woensdag 31 oktober 2018

Venezolaanse inlichtingendienst Sebin heeft nieuwe directeur

Benoeming van Manuel Cristopher volgt na geruchtmakende dood politicus Fernando Alban


Venezuela heeft een nieuw hoofd van zijn staats inlichtingendienst benoemd, aldus de officiële overheidskrant Official Gazette van woensdag 31 oktober 2018,  na de dood van een politicus in hechtenis die officieel werd geregistreerd als zelfmoord, maar door critici moord wordt genoemd.. 

Leger-generaal Manuel Cristopher neemt de dienst, bekend als Sebin (Servicio Bolivariano de Inteligencia Nacional), over enkele weken nadat de regering had aangekondigd dat politicus Fernando Alban zelfmoord had gepleegd door van de 10e verdieping van het hoofdkantoor van de dienst in Caracas te springen.


Oppositieleiders zeiden, dat de regering inconsistente verklaringen aflegde over het incident en dat Alban was gemarteld en later door veiligheidsdiensten was gedood. Het incident trok wereldwijde veroordeling en het Witte Huis beschuldigde de regering van president Nicolas Maduro van betrokkenheid bij de dood van Alban.

Hoofdaanklager Tarek Saab beschreef oppositiecritici als 'tovenaars van necrofilie' die misbruik maakten van de dood van Alban om Maduro te bekritiseren.


Alban werd op 5 oktober gevangen gezet wegens vermeende betrokkenheid bij de explosie van twee drones in augustus tijdens een militaire parade die de regering later beschreef als een poging om Maduro te vermoorden.

Cristopher vervangt de uitgaande Sebin-chef Gustavo Gonzalez. Het was niet meteen duidelijk of Gonzalez zijn functie neerlegde of een nieuwe functie zou krijgen.

(Suriname Mirror/Reuters/El Universal/Twitter/El Comercio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten