woensdag 5 februari 2020

Onze Jongens in de Jungle: bijzondere film uit vergeten koffer over oud-militairen in Suriname

Film gaat 8 februari in Chassé Theater in Breda in premièreEen koffer in een hoekje op zolder met daarin een kapmes en wat 8 mm filmpjes leidde tot een opmerkelijke film over een bijna vergeten stukje Nederlands/Surinaamse geschiedenis. Mede gemaakt door een Bredanaar. ‘Onze jongens in de jungle’ gaat komend weekend in Chassé Theater in Breda in première.

Laat de naam Palumeu vallen en de ogen van Arnout van de Werken beginnen te glinsteren. Samen met 25.000 landgenoten vertrok de Brabander in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw naar Suriname. Om daar zijn militaire dienstplicht te vervullen, maar als jonge knul vooral op zoek naar spanning en avontuur. De nu 81-jarige Van de Werken raakte verknocht aan de voormalige Nederlandse kolonie, zijn bewoners en speciaal aan het indianendorp Palumeu in de Surinaamse jungle. Zozeer dat hij decennia later zijn belofte inloste die hij de bewoners van het dorp had gemaakt. Namelijk om voor elektriciteit in het ver van de bewoonde wereld liggende Palumeu te zorgen.


De ondernemer liet een dam in de rivier bij het dorp bouwen om daarmee stroom op te wekken. Eigen geld en nog veel meer tijd en energie stopte Van der Werken in wat zijn levenswerk werd. En het lukte. Een paar jaar geleden werd de dam gebouwd. Palumeu had stroom. Had, want een paar maanden later zorgden overstromingen ervoor dat de dam alweer werd verwoest. Het verhaal van de Brabander Van de Werken en dat van een aantal anderen staat centraal in het filmdocument Onze jongens in de jungle.


Een 71 minuten durende filmdocumentaire over een bijna vergeten stukje Nederlandse geschiedenis. Nederlandse jonge mannen die in de decennia voor het uitroepen van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 daar hun dienstplicht vervulden. Een film die mede mogelijk werd door de bemoeienis van Bredanaar Bas Bakker (32), directeur van het bedrijf Filmkapitaal in Bavel dat oude, analoog gemaakte filmbeelden omzet in digitaal materiaal. Bakker tekende voor de productie van Onze jongens in de Jungle en ging vorig jaar samen met Van de Werken en enkele andere voormalig dienstplichtigen voor de opnames terug naar Suriname.


Het resultaat is een onderhoudend filmdocument geworden vol nostalgie, avontuur en soms tragiek. Te zien zijn sterk verbeterde 8 mm opnames van jonge mannen die op piranha’s vissen, zich met een kapmes door het  oerwoud banen of de gevolgen van een noodlottig ongeval met een antitankmijn. Afgewisseld met gesprekken met zeventigers en soms tachtigers die, terug in Suriname, terugblikken op hun tijd in de voormalige kolonie.


(Suriname Mirror/BNDeStem/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten