donderdag 28 mei 2020

Voorzitter hoofdstembureau Paramaribo, Mike Nerkust: 'Geen sprake van hertelling 32 stembureaus'...

Volgens BiZa zijn van 32 stembureaus geen processen-verbaal zijn ingeleverd

- Nerkust: 'Ik begrijp niet hoe Binnenlandse Zaken deze informatie heeft doorgegeven'
- BiZa erkent onjuiste mededeling over 32 stembureaus


'Het is helemaal niet waar dat 32 stembureaus opnieuw geteld moeten worden in Paramaribo', zegt de voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Mike Nerkust, vanochtend, donderdag 28 mei 2020, op Starnieuws. 

Jutta Sewkaransing, woordvoerster Commissie Voorlichting Verkiezingen, heeft gisteravond gezegd bij het Nationaal Informatie Instituut, dat gegevens van 64 stembureau nog binnen moeten komen van Paramaribo bij Binnenlandse Zaken (BiZa) voor de officieuze uitslag. Maar  van 32 stembureaus zouden er geen processen-verbaal zijn ingeleverd, volgens Sewkaransing. 'Het gevolg is dat je alles moet gaan hertellen. Zolang de hertelling niet heeft plaatsgehad, kunnen we de officiële telling niet doorgeven van kiesdistrict Paramaribo. Een van de consequenties is de hertelling nu er geen processen-verbaal zijn. Je kan geen cijfers doorgeven als je niet de officiële status hebt, als je geen proces-verbaal hebt. Vandaar de hertelling,'


Ook de resultaten van 14 stembureaus uit Sipaliwini zijn niet binnen. Binnenlandse Zaken moet volgens Sewkaransing de informatie van de hoofdstembureaus doorkrijgen. Het is volgens haar een heel normale zaak om de stembiljetten opnieuw te tellen. Er is daar niks mis mee. Er zullen van Paramaribo geen resultaten meer verwerkt worden, zolang de hertelling niet heeft plaatsgevonden.

De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo hoort het echter in Keulen donderen. 'Deze mededeling komt niet van mij. Ik begrijp niet hoe Binnenlandse Zaken deze informatie heeft doorgegeven. Ik hoop dat er geen enkel stembureau, behalve dat ene dat wij geteld hebben van Latour opnieuw geteld moet worden.'

Nerkust merkt op, dat de stembureaus waar er tekortkomingen zijn op het proces-verbaal geïdentificeerd moeten worden. Nagegaan wordt of met de turflijsten en andere informatie een juist beeld wordt verkregen. Alleen in uiterste gevallen, als de situatie onduidelijk blijkt zal er hertelling plaatsvinden.

Nerkust is niet te spreken over de verkeerde informatie die doorgegeven is. 'Het hoofdstembureau is de autoriteit om te zeggen wat er gaat gebeuren. Wij hebben geen enkele beslissing genomen over hertelling. Wij willen het proces zo snel mogelijk afronden.'

Ook de voorzitster van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, weet niks van hertellen. Zij zegt, dat zij nog overleg heeft gehad met de voorzitter van het hoofdstembureau. Hij heeft geen besluit genomen over hertelling. Er is gesproken over enkele probleemgevallen. Nerkust reageerde ook verbaasd tegenover haar, dat Binnenlandse Zaken die mededeling heeft gedaan over hertelling.

'Er is in een interview vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, abusievelijk aangegeven dat de stemmen van nog 32 stembureaus moeten worden herteld. Dit is niet correct.'  Dit deelt het ministerie vanochtend mee in een persbericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten