vrijdag 24 januari 2020

Inheemse groep in Mexico werft kinderen (8-14 jaar) als politieagentjes na aanval...

Kinderen getraind om hun stad te verdedigen tegen aanvallen criminele bendes


Ongeveer 20 kinderen zijn aangetrokken voor een inheemse gemeenschapspolitie in West-Mexico na een dodelijke aanval, te wijten aan een drugskartel. Sommige van de kinderen, in de leeftijd tussen 8 en 14, kregen geweren overhandigd, terwijl anderen paradeerden met stokken op een weg in de stad Chilapa in de staat Guerrero. 

Vorige week werden 10 inheemse muzikanten gedood in een hinderlaag toen ze terugkwamen van een feest. Het gebied is vol bendegeweld en veel dorpelingen richten hun eigen politie op.

De kinderen werden getraind om hun stad te verdedigen tegen aanvallen van criminele bendes, volgens de groep die de lokale inheemse bevolking vertegenwoordigt, bekend onder de Spaanse initialen CRAC-PF (Coordinadora Regional de Autoridades Comunitaria).


De kinderen, die allemaal olijfgroene T-shirts droegen en hun gezichten bedekt hadden met bandana's, stonden opgesteld op de weg die naar de stad leidde. Ze werden ook afgebeeld als oefeningen in militaire stijl.

Meer dan 20 kinderen verloren hun vaders toen schutters het vuur openden op de auto waarin de Sensación Musical-groep terugkeerde van een optreden de vorige dag. Sommige van de jongens zijn naar verluidt de zonen van de muzikanten die zijn gedood.

Een criminele bende die zichzelf Los Ardillos noemt, krijgt de schuld van de aanval. De groep heeft zich in het verleden op inheemse gemeenschappen gericht.


Lokale media zeiden dat de actie bedoeld was om een ​​bericht te sturen naar de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador over het gebrek aan veiligheidstroepen in het gebied. De president heeft gekozen voor een niet-confronterende benadering van de kartels, en richtte zich in plaats daarvan op het aanpakken van ongelijkheid onder een beleid dat 'knuffels en geen kogels' wordt genoemd.

Guerrero is een van de meest gewelddadige staten van Mexico, waar drugsbendes vechten voor controle over mensenhandelroutes naar de Stille Oceaan en andere delen van het land. In veel landelijke delen van Mexico creëren lokale bewoners burgergroepen die het gebied patrouilleren in een poging de criminele bendes op afstand te houden.


(Suriname Mirror/El Universal/BBC/Los Angeles Times/Contra Replica/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten