vrijdag 24 januari 2020

Dodental na explosie tankauto te.Villa El Salvador, Lima (Peru), stijgt naar acht

Tientallen bewoners raakten gewond, sommigen ernstig

- Verschillende huizen en voertuigen in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad verwoest
- De bodem van de tankauto scheurde open toen deze over de hobbel ging waarna 'al het gas begon te stromen'


Het dodental van een krachtige explosie van een tankauto die een district van Lima op de grondvesten deed schudden, steeg vrijdag 24 januari 2020 tot acht, nadat nog vier slachtoffers 's nachts waren bezweken aan ernstig brandwonden, zei het ministerie van Volksgezondheid van Peru. 

Tientallen raakten gewond, sommigen ernstig, toen de tankauto geladen met 10.000 liter vloeibaar gas explodeerde en donderdag een grote brand veroorzaakte die verschillende huizen en voertuigen in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad verwoestte.



'Het is erg jammer vanwege de omvang en de gevolgen. Een tragedie', zei president Martin Vizcarra, die opriep tot een dringend onderzoek naar de oorzaak. 'Volgens het laatste rapport hebben acht mensen de dood gevonden', vertelde een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid aan persbureau AFP.


Minister van volksgezondheid Maria Elizabeth Hinostrozo zei dat verschillende overlevenden van de 48 die in het ziekenhuis worden behandeld zich in een 'zeer ernstige' toestand bevinden. 'Ze krijgen volledige steun, maar de eerste week is cruciaal', vertelde Hinostrozo aan verslaggevers. Gezondheidsautoriteiten hebben een beroep gedaan op bloeddonaties.

Onder degenen die 's nachts stierven aan hun verwondingen bevonden zich een 17-jarige en een 38-jarige man die tot 100 procent van zijn lichaam brandwonden had, zei het ministerie. 'Andres Asto arriveerde gisteren zwaar verbrand. Helaas stierf hij om 03.40 lokale tijd', zei Rosario Kiyohara, hoofd van Dos de Mayo ziekenhuis in Lima.

Twee mensen stierven kort na het ongeval, dat donderdagochtend vroeg gebeurde toen de tankwagen een kruispunt naderde in de wijk Villa El Salvador in de hoofdstad. Eén man stierf ter plaatse en kort daarna stierf een negenjarig meisje aan een hartstilstand in het ziekenhuis en ernstige brandwonden, zeiden gezondheidsambtenaren.


Onderzoekers geloven dat de explosie werd veroorzaakt toen een brandstofslang loskwam toen de tankwagen over een verkeersdrempel reed toen deze een kruising naderde. De 72-jarige bestuurder, Luis Guzman, vertelde verslaggevers vanuit zijn ziekenhuisbed, dat de bodem van de tankauto was opengescheurd toen deze over de hobbel ging. 'Al het gas begon te stromen', zei hij. Guzman zei dat hij erin slaagde uit de cabine te springen voordat het gas ontstak, maar liep verwondingen op aan zijn longen.


De brand verwoestte 14 nabijgelegen huizen in de dichtbevolkte wijk,  brandweerlieden vochten drie uur om de brand onder controle te brengen, vertelde brandweercommandant Alfonso Panizo aan de staatstelevisie. Tientallen voertuigen werden ook vernietigd.

Het bedrijf dat de tankauto exploiteert, Transgas, werd na het ongeval door lokale autoriteiten gesloten wegens het ontbreken van een exploitatievergunning en een geldige veiligheidscertificering. Het Peruaanse Toezicht op Energie en Mijnbouw opende een onderzoek en de lokale bevolking bekritiseerde de lokale autoriteiten voor de slechte staat van de straat.

Een overlevende, Javier Garcia, zei dat toen hij een vuurbal in de straat naar hem toe zag komen, hij in de tegenovergestelde richting rende. 'Ik hoorde het gas uit de vrachtwagen komen en zei tegen mezelf dat het elk moment kon ontploffen. Ik rende gewoon en voelde toen mijn arm branden', vertelde Garcia de krant El Comercio. 'Gelukkig hebben de buren me geholpen. Ik had geluk, er zijn anderen die brandwonden aan hun hele lichaam hebben opgelopen', zei Garcia, die ook gezichtsverbranding opliep.


Het kruispunt ligt op slechts een paar blokken van het atletendorp dat duizenden atleten uit het hele continent huisvestte toen Lima de Pan American-wedstrijden van 2019 organiseerde. 'Ik zag een enorme golf van oranje vuur dat veel mensen bereikte terwijl ze renden', zei Alejandro Meza, die ongedeerd ontsnapte.

(Suriname Mirror/Peru21/AFP/CanalN/Expreso/Twitter/RPP/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten