woensdag 31 oktober 2018

Etnel (NPS): ‘Parastatale bedrijven totaal verziekt’ - Een administratieve kracht zou 10.000 Amerikaanse dollar per maand verdienen

Assembleelid wil Wet op de instelling van een Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) parkeren


NPS-parlementariër Patricia Etnel stelt voor om de evaluatie van de parastatale bedrijven voorop te stellen en de wet op de instelling van een Nationaal Productiviteitscentrum (NPC) te parkeren. 

'De parastatale bedrijven zijn de aangewezen structuren die de productiviteit voor Suriname zouden moeten stimuleren. Zij zouden ervoor moeten zorgen dat er werkelijk productie komt, omdat ministeries dat niet kunnen. Waarom kunnen wij deze wet niet parkeren en ervoor zorgen dat wij de evaluatie doen van de parastatale bedrijven? Ervoor zorgen dat deze bedrijven goed functioneren en de juiste salarissen daar zijn vastgesteld. Alles goed evalueren en daarna dit centrum opzetten als controlerend orgaan', zei de NPS’er gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee (DNA). Dit bericht het Dagblad Suriname woensdag 31 oktober 2018.

Ongeveer anderhalf jaar geleden had de regering bij monde van vicepresident Ashwin Adhin beloofd om alle staatsbedrijven door te lichten en corruptelingen hard aan te pakken. Ook zouden de salarissen en financiële voordelen van alle directieleden in het parlement worden besproken. Deze beloftes zijn echter nog niet afgerond.

Etnel benadrukte dat het werk met het opzetten van een NPC nu niet goed zal worden gedaan, omdat de parastatale bedrijven totaal verziekt zijn.

DOE-parlementariër Carl Breeveld vraagt zich af hoe dit NPC de verlammende bureaucratie binnen de overheid zal aanpakken, omdat al heel lang wordt gesproken over het saneren van het overheidsapparaat. 'Gaan wij maar een deeltje doen van het geheel of willen wij een integrale aanpak van een verlammende bureaucratie, welk zoveel geld van onze begroting eist en wij geen vooruitgang in zien', aldus Breeveld.

De politicus vindt dat het tijd wordt om naam en paard nu in het parlement te noemen van personen, die abnormaal te veel verdienen binnen parastatale bedrijven en andere overheidsorganisaties. De informatie over een administratieve kracht die 10.000 Amerikaanse dollar per maand verdient, is volgens hem de druppel die de emmer heeft doen overlopen. 'Ontmasker de zaak!', aldus de DOE-parlementariër.

NDP-parlementariër Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie van rapporteurs, kon zich niet vinden in het voorstel om de instelling van dit productiviteitscentrum aan te houden. De NDP’er vindt wel dat het hoog tijd wordt om staatsbedrijven door te lichten. 'Vooral als wij ze goed betalen. Dan moet het gebeuren en kunnen wij kijken wat hun productie is en welke knelpunten er zijn waarmee zij soms zitten.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten