woensdag 25 oktober 2017

Elf jaar na ondertekening 'grensovereenkomst' Frankrijk-Suriname keurt Assemblee ratificatiewet goed...

Franse en Surinaamse politie kunnen samen patrouilleren op elkaars grondgebied...
 
tot 2 kilometer landinwaarts aan beide zijden Marowijnerivier


Elf jaar nadat de 'Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en de Republiek Frankrijk inzake samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens' is getekend, krijgt de regering toestemming om over te gaan tot ratificatie. De ratificatiewet, waarin de voorwaarden voor uitvoering van het verdrag zijn aangescherpt, is gisteravond met algemene 38 stemmen goedgekeurd door De Nationale Assemblee. De ABOP-fractie, die kanttekeningen had tegen de werking van het verdrag, heeft uiteindelijk besloten bij de stemming zich te onthouden, zo meldt Starnieuws vandaag, woensdag 25 oktober 2017.


Met dit verdrag wordt het mogelijk dat de Franse en Surinaamse politie gezamenlijke patrouilles uitvoeren op elkaars grondgebied tot 2 kilometer landinwaarts aan beide kanten van de Marowijnerivier.

Kanttekeningen van verschillende Assembleeleden zijn opgevangen met uitvoeringsprotocollen die, voordat het verdrag in werking zal treden, moeten worden gemaakt. Ook moeten het traditioneel gezag en de bevolking langs de grens met Frans-Guyana goed worden voorgelicht over het verdrag.

De Nationale Assemblee is voorstander van een brede samenwerking met het buurland. Dit verdrag regelt slechts de politiesamenwerking. Het ligt in de bedoeling om te werken aan een breder verdrag, waar meer samenwerkingsgebieden worden ondergebracht. Er is al een intensieve samenwerking tussen beide landen op verschillende gebieden, waaronder medische zorg.

Benadrukt werd tijdens de behandeling, dat de Franse politie slechts een waarnemersstatus heeft. De patrouilles in Suriname worden onder leiding van de politie uitgevoerd. Door de politiesamenwerking kan de grensoverschrijdende criminaliteit beter worden aangepakt.

De wijze waarop het verdrag uitgevoerd zal worden moet vooraf helemaal duidelijk zijn. De randvoorwaarden, zoals trainingen en kennis van elkaars rechtssystemen, zijn opgenomen in het verdrag.

Diverse Assembleeleden wezen erop dat er in het verleden zaken behoorlijk mis gegaan zijn. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba (NDP) zei, dat door de werking van het verdrag zaken juist beter worden geregeld. Hij benadrukte, dat het verdrag niet bedoeld is om de bevolking langs de grens onaangenaam te zijn. Het overgrote deel van de samenleving gedraagt zich zoals het hoort. Het gaat om criminelen die de situatie in het grensgebied onveilig maken.

De VHP-fractie toonde zich grote voorstander van de ratificatie. Het verdrag is tot stand gekomen toen Chandrikapersad Santokhi minister was van Justitie en Politie. Krishna Mathoera en Santokhi haalden aan, dat gaat om aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Er is al een intensieve samenwerking met de Fransen.

Misiekaba en Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons onderkenden dat ook de NDP-fractie, net als die van de BEP en ABOP, aanvankelijk tegen het ratificeren van het verdrag was

Geen opmerkingen:

Een reactie posten