12.050 internetgebruikers in Suriname. Nu heeft 47,1% van de bevolking toegang tot internet. Er zijn ruim 260.000 internetaansluitingen. Het aantal gebruikers is al een teken van snelle toename. Als deze snelheid vergeleken wordt met andere landen in de wereld, dan blijkt Suriname echter nog onder de wereldstandaard te liggen. Somalia, Mozambique, Oeganda en Gambia hebben snellere internet dan Suriname. Niet te vergeten Guyana en Guatemala, die het ook beter doen met hun internetsnelheid.

Wat Suriname betreft wordt momenteel het Telesur Nationaal Breedband Project (TNBP) gecontinueerd. De regering streeft ernaar om de bandbreedte te verbeteren.

In het dienstjaar 2018 is een aanvang gemaakt met het vervangen van het kopernetwerk door glasvezeltechnologie. Hierdoor moet Suriname aan de internationaal gangbare standaarden kunnen voldoen en mogelijkheden creëren voor de uitbreiding van de communicatie via internet.

Een lama neemt de taxi in Cusco, Peru...