vrijdag 24 januari 2020

Regering Peru houdt bij bouw nieuwe luchthaven rekening met Machu Picchu en andere Inca-ruïnes

(Bron foto: Twitter)
'We zullen de erfgoedimpactstudie presenteren die UNESCO eist'


De Peruaanse regering beloofde donderdag  23 januari 2020 het heiligdom Machu Picchu en andere Inca-ruïnes te beschermen bij de bouw van een nieuwe luchthaven bij oude hoofdstad Cusco. Machu Picchu en het Inca-wegennet zijn UNESCO-werelderfgoed en het VN-agentschap heeft eerder zijn bezorgdheid geuit over de voorgestelde luchthaven in Chinchero, op minder dan 60 kilometer van het Inca-heiligdom dat in de 15e eeuw werd gebouwd. 

'We hebben een toezegging gedaan dat voordat we beginnen met de bouw van de luchthaven van Chinchero, in juni van dit jaar, we de erfgoedimpactstudie zullen presenteren die UNESCO eist', vertelde minister van Transport Edmer Trujillo, die verantwoordelijk is voor het project, aan journalisten.

UNESCO heeft Peru verteld, dat hoewel de luchthaven buiten de archeologische gebieden zal worden gebouwd, het noodzakelijk is om te onderzoeken hoe een potentiële toename van toeristen hen zou kunnen beïnvloeden.

De nieuwe luchthaven zal zes miljoen passagiers per jaar kunnen ontvangen - 60% meer dan de huidige Cusco luchthaven, die een capaciteit heeft voor 3.000 passagiers per dag maar 5.000 ontvangt. Het bestaande vliegveld kan niet groeien, omdat het in Cusco ligt, een belangrijke Andes-stad in het zuidoosten van Peru.

Machu Picchu - de meest iconische site van het Inca-rijk dat 100 jaar lang een groot deel van West-Zuid-Amerika regeerde vóór de Spaanse verovering in de 16e eeuw - is de populairste toeristische attractie van Peru, gelegen op ongeveer 100 kilometer van Cusco.

Trujillo zei, dat de bouw van de nieuwe luchthaven voortdurend zou worden gecontroleerd door experts in het ministerie van Cultuur voor het geval er archeologische ruïnes worden gevonden. De luchthaven wordt gebouwd op 3.780 meter boven zeeniveau in de oude Inca Heilige Vallei. Velen hebben kritiek geuit op de impact die het zou kunnen hebben, niet alleen op de nationale schatten van het land, maar op plattelandsgemeenschappen.

'De bouw van een luchthaven in de Heilige Vallei zal onherstelbare effecten hebben op het gebied van lawaai, toename van verkeer en ongecontroleerde verstedelijking', zei historicus Natalia Majluf in augustus. Maar, de lokale Cusco-autoriteiten zeggen dat het essentiële inkomsten voor toerisme zal opleveren, waarvan de regio afhankelijk is.

(Suriname Mirror/MercoPress/Panorama)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten