woensdag 25 oktober 2017

Vijf sociale leiders in Colombia in zeven dagen tijd vermoord

Volgens Stichting voor Vrede en Verzoening zijn in 2017 meer dan 80 maatschappelijke leiders gedood

Slachtoffers veelal betrokken bij bevorderen van alternatieven voor coca, het basisbestanddeel voor cocaïne


In de afgelopen zeven dagen zijn vijf sociale leiders in Colombia vermoord, een verontrustend aantal  voor een land dat een nationaal vredesproces probeert te implementeren. Volgens de Stichting voor Vrede en Verzoening (PARES, Fundación Paz y Reconciliación) zijn in 2017 meer dan 80 maatschappelijke leiders gedood. Dat is ongeveer één leider om de drie dagen, bijna tweemaal dezelfde statistiek als 2016.


Een medewerker van de Verenigde Naties heeft onlangs bevestigd, dat het doden van leiders is toegenomen sinds de vredesovereenkomst met de Marxistische FARC-guerrilla's (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) vorig jaar.

Bij de meest recente moord, promootte Miguel Perez het nieuwe illegale gewasvervangingsprogramma van de regering in de provincie Antioquia, toen hij vermoord werd.

PARES beweert, dat de meerderheid van de moorden in 2017 leiders betrof die betrokken waren bij het bevorderen van alternatieven voor coca, het basisbestanddeel voor cocaïne, volgens het Semana magazine.

Een vergelijkbaar rapport, dat deze week door drie mensenrechtenorganisaties werd gepubliceerd, verklaart dat inheemse leiders het primaire doel van de moorden waren, gevolgd door vertegenwoordigers van plattelandsgemeenschappen en Afro-Colombiaanse rechtenleiders. Gay-rechten- en arbeidersrechtenactivisten zijn ook getroffen door het geweld.

De eerste leider die deze week is vermoord, Jair Cortes, was lid van de lokale gemeenschap in Alto Mira en Frontera, Tumaco, waar de coca-gerelateerde botsingen tussen veiligheidstroepen en coca-boeren eerder deze maand leidden tot ten minste zeven dode boeren. Cortes, die beperkte beschermende maatregelen kreeg van de Colombiaanse Nationale Beschermingseenheid, had de massamoord in het openbaar veroordeeld voordat hij vermoord werd.

In de regio Tolima veroordeelden donderdaag de inheemse organisaties de dood van lerares Liliana Ramirez, die werd vermoord door huurmoordenaars in de gemeente Coyaima. Kolonel Luis Cubillos, een politiecommandant in Tolima, vertelde de krant El Espectador, dat de politie nog geen onderzoek naar det moord op Ramirez heeft gelanceerd.


Verder in het zuiden van het land, in de regio Putumayo, werd de leider van een gemeenschapsactie comité, Eliecer Carvajal, deze week door onbekenden vermoord. Lockale bewonerd in het Puerto Guzman gebied, waar hij vermoord is, bevestigden dat Carvajal al lange tijd met doodsbedreigingen werd geconfronteerd, maar lokale ambtenaren hebben nooit gereageerd.

Ten slotte is een gemeenschapsleidster in Comuna 13 in Medellin, Liliana Catano, deze week vermoord.

In reactie op de gevaarlijke veiligheidssituatie waarmee sociale leiders in het land werden geconfronteerd, werden een reeks protesten gelanceerd deze week in Colombia, waarin de regering van president Juan Manuel Santos wordt verzocht het vredesakkoord met de FARC uit te voeren.

De aanhoudende golf van moorden heeft het Colombiaanse publiek en diverse internationale waarnemers ertoe gebracht om Santos op te roepen maatregelen te treffen om deze moorden te voorkomen.


(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten