Kritische blik op 50e verjaardagsfeest AdeKUS op functioneren universiteit
Nurmohamed dient als geschenk binnenkort initiatiefwet 'Wet op het Bestuur van de Universiteit' in
De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) viert morgen haar 50 jarig bestaan. Assembleelid Riad Nurmohamed (VHP), lid van de vaste commissie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in De Nationale Assemblee, tevens docent aan de universiteit, zegt dat er wel valide redenen zijn voor een feestje. De universiteit is gegroeid de afgelopen jaren; er zijn meer studenten, docenten, opleidingen, onderzoeken en projecten.
'Ondanks deze ontwikkeling staat de universiteit van Suriname volgens diverse wereldratings een paar duizend plaatsten onderaan op de lijst. Wat is de reden?'
Nurmohamed zal als geschenk binnenkort een initiatiefwet indienen, 'Wet op het Bestuur van de Universiteit'.
De universiteit heeft zodanige dieptepunten gekend die de hoogste onderwijsinstelling nog steeds achtervolgen. Als voorbeeld noemt Nurmohamed de moord op drie docenten van de universiteit tijdens het militaire regime van Bouterse in 1982-1983 te weten Sugrim Oemrawsingh (wis- en natuurkunde docent), Gerard Leckie (hoogleraar aan de Sociaal-Economische faculteit en voorzitter van de vakbond voor wetenschappelijk personeel van de Universiteit Suriname) en Baal Oemrawsingh (hoogleraar Biochemie van de Medische Faculteit). Tijdens deze periode hebben veel studenten en docenten geprotesteerd tegen het dictatoriaal regime. De ramp werd groter. In december 1982 werd de universiteit voor bijna tien maanden gesloten. De toekomst van veel studenten is toen vernietigd geworden. Veel docenten en studenten zijn toen vertrokken naar het buitenland. Tot vandaag is de universiteit bezig zich te herstellen van de klappen van de jaren '80. 'Er lopen nog wat gefrustreerde docenten rond van die periode', zegt Nurmohamed.
De tweede grote ramp is de enorme schuld van meer dan Srd 60 miljoen waarin de universiteit is geplaatst in 2014-2015 door het wanbeleid van de regering Bouterse-I, stelt Nurmohamed. Het justitiële- en het CLAD-onderzoek zijn nooit gepubliceerd. Heel veel niet afgebouwde gebouwen en verwaarloosde infrastructuur zijn het gevolg hiervan. Opleidingen kampen met tekorten aan middelen.
'De regering Bouterse-Adhin gaat door met vernietigen van de universiteit', meent Nurmohamed. Zo zijn vorig jaar de inschrijfgelden drastisch verhoogd naar Srd 1.800. Tijdens de regering Venetiaan-Sardjoe was dit Srd 350.
'We zien dat terreinen en gebouwen worden overgenomen voor zaken die niets te maken hebben met universitair onderwijs en onderzoek en ook niet met studenten voorzieningen. De regering Venetiaan-Sardjoe koos voor duurzame ontwikkeling met eigen middelen', betoogt de volksvertegenwoordiger/docent. 'Na 50 jaren universiteit zijn we op 1 november 2018 bijna weer op nul beland', is de conclusie van Nurmohamed. De gevolgen van de politieke schade zijn volgens hem te groot.
'Het is de hoogste tijd dat de bestuursorganisatie duurzaam wordt vernieuwd. Het bedrijfsleven moet een grote rol krijgen binnen de universiteit als ontwikkelings- en productie universiteit.'
Met de indiening van de initiatiefwet hoopt Nurmohamed dat het fundamentele probleem van de afgelopen jaren wordt geminimaliseerd, en dat de universiteit van Suriname over 50 jaren wel die plaats zal hebben verworven in de maatschappij en internationaal, met meer gezag, onderzoek en publicaties, een betere studieomgeving voor studenten en een hogere productiviteit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten