woensdag 31 oktober 2018

Controle regering Venezuela van veeboeren werkt smokkel rundvee naar Colombia in de hand

Het ELN zou betrokken zijn bij het smokkelen van vee uit Venezuela


Een groei in rundveesmokkel van Venezuela naar Colombia, met deelname van criminele organisaties, zou het gevolg kunnen zijn van controles die de regering van president Nicolás Maduro heeft opgelegd aan de boeren in Venezuela. 

Het hoofd van Colombia's belasting- en douane-politie, generaal Juan Carlos Buitrago, zei dat het controleren van de smokkel van runderen een steeds gecompliceerder zaak is geworden. Smokkelaars openen voortdurend nieuwe routes, waarbij autoriteiten alleen al dit jaar meer dan 100 grensoverschrijdende routes tussen Venezuela en Colombia hebben opgeheven.

Buitrago voegde eraan toe, dat ze 'beschuldigingen hebben onderzocht dat de guerrillagroep van het Nationale Bevrijdingsleger (Ejército de Liberación Nacional - ELN) vee toestaat de Venezolaanse grens over te steken - voor een prijs', meldde El Espectador 26 oktober 2018.

Volgens de politie rekent de ELN tot 200.000 Colombiaanse peso's (ongeveer $ 66) per dier dat naar Colombia is gesmokkeld. 'Meer dan 500 stuks vee zijn in verworven voor 200.000 Colombiaanse peso's en vervolgens verkocht voor 1 miljoen Colombiaanse pesos', zei Buitrago.

Ondertussen beschuldigde de president van de Nationale Federatie van Veehouders (Federación Nacional de Ganaderos - FEDENAGA), Armando Chacín, de regering ervan dat ze landeigenaren verplichtten om 30 procent van hun productie tegen gereguleerde prijzen te verkopen, wat tot felle conflicten binnen de sector leidde. Veel boeren zijn niet bereid zo veel van hun vee of hun winsten op te offeren voor zo weinig in ruil daarvoor.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten