woensdag 5 februari 2020

Locatie brug naar Guyana vernietigd door ondernemer - Dit is barbaars en onmenselijk, alleen een mens met een ziek brein zou dit toestaan'

Doekhie (NDP): 'Zodra je een Chinees iets verboden ziet doen in het land, heeft hij 100% tyuku betaald'

(Bron foto: Dagblad Suriname)

De locatie in Nickerie, waar de vaste oeververbinding over de Corantijn tussen Suriname en Guyana zal komen, wordt momenteel vernietigd door zware activiteiten van een buitenlandse ondernemer. De gemeenschap in het district tast in het duister over de manier waarop de vernietiging ongestoord doorgaat, zonder dat de districtscommissaris of andere regeringsautoriteiten optreden.

NDP-parlementariër Rachied Doekhie zegt dinsdag 4 februari 2020 in het  Dagblad Suriname dat hij merkt dat bandeloosheid en anarchie weer de kop opsteken in Nickerie. De locatie aan de Surinaamse zijde, dat bedoeld is voor de brug over de Corantijn tussen Suriname en Guyana, was volgens de NDP’er in de periode van de voorgaande districtscommissarissen van Nickerie door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) gebarricadeerd, waardoor het niet toegankelijk was voor derden. Dit om te voorkomen dat de locatie zou worden vernietigd en om te voorkomen dat de plaats als smokkelroute zou worden gebruikt.

'Ik begrijp inderdaad dat een Chinees uit het buitenland enkele dagen terug daar is gekomen en hij is bezig daar de hele oever te vernietigen. Ook de 200 meters weg naar binnen is helemaal vernietigd door graafmachines, vrachtwagens en grote blokken hout. Straks wanneer die brug moet komen, dan moeten we weer een honderd miljoen gaan uitgeven om het te herstellen', stelt de volksvertegenwoordiger.

Doekhie benadrukt, dat het opvallend is dat eigen Surinamers gediscrimineerd worden wanneer zij activiteiten bij de oevers willen ontplooien, maar dat buitenlanders binnen de kortste tijd met open armen worden geaccommodeerd. Als voorbeeld noemt hij het recent geval van de jonge ondernemer en touroperator Lorenzo Ramcharan, die bij de monding van de Nickerierivier een recreatieoord wenste op te zetten, waarbij de natuur behouden wordt.

'Wanneer deze Surinamer geen tyuku wil betalen om toeristische activiteiten bij de monding te organiseren, worden zijn activiteiten terstond stopgezet. Ik heb het niet over de Chinezen, die de wetten en regels wel volgen. Geloof wat ik zeg: zodra je een Chinees iets ziet doen in het land dat verboden is, heeft hij 100% tyuku betaald. Dit is barbaars en onmenselijk. Alleen een mens met een ziek brein zou dit toestaan', aldus Doekhie.

De NDP’er stelt dat deze zaak ondertussen ook is doorgestuurd naar de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Vijay Chotkan (OWT&C). Hij kijkt daarom uit naar de acties vanuit de zijde van regeringsautoriteiten.

De volksvertegenwoordiger roept districtscommissaris Nisha Kurban-Baboe van het district Nickerie op om haar taak serieus te nemen en de bestuursdienst af te sturen op de activiteiten van deze buitenlandse ondernemer. 'Het is in haar district en ze heeft een bestuursdienst. Mensen gaan dag en nacht langs daar, dus ik neem aan dat al zou een Gadotjo ergens fluiten of een schijt laten, de dc dat dan toch zou moeten weten. Als zij inderdaad niets erover wist, dan mag zij nu terstond optreden en de activiteiten stopzetten. Laten wij kijken wie de boosdoener is', aldus Doekhie.

Het idee van een brug over de Corantijnrivier speelt al vele jaren, vanaf 1998.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten