woensdag 25 oktober 2017

Uruguay's eerste transgender senator belooft LGBT-rechten te versterken

Michelle Suarez is pas 34, maar wordt al beschouwd als een bejaarde

Nieuwe wet moet onder meer transgenders in staat stellen hun juridische identiteiten te veranderen zonder dat ze voor een rechter hoeven te verschijnen


Michelle Suarez, de eerste transgender senator van Uruguay, wordt al beschouwd als een bejaarde, terwijl ze pas 34 is, maar, dat is een zeldzaamheid in een land waar transgenders vaak jong sterven. Een veteraan voor LGBT-rechten, heeft zij geholpen om een ​​wetsontwerp te maken die het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht legaleerde in 2013 en werd de eerste transgender die naar de universiteit in Uruguay ging, aldus persbureau Reuters dinsdag 24 oktober 2017.

Suarez heeft veel barrières gebroken, maar het is misschien haar leeftijd die het meest belangrijke deel van haar strijd is. De meeste transgendervrouwen in Uruguay, een kleine Zuid-Amerikaans natie van 3,5 miljoen inwoners, leven niet zo lang.

'In Uruguay heeft een burger een levensverwachting van meer dan 70 jaar, maar transvrouwen hebben een levensverwachting van 35', zei Suarez, die deze maand in de senaat kwam.

Door de samenleving aan de kant worden gezet en door hun families vermeden, worden veel transgenders gedwongen om de school te verlaten en is het moeilijk werk te vinden en toegang te krijgen tot de gezondheidsdiensten. Om te overleven komen veel op straat als sekswerkers waar ze geconfronteerd worden met geweld, zei Suarez.

'Transvrouwen sekswerkers worden blootgesteld aan veel situaties van geweld. Ze worden met een enorme hoeveelheid agressie geconfronteerd', zei Suarez tegen de Thomson Reuters Foundation in een telefoongesprek. 'Dit alles betekent, dat het feit dat een vrouw transgender is - tezamen met arm en sekswerker zijn - van invloed is op de gezondheid en halveert bijna over het algemeen de levensverwachting van transvrouwen.'



In de Amerika's is de gemiddelde levensverwachting van transgenders 30-35 jaar, volgens een rapport uit 2014 van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR).

Honderden LGBTI's in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn de afgelopen vijf jaar gedood, met minstens 41 aanvallen en moorden op LGBTI's die in de eerste drie maanden van dit jaar in de regio zijn gerapporteerd.

Als een senator die de communistische partij vertegenwoordigt, zei Suarez dat ze zal streven naar wetten die de rechten en bescherming van Uruguay's 3.000 transgenders versterken, die historisch uitgesloten zijn van de samenleving.

De wet, die momenteel wordt behandeld, zal transgenders in staat stellen hun juridische identiteiten te veranderen zonder dat ze voor een rechter hoeven te verschijnen. Het zou ook bevestigend optreden bevorderen, zodat 1 procent van de overheidsdiensten gereserveerd wordt voor transgenders, samen met 2 procent van de studiebeurzen.

'Het is een reeks maatregelen gericht op een kwetsbare groep mensen, in dit geval transgenders, en historisch gezien de obstakels die de bescherming van hun fundamentele gelijke rechten hebben voorkomen', aldus Suarez.

De wet streeft ernaar om een ​​overheidsfonds op te zetten om transgenders te compenseren die tijdens de militaire dictatuur van 1973-1985 in Uruguay vervolgd werden, zei ze.


(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten