woensdag 5 februari 2020

Minister Hoefdraad: 'De kasreserve is niet verdwenen' - Hoefdraad overleeft motie van wantrouwen

Hoefdraad: 'Middelen zijn niet verdwenen en er is meer dan genoeg geld om calamiteiten te financieren'

Marlon Budike (NPS): 'Iets klopt niet!'


'Iets klopt niet!' Met deze woorden vatte NPS-parlementariër Marlon Budike gisteravond in de Assemblee samen wat leefde bij de oppositie na de beantwoording van vragen van het parlement door Financiën-minister Gillmore Hoefdraad inzake het Centrale Bank schandaal. Daaruit kon geconcludeerd worden dat er in feite niets aan de hand is. De kasreserve is niet verdwenen, hield Hoefdraad het college voor. 

Echter, op vrijwel geen enkele cruciale vraag die door oppositie- en coalitieleden was gesteld, is concreet antwoord gegeven, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 februari 2020.



Tijdens de spoedvergadering interpelleerde het parlement de regering over de situatie bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Oppositieleden waren van oordeel, dat de zaken die zich daar hebben voorgedaan niet alleen in de schoenen van voormalig governor Robert van Trikt kunnen worden geschoven. Coalitie- en oppositieleden stelden een reeks van min of meer dezelfde vragen aan de regering.

Hoefdraad overleefde een motie van wantrouwen die door de oppositie werd ingediend met 26 stemmen tegen en 15 voor. De coalitie stemde tegen, ofschoon ze het eens was met de strekking van de motie, omdat ze niet kon meegaan met de eis om Hoefdraad te ontslaan. De oppositie vindt dat de minister, behalve Van Trikt, als tweede monetaire autoriteit consequenties dient te verbinden aan het debacle bij de CBvS.

Een motie van de coalitie werd met 26 stemmen vóór en 15 tegen aangenomen door het parlement. Daarin werd de regering opgeroepen om onverkort door te gaan met het onderzoek dat gaande is bij de Centrale Bank en ervoor te zorgen dat er voldoende waarborgen komen om herhaling van wat is gebeurd te voorkomen.

In een waterval aan woorden deelde Hoefdraad het college mee, dat ofschoon zaken niet conform afspraken met de handelsbanken zijn gelopen wat betreft het beheer van de kasreserve door de Centrale Bank, er geen grote bezorgdheid hoeft te zijn. Het kwam erop neer, dat met de banken afspraken waren gemaakt waaraan Van Trikt zich niet heeft gehouden. Tegen de afspraken in heeft hij de kasreserve van de banken, die volgens de minister tot de internationale reserves behoren, op één hoop gegooid met de overige internationale reserves. Uit die berg geld zijn de reguliere budgettaire uitgaven van de staat zoals importen, aflossingen en betalingen gedaan.

Volgens Hoefdraad zijn de middelen niet verdwenen en is er meer dan genoeg geld om 'calamiteiten' te financieren. Bij de commerciële banken en de CBvS samen zou voor circa 2 miljard Amerikaanse dollar aan vreemde valuta liggen. Volgens hem is het wel pijnlijk, dat zonder afstemming met de banken de kasreserve is gebruikt voor andere zaken.

In reactie op de mededelingen van de bewindsman stelden de Assembleeleden Marinus Bee (ABOP) en Gregory Rusland (NPS) voor, dat de regering dan per ommegaande de 100 miljoen Amerikaanse dollar kasreserve die onrechtmatig is gebruikt terugstort op de rekeningen van de handelsbanken.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei bij aanvang van de vergadering, dat het niet een vergadering was die ze graag wilde hebben, maar wel verplicht was te houden vanwege de ernst van het vraagstuk. Ze had eerder een brief naar de regering gestuurd en om opheldering gevraagd.

Parlementariërs wilden weten waarvoor de gelden zijn gebruikt, hoe de cambiohouder Chotelal aan Amerikaanse dollars kwam om tegen een lagere wisselkoers te verkopen, hoe het kon gebeuren dat Van Trikt onrechtmatige handelingen heeft gepleegd zonder dat dit vroegtijdig werd opgemerkt. Minister Hoefdraad stelde dat het systeem heeft gefaald, maar dat er maatregelen zijn getroffen om herhaling te voorkomen. Hij gaf toe dat, zoals al lang in de samenleving werd vermoed, Chotelal de dollars van de Centrale Bank kreeg. Ook andere cambio's werden voorzien, zei de bewindsman.

Verder blijkt dat er tegen Van Trikt geen strafrechtelijk onderzoek loopt naar de perikelen rond de kasreservemiddelen. Oppositieleden vroegen waarom, indien het onrechtmatig aanwenden van de kasreservemiddelen niet zo ernstig is, de handelsbanken wel strafrechtelijke maatregelen overwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten