donderdag 28 mei 2020

Wereldwijd livestream-evenement Artists United for Amazonia: Protecting the Protectors

Jane Fonda, Morgan Freeman, Carlos Santana, Peter Gabriel en tal van andere artiesten nemen deel


'De Amazone en zijn volkeren verkeren in een noodtoestand als gevolg van klimaatverandering en de Covid-19-pandemie'


Een wereldwijd livestream-evenement dat ten goede komt aan het Amazon Emergency Fund, een door inheemse bevolking geleide inspanning om in die regio snel te reageren op de Covid-19 pandemie, zal vandaag, donderdag 28 mei 5020 plaatsvinden.

Jane Fonda, Morgan Freeman, Carlos Santana, Peter Gabriel en tal van andere artiesten zullen zich aansluiten bij inheemse leiders, wetenschappers en een coalitie van ngo's in het presenteren van Artists United for Amazonia: Protecting the Protectors, een livestream-evenement geproduceerd door Artists for Amazonia.




Het twee uur durende evenement loopt van 20:00 uur Oost tot 22:00 uur Oost en wordt georganiseerd door Game of Thrones co-ster Oona Chaplin, die Talisa Maegyr speelde in de serie. De livestream is beschikbaar via Facebook en via de evenementwebsite.





Het programma zal het Amazon Emergency Fund promoten, dat vorige maand werd gelanceerd door een coalitie van inheemse organisaties, ngo's en bondgenoten om te voorzien in de dringende behoeften van inheemse volkeren van de Amazone die door Covid-19 worden bedreigd.

De ingezamelde fondsen worden gebruikt voor:
onmiddellijke preventie en zorg;
voedsel en medische benodigdheden;
noodcommunicatie en evacuatie; bescherming en veiligheid voor inheemse gebieden, en
voedselsoevereiniteit en veerkracht van de gemeenschap.

Het Amazon Emergency Fund streeft ernaar om de komende 60 dagen 5 miljoen dollar op te halen voor Forest Guardians om zichzelf te beschermen tegen de pandemie in alle negen Amazone-landen.

De livestream van Artists United for Amazonia bevat muzikale optredens in de woonkamer, interviews en oproepen tot actie. Artiesten zijn onder meer Herbie Hancock, Rocky Dawuni, Butterscotch Clinton, Xiuhtezcatl Martinez, Cary Elwes, Alfre Woodard, Wade Davis, Wagner Moura en de Braziliaanse Grammy-winnaars Ivan Lins en Luciana Souza.

Anderen die deelnemen zijn onder meer Jane Goodall, Tom Bergeron, Ed Begley Jr., Frances Fisher, Wagner Moura, Matti Caspi, Suyan Caspi, Wendie Malick, Scottie Thompson, Kali Uchis, Rocky Dawuni, Celine Cousteau, Matthew Modine, Q'orianka Kilcher, Chloe Smith van Rising Appalachia, Luciana Souza, Sonia Guajajara, Angela Kaxuyana, Nina Gualinga, Benki Piyako, Mapu Huni Kuin, Lizardo Cauper, Thomas Lovejoy, Carlos Nobre, Atossa Soltani, Leila Salazar-López, Christina Miller en Wade Davis.



'Dit evenement maakt deel uit van een buitengewone alliantie van organisaties en individuen die zich inzetten voor het behoud van de meest biodiverse regio op aarde', zegt Sarah duPont, oprichter van Amazon Aid Foundation en mededirecteur van River of Gold.

'Illegale en ongereguleerde goudwinning is een van de gevaarlijkste vormen van ontbossing in het Amazonebekken en brengt giftig kwik vrij in het ecosysteem. Sinds de pandemie is de goudwinning over de Amazone en in inheemse gebieden geëxplodeerd, met geweld en Covid-19 tot gevolg. Nu staat de Amazone op het kantelpunt en worden de beschermers van de Amazone ernstig bedreigd. Wat er in de Amazone gebeurt, raakt ons allemaal.'

Leila Salazar-López, uitvoerend directeur van Amazon Watch, voegde toe: 'De Amazone en zijn volkeren verkeren in een noodtoestand als gevolg van klimaatverandering en de Covid-19-pandemie. Het is een misdaad tegen de natuur en een misdaad tegen de mensheid. Het is een tijd voor iedereen om zich te verenigen en te handelen ter verdediging van het bos en in solidariteit met de inheemse en traditionele volkeren over de Amazone die dit grote regenwoud en ons klimaat beschermen voor de hele mensheid en het leven op aarde. '


(Suriname Mirror/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten