woensdag 7 november 2018

Advocatenkantoor in Groot-Brittannië dient miljarden pond claim in tegen BHP Billiton voor Brazilië dam-tragedie

'BHP Billiton PLC is aansprakelijk voor enorme schade veroorzaakt door stuwdam Bento Rodrigues'

'Drie jaar na drama zijn bijna een miljoen Braziliaanse burgers die door de ramp getroffen zijn niet gecompenseerd'


De Australische mijnbouwonderneming BHP Billiton wordt geconfronteerd met een rechtszaak van meerdere miljarden pond die wordt aangebracht door een advocatenkantoor in het Verenigd Koninkrijk, inzake de Samarco-damramp in 2015, waarbij 19 mensen om het leven kwamen. 

Het rechtsgeding wordt behandeld door SPG Law onder de Braziliaanse wetgeving en is ingediend bij de High Court in Liverpool. De claim wordt ingediend voor schadevergoeding ten behoeve van 240.000 personen die het slachtoffer zijn geworden van de ramp, waarbij ook 1.469 hectaren oevers van het oerwoud werden verwoest en catastrofale milieuschade aan het Rio Doce-stroomgebied heeft veroorzaakt.

SPG Law vertegenwoordigt ook 24 Braziliaanse gemeentelijke overheden, het rooms-katholieke aartsbisdom van Mariana en leden van de inheemse gemeenschap Krenak.

SPG Law Amerikaanse partner Glenn Phillips zegt: 'BHP Billiton PLC is aansprakelijk voor de enorme schade veroorzaakt door de stuwdam van Bento Rodrigues, omdat de wetten van Brazilië zowel voor strikte aansprakelijkheid voor milieuschendingen zorgen als voor moedermaatschappijen om aansprakelijk te zijn voor de handelingen en nalatigheden van hun dochterondernemingen.'

SPG Law-partner Tom Goodhead, die de afgelopen drie maanden in Brazilië aan de claim heeft gewerkt, voegt hieraan toe: 'Drie jaar na het drama zijn bijna een miljoen Braziliaanse burgers die door de ramp getroffen zijn helemaal niet gecompenseerd of hebben een lage financiële tegemoetkomingen ontvangen. In wezen zijn ze genegeerd en vergeten. Het proces van compensatie is tot nu toe in handen van de beklaagden geweest. Dit gaat over het onder controle houden van de eisers.'

Twee jaar geleden concludeerde een rapport over de ramp, in opdracht van BHP Billiton en Vale, dat de afvaldam niet werkte toen de ondersteunende zandstructuur die fijne deeltjes bevatte - de kleinste afvaldeeltjes nadat mineralen uit het gedolven materiaal zijn gehaald - veranderde van een vaste structuur in een vloeistof, bekend als liquefactie.

(Suriname Mirror/New Civil Engineer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten