donderdag 28 mei 2020

Assembleevoorzitster Geerlings-Simons reageert afwachtend op fors verlies NDP

'We zijn achteruitgegaan in zetels en dat is natuurlijk niet leuk, dingen gebeuren nu eenmaal'


'We zijn achteruitgegaan in zetels en dat is natuurlijk niet leuk. Maar, we hebben een moeilijke regeerperiode gehad met daarbovenop een financiƫle crisis. Dingen gebeuren nu eenmaal', dat is een eerste reactie van parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vandaag, donderdag 28 mei 2020, in de Ware Tijd op de nederlaag die haar partij, de NDP, heeft geleden bij de verkiezingen van maandag.

Volgens de voorlopige uitslagen valt de partij terug van 26 naar 16 zetels. Zoals de kaarten er nu liggen zal de NDP de komende vijf jaar, zoals al door de peilingsinstituut IDOS was voorspeld, plaats moeten nemen in de oppositiebanken.

Geerlings-Simons, ook ondervoorzitster van de NDP en gekandideerd op plek nummer twee in kieskring Paramaribo, neemt zelf de term verlies niet in de mond. Of het resultaat een afstraffing is van de kiezer, wil ze ook niet zeggen. 'Nadat alle stemmen zijn geteld en officieel zijn vastgesteld, zullen wij het resultaat rustig evalueren.'

De VHP heeft volgens de voorlopige resultaten 20 zetels behaald, de ABOP 7, NPS 4 en Pertjajah Luhur en BEP elk 2. Hoewel de verdeling van de gekozen ressortraadskandidaten nog moet plaatsvinden, voorspelt IDOS, dat de gezamenlijke oppositie op meer dan zeshonderd zetels, inclusief districtsraden, kan rekenen. Een absolute meerderheid.

Alle oppositionele partijen hadden in aanloop naar de verkiezingen herhaaldelijk aangegeven niet met de NDP te zullen samenwerken. Dit maakt regeringsdeelname in de periode 2020-2025 zeer onwaarschijnlijk voor de NDP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten