woensdag 7 november 2018

Ouders van 4-jarig Braziliaans jongetje mogen van rechter marihuana telen om medicijnen te produceren

'Het gaat om bescherming van de rechten op leven, waardigheid en gezondheid'


Ouders van een 4-jarig Braziliaans jongetje dat lijdt aan hersenverlamming en syndroom van West hebben toestemming gekregen van een rechter in deelstaat Minas Gerais om genoeg marihuana te telen om medicijnen van de plant te produceren. 

Rechter Antonio Jose Pecego, een jurist van het strafhof in Uberlandia, de tweede grootste gemeente in Minas Gerais in het zuidoosten van Brazilië, rechtvaardigde het besluit door het te karakteriseren als een bescherming van de rechten op leven, waardigheid en gezondheid, zo meldde Extra dinsdag 6 november 2018.

'Niets kan meer rechtvaardigheid opleveren dan de tussenkomst van de rechterlijke macht om de minderjarige een waardig, gezond middel voor het leven te garanderen en te verzekeren', schreef hij in een beslissing vorige week, aldus Extra.

Een jaar lang gebruikten de ouders de plant om medicinale olie te produceren voor de behandeling van het kind, dat werd geboren met hersenverlamming en later het syndroom van West ontwikkelde en leed aan aanvallen van epilepsie.

De vader, die vroeg om niet te worden geïdentificeerd, zei dat eerdere behandeling met valproaatnatrium, Topiramate en Clonazepam het kind ongeveer 20 uur per dag bewusteloos heeft gehouden, waardoor de ouders gedwongen zijn alternatieve behandelmethoden te zoeken. Zelfs nu de productie van de cannabisolie ambachtelijk blijft, heeft deze het welzijn van de jongen aanzienlijk verbeterd en de noodzaak voor frequente bezoeken aan intensieve behandelingseenheden geëlimineerd.

De media zeiden, dat de advocaat van de ouders, Daniela Peon, stelde dat de ouders niet genoeg inkomsten hadden om cannabisolie te importeren en vroeg toestemming om planten in het huis te laten groeien.

De moeder heeft beperkte beschikbare uren om te werken, vanwege de noodzaak om voor het zieke kind te zorgen. De vader, een overheidswerker, kan het zich niet veroorloven om het geïmporteerde medicijn te kopen, zei de advocaat voor de rechtbank. 'We moeten de overheid laten inzien dat het leven voor deze mensen gemakkelijker moet worden gemaakt en de teelt voor medicinale doeleinden reguleren, omdat de invoer van cannabisolie afhankelijk is van de dollarkoers. Als interne teelt mogelijk is, is het noodzakelijk om mensen deze optie te geven', vertelde de advocaat aan Extra.

Het medicinale gebruik van cannabis is in Brazilië goedgekeurd, maar de implementatie verliep traag en liet het sterk onder controle.

In maart zei Medical Marijuana Inc, het eerste beursgenoteerde cannabisbedrijf in de VS, dat de Braziliaanse dochteronderneming Hemp Meds Brazilië het eerste bedrijf was dat door de Braziliaanse autoriteiten was gemachtigd om een ​​product op basis van cannabisolie te importeren.

Volgens een GQ Globo-bericht hadden 4.617 mensen toestemming van gezondheidsregulator Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) om cannabisolie in het buitenland te kopen.

Carolina Heinz, vice-presidente van het in San Diego gevestigde bedrijf dat de moedermaatschappij is van Hemp Meds Brazil, vertelde GQ destijds , dat het product 'te duur blijft voor de meeste Brazilianen'. Vanaf juli had het bedrijf meer dan 1.500 Brazilianen die cannabisolie kochten. Als de productie binnen Brazilië mogelijk was, zouden de prijzen lager zijn, zei ze.

Marijuana Business Daily zei in april, dat Brazilië, met een bevolking van meer dan 200 miljoen, klaar is om uiteindelijk de grootste Latijns-Amerikaanse medicinale cannabismarkt te worden. In Zuid-Amerika is Uruguay het enige land waar marihuana volledig legaal is.

(Suriname Mirror/UPI/Extra)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten