woensdag 25 oktober 2017

'Rico de Chileen' verdachte in Amsterdamse witwaszaak

'Rico' in verband gebracht met vondst geldbedragen-, papieren en wapens juli 2016 in Amsterdam en Badhoevedorp


Nog steeds komen er nieuwe onthullingen naar buiten over de aanhouding van Ricardo Eduardo R.V., alias 'Rico de Chileen', afgelopen vrijdag in een hotelparkeergarage in Santiago de Chile (Chili). Het Parool en De Telegraaf melden vandaag, woensdag 25 oktober 2017, aldus Panorama, dat de Nederlandse Justitie hem heeft laten oppakken in verband met de vondst van diverse geldbedragen-, papieren en wapens, vorig jaar juli. 

Het gaat om doorzoekingen in appartementen aan de Amsterdamse Beethovenstraat, de Groenendaalstraat, alsmede rondom- en ín een woning in Badhoevedorp én bij een daar geparkeerde Volvo. Op deze locaties zouden twee mannen in beeld zijn gekomen, die kort daarna zijn aangehouden. Deze personen ziet Justitie nu als 'handlangers' van Rico, die dan wel van Chileense afkomst zou zijn, maar volop actief was in de Amsterdamse onderwereld. Met hen zou hij 'een criminele organisatie' vormen die betrokken is bij witwassen en voorbereiden van drugshandel.

Het gaat om ene Carlos C. en ene Leonardo H. Tegen hen loopt al een proces bij de Amsterdamse rechtbank. Naar alle waarschijnlijkheid zal Rico bij deze zaak 'gevoegd' worden, zodra hij in Nederland is.

Hij zit op dit moment in afwachting van uitlevering in een speciaal beveiligd detentiecentrum, ergens in Chili. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd. Ook in landen als Duitsland en Brazilië zou 'Bonzo' tot aan zijn aanhouding gezocht worden.

Medeverdachte Leonardo H. (46) had bij zijn aanhouding 2.395 euro in zijn broek. Bij hem werden een pistool en munitie aangetroffen. Eerder was bij hem in Duivendrecht al eens ruim een ton gevonden. In een verborgen ruimte die in een Volvo was ingebouwd, lagen een pistoolmitrailleur, pistool, een geluidsdemper, magazijnen, munitie en ander toebehoren.

Medeverdachte Carlos C. (40) had bij zijn aanhouding in tassen ruim 7.000 euro bij zich. In totaal hadden de verdachten volgens justitie in elk geval 1.462.440 euro aan kennelijke misdaadwinsten onder zich. Het grootste deel van het geld zat in bundels van 500 eurobiljetten en pakken briefjes van 50. Ook zijn 48 dure merkhorloges gevonden en zes tassen van luxemerk Louis Vuitton.

Het Chileense medium Antronio meldt, dat Ricardo R.V. duidelijk 'ondergedoken' zat, afgaande op zijn gedrag zoals de politie dat kon waarnemen. Hij had daarbij gedurende de twee weken dat hij zich op Chileens grondgebied bevond de beschikking over meerdere voertuigen. Ook wordt gemeld, dat de crimineel liefdesrelaties had met 'drie' vrouwen die van 'Colombiaanse komaf' zouden zijn. Of zij ook gearresteerd zijn is niet duidelijk. Zijn ouders zouden werkzaam zijn in de Chileense provincie Ñuble. Ook daar zou hij de afgelopen tijd hebben gezeten.

De Chileen kreeg tijdens zijn 'internationale' vlucht voor Justitie ondersteuning van een groep helpers tijdens zijn verblijf in het Zuid-Amerikaanse land. Zij zorgden ervoor dat hij elke twee dagen kon wisselen van auto en van locatie. Zo reed de Chileen soms rond in een Camaro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten