woensdag 7 november 2018

Brief die Sint Maartense Statenlid Frans Richardson in Staten toont is vals

Brief impliceert diefstal door twee TBO-leden tijdens huiszoeking december 2016 juwelen  Francesco Corallo


De brief die het Sint Maartense Statenlid Frans Richardson maandag in de Staten heeft getoond, waarmee wordt geïmpliceerd, dat twee TBO-leden (Team Bestrijding Ondermijning) tijdens een huiszoeking in december 2016 juwelen van Francesco Corallo hadden gestolen, is niet echt. Die conclusie trekt het Openbaar Ministerie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 7 november 2018. 

In dit kader neemt het dan ook geheel en nadrukkelijk afstand van de beweringen van Richardson. In de Staten presenteerde Richardson (United St. Maarten Party, USP) maandag een brief die was getekend door H. Festen. In de brief – getikt op briefpapier van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en gericht aan toenmalig hoofdofficier van Justitie Ton Maan – wordt beweerd dat twee Nederlandse TBO-agenten tijdens de arrestatie van Corallo op 13 december 2016 in zijn woning juwelen hebben weggenomen. Na de vermeende diefstal zouden de twee agenten naar Nederland zijn teruggestuurd.

De brief zelf is in gebrekkig Nederlands en zou zijn opgesteld op 8 januari 2016.

De brief:


Richardson – zelf verdachte in de twee strafzaken, Squid (onderzoek naar het kopen van stemmen tijdens de verkiezingen van 2016 op Sint Maarten) en Emerald (onderzoek naar het aannemen van 370.000 dollar aan steekpenningen en het ontduiken van belastingen) – liet in de Statenvergadering van maandag weten vooral verbolgen te zijn over de zin, dat er geen schade zou zijn aangericht en dat de officieren naar Nederland terug zijn gestuurd.

De parlementariër verzocht minister Cornelius de Weever van Justitie onderzoek te verrichten naar het voorval. 'Hoe is het mogelijk dat alleen onze mensen worden vervolgd? Ze zijn naar een woning gegaan en hebben daar hun zakken gevuld met dure juwelen, hebben dit niet aangegeven, maar werden betrapt door een collega. En wat gebeurde er: ze zijn simpelweg teruggestuurd naar huis. Dit is verkeerd. Ze moesten worden gearresteerd en geparadeerd, zoals ook met onze mensen wordt gedaan.' 

Gisterochtend liet het Openbaar Ministerie in een officiële verklaring meteen weten zich niet te herkennen in de beweringen van Richardson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten