(Bron foto: Latin American Post) |
Na Uruguay en Canada gaat nu ook Mexico cannabis legaliseren. Volgens de hoogste rechtbank in het land is het verbod op recreatief gebruik ongrondwettelijk. De politiek moet de wietconsumptie reguleren. Er ligt een wetsvoorstel klaar dat recreatief gebruik toelaat. Steeds meer landen herzien hun houding tegenover cannabis.
'Dit is een historische dag', zo reageerde Fernando Belaunzaran van de Partido de la Revolución Democrática, PRD, op het vonnis. De hoogste rechtbank van Mexico oordeelde begin november dat het wietverbod ongrondwettelijk is. Omdat het die uitspraak al voor de vijfde keer doet in verschillende procedures, is deze keer de drempel overschreden om jurisprudentie te creëren. De uitspraak schept dus een precedent, andere rechtbanken in Mexico zullen moeten volgen. Het Congres moet recreatief gebruik nu reguleren.
Medewerkers van de pas verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador (PRD), die op 1 december in functie treedt, willen daarvoor snel stappen nemen.
Senator Olga Sanchez, voorgedragen als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat een wetsvoorstel klaarligt. Als de wet erdoor komt, is wiet in Mexico legaal. Bedrijven kunnen dan cannabis telen en verkopen. Ook particulieren zouden voor privégebruik wiet mogen telen. Ze moeten zich wel registreren en mogen niet meer dan 480 gram per jaar produceren. Cannabis roken op openbare plaatsen zou voortaan ook mogen.
'Het verbod gaat uit van de foute veronderstelling dat je drugsproblemen moet aanpakken vanuit een strafrechtelijk oogpunt', zegt Sanchez. 'Maar, iets wat zo massaal wordt gebruikt, kan je nooit uitroeien.'
De nieuwe Mexicaanse president belooft grote veranderingen in de aanpak van drugs. 'Het cannabisverbod draagt bij aan misdaad en geweld', klinkt het in het wetsvoorstel. 'In 12 jaar oorlog tegen drugskartels, zijn 235.000 doden gevallen.'
In Mexico is marihuana al sinds het begin van de 20ste eeuw verboden. Het land is een grote drugsleverancier voor de Verenigde Staten, maar wordt al jaren geplaagd door conflicten tussen drugskartels over aanvoerroutes voor heroïne, cocaïne en synthetische drugs.
Canada en Uruguay zijn voorlopig de enige twee landen ter wereld waar alle stadia van de teelt, distributie, en verkoop legaal zijn. In Canada is wiet sinds 17 oktober legaal en mag een gebruiker niet meer dan 30 gram cannabis bezitten, of niet meer dan 4 wietplanten kweken.
(Suriname Mirror/Reuters/El Sol de Mexico/The Sun/El Universal/Newsweek)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten