donderdag 28 mei 2020

Minister Konket, Curaçao: ‘Er komt een oplossing voor de salariskorting’

'Er wordt naar verschillende factoren in arbeidsvoor- waarden gekeken om tot  12,5% te komen'


Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Armin Konket (MAN) is ervan overtuigd dat er een oplossing komt voor de korting op salarissen van ambtenaren met 12,5 procent, waar alle partijen tevreden over kunnen zijn. Dat heeft hij gisteren tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard nadat er in de ministerraad over vergaderd is, aldus het dagblad vandaag, donderdag 28 mei 2020. 

'Er wordt naar verschillende factoren in de arbeidsvoorwaarden gekeken om tot die 12,5 procent te komen. Alle opties zijn open, dus er wordt gesproken over korten in de secundaire arbeidsvoorwaarden, het salaris, de vakantie-uitkering of de pensioenpremies waarbij de werknemers bijvoorbeeld meer gaan afdragen', zo legt Konket uit.

Gisteravond is een ambtelijke commissie nog verder gegaan met het uitwerken van de voorstellen en de onderbouwing ervan, en dit wordt vandaag in een vervolgvergadering van de ministerraad besproken.

'Met de Centrale Commissie van Vakbonden (CCvV) binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) is afgesproken dat zodra het voorstel op tafel ligt, dit doorgestuurd zal worden. Er kan daarna nog onderhandeld worden over de getallen en cijfers.'

De wet schrijft voor dat er binnen het CGOA consensus bereikt moet worden over veranderingen in de rechtspositie van ambtenaren. In een eerder gevoerd gesprek met de bonden binnen de CCvV kreeg Konket de indruk, dat er begrip was voor de penibele situatie van de overheid en de eisen vanuit Nederland. ,

'Mocht er niet tot overeenstemming gekomen worden, dan biedt de wet nog de mogelijkheid dat de Raad van Advies (RvA) een advies uitbrengt. Als er geen bereidheid is tot samenwerking dan kan ook nog afgeweken worden van de overeenstemmingsvereiste in de wet. Er hoeft geen arbitrage aan te pas te komen, want dat duurt te lang. We hebben het hier over een urgente situatie', aldus Konket tot slot.

Overigens adviseerde de RvA, nog vóór de corona-uitbraak, met betrekking tot het invoeren van de nullijn dat de partijen met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om er samen uit te komen. Ondanks het feit, dat er een patstelling was en de bonden geen gehoor gaven aan de geplande CGOA-vergaderingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten