woensdag 31 oktober 2018

Nieuwe op Aruba gesloten overeenkomst tussen regering en Alcoa/Suralco roept vele vragen op

Assemblee- voorzitster: 'Deze nieuwe deal zal leiden tot ernstige vragen aan de regering'

Niet het Surinaamse recht, maar het Nederlandse rechtssysteem is van toepassing op nieuwe deal


De nieuwe op Aruba gesloten overeenkomst tussen de regering en de Alcoa/Suralco is sinds enkele weken in bezit van De Nationale Assemblee. Deze overeenkomst, van 280 pagina’s, die is aangevuld met enkele wetten, heeft nog voordat het parlement een standpunt heeft kunnen innemen al gezorgd voor enige commotie, aldus vandaag, woensdag 31 oktober 2018, de Ware Tijd. 

'Deze nieuwe deal zal leiden tot ernstige vragen aan de regering', zegt Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons. Ze was maandagavond aanwezig bij een technische bijeenkomst over de overname van de Afobakastuwdam eind 2019. De discussie was een initiatief van de Faculteit der Technologische Wetenschappen. Hoewel het ging om een puur technische discussie, waren de panelleden Virin Ajodhia en Edmund Neus keihard in hun beoordeling over de nieuwe deal. In het panel zaten ook EBS-technisch-directeur Marcel Eindhoven en de energiedeskundige Eddy Boetius.

Ajodhia, die de nieuwe deal intussen ook heeft ingezien, zegt dat alles wat in de nieuwe overeenkomst staat al drie jaar bekend is, 'alleen nu met meer ellende'. Een simpel maar belangrijk voorbeeld is, dat in de eerdere deal stond vermeld dat de stuwdam in goede staat zou worden overgedragen. Nu staat in de nieuwe overeenkomst, dat de dam wordt overgedragen in de staat waarin die verkeert.

Neus maakt duidelijk, dat de multinational Suriname in feite al jaren onder druk heeft gezet en zelf de zakelijke belangen van het land heeft geschonden.

Geerlings-Simons zegt, dat de eerste indrukken over de nieuwe deal niet erg positief zijn en vragen doen rijzen. 'Er zijn een paar dingen waar we vragen over hebben en met meer deskundigen over willen praten.' Ze noemt als voorbeeld de beslissing in de deal dat, niet het Surinaamse recht. maar het Nederlandse rechtssysteem van toepassing is op deze nieuwe deal. Daarnaast zijn er dringende detailvragen over hoe en onder welke voorwaarden de overdracht van de Afobakastuwdam moet plaatsvinden.

De parlementsvoorzitster benadrukt, dat dit een eerste observatie is en dat het parlement vooralsnog geen besluit heeft genomen over wat er verder moet gebeuren. Volgens haar staat het standpunt van alle 51 leden nog overeind, namelijk dat de eerder getekende Memorandum of Understanding waarop de deal is gebaseerd, door het college is afgewezen. 'We hebben een schriftelijk standpunt in het parlement ingenomen en ik heb nog niet gehoord dat iemand zich daarvan heeft gedistantieerd', zegt Geerlings-Simons.

Ze is van mening, dat het voor Suriname belangrijk is dat er een zakelijke beoordeling komt van de nieuwe deal. Ook vindt zij dat naast het parlement de totale gemeenschap het stuk moet kunnen beoordelen. Zij heeft dan ook terstond de opdracht geven de documenten online te plaatsen, wat sinds maandag dan ook zou zijn geschied, aldus de Ware Tijd.

De DNA-voorzitster zegt, dat het parlement intussen Surinaamse deskundigen uit het buitenland heeft laten halen. Zelf is zij hier op zoek naar meer technocraten en andere deskundigen om de nieuwe raamovereenkomst te becommentariëren en beoordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten