Dagelijkse selectie Surinaams nieuws en relevant nieuws uit Latijns-Amerika en Caribisch gebied - Verrassend, actueel, informatief, met oog voor haar lezers!
'Natuurlijk heeft hij belang, tot nu toe zijn er geen personen aangehouden, het is wel vreemd'
(Bron foto: Dagblad Suriname)
'NDP voert mogelijk propaganda met opbrengsten uit de drugshandel'
'Natuurlijk heeft hij belang', antwoordde Pertjajah Luhur-(PL)-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een persconferentie donderdag op de vraag of president Desi Bouterse belangen heeft bij de poging tot grootschalige drugssmokkel dinsdag op de Jules Sedney Haven. De politicus stopte echter abrupt met die beschuldigende taal en wilde er verder niet over uitweiden, aldus de Ware Tijd vrijdag 11 januari 2019.
'Want tot nu toe zijn er geen personen aangehouden. Het is wel vreemd', redeneerde Somohardjo.
Hij begon zijn betoog tijdens de persconferentie in het PL-partijcentrum te Beekhuizen door op te merken dat de persconferentie dinsdag van de president op een afleidingsmanoeuvre leek. 'Juist op dat moment werd een grote lading drugs gevonden op de haven. Men wil de totale pers en het volk afleiden', zei hij.
De PL-voorzitter vindt het erg, dat Bouterse de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday in een kwaad daglicht heeft geplaatst. In regeringskringen wordt volgens hem nu weinig gezegd over de grote drugsvangst. 'Het Openbaar Ministerie is tijdens de persconferentie beledigd en als dit niet was aangehaald, zou men zich concentreren op de drugsvangst', meent de politicus. Hij vermoedt dat een criminele organisatie achter de poging tot smokkel zit.
'Misschien wordt dit gedaan door een onzichtbare hand. Zomaar 2.300 kilo cocaïne en dat kort voor de verkiezingen. Want als dit mag slagen en als je parlementariër bent, wordt je direct miljonair, omdat het een straatwaarde heeft van meer dan 120 miljoen Amerikaanse dollar',aldus de PL-voorzitter.
Volgens Somohardjo voert de NDP mogelijk propaganda met opbrengsten uit de drugshandel. 'Niet alleen daarvan, maar je vraagt je af hoe iemand als Djogaman met geld strooit in Commewijne.' De PL-voorzitter legde uit, dat de regering sommige handelaren bevoordeelt door hen belastingvrij goederen te laten importeren.
'Wat wil de president precies bereiken met een verifieerbare onwaarheid?'
President Desi Bouterse heeft dinsdag op een persconferentie zijn ongenoegen geuit over de rol die procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday zou hebben gespeeld in het 8 decemberstrafproces. Bouterse beweerde, dat de pg hem had geadviseerd om artikel 148 van de Grondwet te gebruiken en daarmee het 8 decemberstrafproces in het belang van de staatsveiligheid te beëindigen.
Ondanks het bevel van de president om artikel 148 te laten werken, heeft het Openbaar Ministerie (OM) 20 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen hoofdverdachte Bouterse in het 8 decemberstrafproces.
Bouterse heeft op de persconferentie duidelijk blijk gegeven van zijn wantrouwen jegens de pg. Volgens een verklaring van de pg in de media, blijkt het tegendeel. Hij stelt, dat het idee van artikel 148 niet van hem kwam.
Het siert volgens SPA-voorzitter Guno Castelen - vrijdag 11 januari 2019 in het Dagblad Suriname - een president in een rechtstaat niet om zulke uitspraken te doen. 'Ik heb de reactie van de pg ook gehoord. Men kan zeggen, dat het 1 op 1 is. Echter is in deze belangrijke issue de regering toentertijd uitgekomen op een persconferentie, waarbij andere regeringsfunctionarissen ook aanwezig waren. Het is dus niet iets dat door twee personen alleen is besproken. Het is minstens door de adviseurs van de president besproken. Als het waar zou zijn, dat het idee van artikel 148 van de pg zou komen, dan zouden meer mensen er over moeten weten. De pg kennende, is dit een onwaarheid. Het siert de president dus niet om met onwaarheden te komen op zulke officiële bijeenkomsten', stelt Castelen.
Hij benadrukt dat de president een verifieerbare onwaarheid verkondigt. Dit vindt hij des te erger. Verder vraagt Castelen zich af wat de president precies wil bereiken met een verifieerbare onwaarheid. Het eerste waaraan gedacht wordt, is het imago van de pg. 'Met welk doel zal de leider van het land, die baat heeft bij politieke economische en sociale rust, onder normale omstandigheden zo'n actie plegen?', vraagt Castelen zich af.
Uit zijn verdere redeneringen concludeert Castelen dat de president onmachtig is.
De pg is voor het leven benoemd, nadat hij een behoorlijke screening heeft ondergaan. De president heeft volgens de Grondwet geen enkele bevoegdheid om de pg te ontslaan. De president moet zich houden aan wet en recht. 'Hij probeert de pg te schaden. De president zegt ook, dat de pg de eer aan zichzelf moet houden. Hij weet dus dat hij het niet zelf kan doen', stelt Castelen.
Maar, met welk doel zou de president onrust willen creëren in het land. 'Waarschijnlijk is de president in nood', denkt Castelen. De verwachting is, dat voor de verdachte Bouterse in het 8 decemberproces een veroordeling zal komen. Volgens de wet is het het OM die het vonnis moet uitvoeren. 'Bouterse probeert nu de geloofwaardigheid van het instituut in het geding te brengen', meent Castelen.
Geen enkele verdachte is verplicht zichzelf te criminaliseren. Op basis daarvan verwacht Castelen van de persoon Bouterse, dat hij er alles aan zal doen om zijn onschuld te bewijzen. Dat heeft Bouterse ook gedaan middels de Amnestiewet in 2012. Het rechtssysteem heeft dat echter gecorrigeerd door de actie te pareren. De volgende poging was het inbrengen van artikel 148 van de Grondwet. Het rechtssysteem heeft ook deze poging ontkracht.
'Een verdachte mag alles doen binnen wet- en regelgeving en het kader van onze democratie. Maar, daar is dan de wet die baas is van iedereen. De wet moet balans brengen', aldus Castelen. Hij denkt dat Bouterse momenteel paniekvoetbal speelt. De president probeert volgens de SPA-voorzitter te bevestigen, dat er onrust zal komen bij een mogelijke veroordeling van de persoon Bouterse. SPA verwacht van de president, indien het een uitglijpartij geweest zou zijn, dat hij zo groot zal zijn om zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de pg.
'Hij moet weer uitkomen en uitleggen wat hij precies bedoelde met zijn uitspraken. Als hij een fout heeft gemaakt, moet hij zijn excuses aanbieden. Hij is niet aan de persoon van Baidjnath Panday gekomen. Hij kwam aan het instituut van het OM. Dat is een kwalijke zaak in een rechtstaat. Als je dat niet doet, dan ben je laf. Ik hoop niet dat de president bij de gemeenschap het gevoel laat ontstaan. dat wij een laffe president hebben. Niemand wil geleid worden door een lafaard. Wij willen geleid worden door mensen die staan voor nationale eenheid en rust', aldus Castelen.
Instelling krijgt twee maanden de ruimte om zaken in orde te krijgen
Zorghotel zou werken aan een schuldovername
De Kort Gedingrechter heeft gisteren het RCR Zorghotel, aan de Anton Dragtenweg, ruimte gegeven om onder een op handen zijnde veiling uit te komen. Notaris Dew Kalisingh zou vandaag, vrijdag 11 januari 2019, de zorginstelling in opdracht van de Nationale Ontwikkelingsbank en de Hakrinbank veilen, zo bericht de Ware Tijd.
Eind september had de rechter op de ochtend van de veiling het Zorghotel reeds drie maanden de tijd gegeven om haar financiële zaken op orde te krijgen. In feite zit de instelling sedert de oprichting in zwaar weer, aangezien projecties geen werkelijkheid werden.
Advocate Joan Nibte, die het RCR Zorghotel bijstaat, kon weer voorkomen dat de veiling doorgaat. De instelling krijgt twee maanden de ruimte om zaken in orde te krijgen.
Het Zorghotel heeft kunnen hardmaken, dat het erg dicht bij een schuldovername is, waardoor de veiling door de banken kan worden voorkomen. Het Zorghotel biedt verschillende poliklinische diensten en is ook een dialysecentrum. Het werd in 2011 geopend met als doel vooral Surinaamse Nederlanders aan te trekken voor behandeling en rustige revalidatie in Suriname. Maar, gewijzigde wetgeving rond die tijd in Nederland, maakte het commercieel onmogelijk.
Na twee moeizame jaren als medische instelling, besloot het management het roer om te gooien en werd het RCR Zorghotel opgesplitst in het Medical Center en Grand Riverside Hotel, waarvoor 24 van de 58 kamers werden gereserveerd. In 2012, toen duidelijk was dat het bedrijf in zwaar weer zat, was er sprake van dat het Kabinet van de President het pand wilde overnemen. Er werd voor enige tijd een verdieping afgehuurd.
Nestor Humberto Martinez in opspraak vanwege zijn rol in Odebrecht corruptie-onderzoek
Een burgerinitiatief om het ontslag van de beschuldigde procureur-generaal Nestor Humberto Martinez van Colombia te eisen, kreeg een grote impuls nadat Justitie werknemers vrijdag 11 januari 2019 hadden aangekondigd zich bij protestmarsen aan te sluiten.
De grootste Justitie-vakbond, ASONAL (Asociación Nacional de Trabajadores del Sistema Judicial Colombiano y Afines - Sindicato de Industria), zei dat haar leden zich zouden aansluiten bij het burgerinitiatief dat al de steun kreeg van centristische en linkse oppositiepartijen.
#ActualidadNacional: En Ibagué la jornada de protesta que ha venido siendo citada por parte de los integrantes de Asonal Judicial, se desarrollará en el Parque Murillo Toro de Ibagué sobre las 5:30 de la tarde. https://t.co/ZjMOQrUtGC
Organizaciones sociales y sindicatos de #Colombia se unifican en la convocación de marcha para exigir la renuncia del fiscal Néstor Humberto Martínez por su vinculación al caso de corrupción de #Odebrecht y al asesinato de líderes sociales. #Latinoamerica#BuenViernespic.twitter.com/LXvrROGrzp
— III Internacional Noticias (@SantiagoLuxemb1) January 11, 2019
De positie van Martinez is vrijwel onhoudbaar geworden nadat een Amerikaanse rechter zijn zorgvuldig uitgekozen voormalige anti-corruptiechef veroordeelde met aanklachten wegens omkoperij en er bewijs was, dat hij naliet het Odebrecht-omkoopschandaal te onderzoeken, ondanks dat hij er een jaar voor zijn aantreden in 2016 over had geweten.
Het schijnbare belangenconflict van de aanklager en het falen om de corruptiepraktijken van Odebrecht in Colombia adequaat te onderzoeken, spoorde de Hoge Raad aan om in december een speciale aanklager aan te stellen. Ondanks zijn bezoedelde reputatie en een oppositie die hem oproept af te treden op, heeft Martinez geweigerd om af te treden.
Burgers organiseren vrijdagavond 11 januari 2019 protesten in alle grote steden waaraan ook deelnemen rechters, openbare aanklagers en andere gerechtsambtenaren, volgens ASONAL.
Voordat het Hooggerechtshof hem in 2016 tot procureur-generaal benoemde, was Martinez de juridisch adviseur van Grupo Aval, Colombia's grootste bankconglomeraat en de zakenpartner van Odebrecht ten tijde van de omkopingspraktijken tussen 2009 en 2014. Het initiatief is in Colombia ongeëvenaard, dat burgers het ontslag van een topfunctionaris eisen.
Medellin-energiebedrijf EPM constateert ernstige schade en slaat alarm
Medellin-energiebedrijf EPM gaf donderdag 10 januari 2019 een alarm rood nadat het binnen Hidroituango, de grootste waterkrachtcentrale van Colombia, ernstige schade had vastgesteld waardoor de dam zou kunnen falen.
Volgens de burgemeester van Medellin Federico Gutierrez en EPM's waarnemend directeur John Alberto Maya Salazar, werd een 120 meter diep, met water gevuld zinkgat gevonden in de buurt van de machinekamertunnel, die sinds mei vorig jaar voorlopig water loost.
Actualmente, expertos se encuentran estudiando socavón o ahuecamiento encontrado a unos 40 metros de la superficie de la montaña donde está #ProyectoItuango, para determinar su origen e implicaciones. El informe técnico será entregado en 72 horas y con base en este se procederá pic.twitter.com/AIXURCRHzW
Volgens Gutierrez, Maya en Antioquia-gouverneur Luis Perez, onderzoeken ingenieurs hoe ernstig de schade is en ze hebben een rode waarschuwing hebben afgegeven.
Perez zei niet of mensen stroomafwaarts het project moesten evacueren. President Ivan Duque is op de hoogte van de situatie.
Het is onduidelijk waar EPM-directeur Jorge Londoño is.
Het gat werd ontdekt toen ingenieurs perforatiegaten maakten in de berg ter ondersteuning van het damproject terwijl ze zich voorbereidden om de machinekamertunnel te sluiten nadat het bedrijf erin was geslaagd het water door de overlaat te laten stromen.
Volgens Maya wordt het bedrijf nu gedwongen om van plan te veranderen en de machinekamertunnel onmiddellijk te sluiten om de mogelijke uitbreiding van het gat in de motortunnel te voorkomen.
Ingenieurs zullen ook moeten onderzoeken of erosie veroorzaakt door de voorlopige ontlading het gat veroorzaakt en of dit betekent dat de damwand of de ondersteunende berg zou kunnen instorten.
Het bedrijf verloor tijdelijk de controle over het project vorig jaar toen de oorspronkelijke ontlaadtunnels waren gesloten en het water in het reservoir het hele damproject dreigde te overspoelen.
De dammuur en de overlaat waren nog niet klaar toen de eerste noodsituatie ontstond en tienduizenden mensen gedwongen werden te evacueren.
De kosten van het project dwingen EPM tot het verkopen van belangrijke activa, terwijl Medellin gedwongen werd voorlopige wijzigingen aan te brengen in haar gemeentelijke begroting nadat de inkomsten uit de grootste inkomstengenerator werden verlaagd.
Een onbekend aantal mensen was niet in staat om terug te keren naar huis sinds de dam haar eerste noodtoestand op 12 mei vorig jaar presenteerde.
Hamilton Lopes en dochter van de Guarani (Bron foto: Mario Osava/IPS)
Inheemsen vrezen dat alles wat in de afgelopen dertig jaar bereikt is, wordt teruggedraaid
- 'Toen regering-Bolsonaro net was aangetreden, drongen houtkappers het land van het Araravolk bij Belo Monte al binnen' - President Bolsonaro pleit voor 'integratie' inheemse bevolking en spreekt over assimilatie in de 'blanke' samenleving - Bolsonaro: 'Inheemsen blijven leven alsof ze in een dierentuin zitten en bezetten 15 procent van het nationale grondgebied'
De nieuwe uiterst rechtse Braziliaanse regering heeft weinig respect voor de rechten van inheemse bevolkingsgroepen. Zij vrezen dan ook dat alles wat in de afgelopen dertig jaar bereikt is, wordt teruggedraaid.
President Jair Bolsonaro heeft al een decreet uitgevaardigd waarin de verantwoordelijkheid voor inheems land verschuift naar het ministerie van Landbouw.
Leiders van de Aruak, Baniwa en Apurinã, die wonen in het stroomgebied van de rivieren Negro en Puru in de noordwestelijke Amazone, protesteren daartegen in een open brief. De belangen van het ministerie van Landbouw zijn volgens hen tegengesteld aan die van de inheemse bevolkingsgroepen.
Bij deze groepen is waarschijnlijk de sterkste weerstand te vinden tegen de nieuwe uiterst rechtse regering die in januari aantrad.
De eerste maatregelen die de regering nam, draaien vooruitgang terug die in de afgelopen dertig jaar is geboekt ten gunste van de 305 inheemse volken die in het land geregistreerd zijn.
Zij zijn beschermd door artikel 231 van de Braziliaanse Grondwet. Dat artikel is van kracht sinds 1988 en garandeert hen 'oorspronkelijke rechten op het land dat ze traditioneel bezitten'. Ook wordt hun recht op 'sociale organisatie, gewoonten, taal, geloof en traditie' erkend.
Daarnaast heeft Brazilië Conventie 169 inzake Inheemse Volken van de Internationale Arbeidsorganisatie geratificeerd. Deze conventie verdedigt de inheemse rechten, zoals het recht op tijdige consultatie als er sprake is van mijnbouwprojecten of andere ontwikkelingen die direct invloed hebben op inheemse gemeenschappen.
Inheemse groepen boden de meeste weerstand tegen de bouw van dammen in grote rivieren in het Amazone-regenwoud, met name Belo Monte, gebouwd in de rivier Xingu. De laatste turbines van deze dam worden naar verwachting dit jaar afgerond.
Karioca Cupobo inheemsen (Bron foto: Mario Osava/IPS)
Het verschuiven van de verantwoordelijkheid om inheems gebied te identificeren en af te bakenen, van de Nationale Inheemse Stichting (Funai, Fundação Nacional do Índio) naar het ministerie van Landbouw, hindert de afbakening van nieuwe gebieden en brengt de bestaande in gevaar. De nieuwe minister van Landzaken, Luiz Nabhan García, wil alle besluiten die hierover genomen zijn in de afgelopen tien jaar opnieuw bekijken.
García is leider van de União Democrática Ruralista (UDR), een collectief van landeigenaren. Het collectief telt vooral grote veeboeren die in de afgelopen jaren geregeld betrokken waren bij conflicten over land.
Bolsonaro heeft al aangekondigd een review te willen van Raposa Serra do Sol, een inheems grondgebied dat in 2005 gelegaliseerd werd. De juridische strijd daarover eindigde in 2009 met een uitspraak van het Hooggerechtshof, dat de nieuwe officiële grenzen geldig verklaarde.
Het gaat om een gebied van 17.474 vierkante kilometer in de noordelijke staat Roraima, waar 20.000 leden van vijf verschillende inheemse groepen leven.
Brazilië telt momenteel 486 inheemse gebieden waar het demarcatieproces is afgerond. In 235 gebieden loopt het proces nog. Daarvan bevinden zich 118 gebieden in de identificatiefase, 43 zijn al geïdentificeerd en 74 zijn 'vastgesteld'. 'Voor revisie van inheems land is een grondwetswijziging nodig, of bewijs dat er iets is fout gegaan tijdens het proces', zegt Adriana Ramos, directeur van het Instituto Socioambiental, een non-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor inheemse rechten en milieuzaken. 'De eerste besluiten van de regering hebben de positie van het bureau voor inheemse zaken en zijn verantwoordelijkheden verzwakt. Het ministerie van Gezondheid heeft ook een wijziging aangekondigd in het beleid met betrekking tot inheemse volken, zonder concrete voorstellen', zegt ze. 'Daardoor dreigt een al slechte situatie nog te verergeren.'
Het demarcatieproces verliep al zeer traag onder vorige regeringen, zegt Ramos, en dat zal nu nog trager gaan. Bovendien vreest ze voor toenemende conflicten en onzekerheid.
Op de eerste dagen van januari, toen de regering-Bolsonaro net was aangetreden, drongen houtkappers het land van het Araravolk bij Belo Monte al binnen, zegt ze.
'De situatie zal verslechteren onder de nieuwe regering', zegt Inaye Gomes Lopes, een jonge inheemse leider uit Nanderu Marangatu in Mato Grosso do Sul, vlakbij de Paraguayaanse grens. Met name de opsplitsing van Funai wordt als een slechte ontwikkeling gezien. De stichting bestaat nog wel, maar valt nu onder het ministerie van Vrouwen, Gezin en Mensenrechten. Dat wordt geleid door Damares Alves, een controversiële advocaat en evangelische pastor. Welzijn valt nu onder dat ministerie, en het demarcatieproces onder het ministerie van Landbouw. 'Er zijn nu acht inheemse gebieden vastgesteld in de staat en een is geannuleerd in december. Wat we bereikt hebben heeft veel mensenlevens gekost. De moordenaars zijn nooit veroordeeld', zegt Lopes. 'We zoeken naar manieren om weerstand te bieden en hopen ook op steun op internationaal niveau. Ik maak me zorgen over de nieuwe regering, ik lig ervan wakker.'
Bolsonaro pleit voor 'integratie' van de inheemse bevolking en spreekt over assimilatie in de 'blanke' samenleving. Hij beklaagde zich er eerder over dat inheemse groepen blijven leven alsof ze in een 'dierentuin zitten' en dat ze '15 procent van het nationale grondgebied bezetten', terwijl ze volgens zijn cijfers met slechts minder dan een miljoen mensen zijn in een land met 209 miljoen inwoners. 'Niet wij bezitten een groot deel van het Braziliaanse grondgebied, maar de grootgrondbezitters, de ruralisten, agribusiness en anderen die meer dan 60 procent van het nationale territorium in handen hebben', schrijven de Aruak, Baniwa en Apurinã in hun open brief.
In feite maakt inheems land 13 procent van het Braziliaanse landgebied uit en 90 procent daarvan ligt in het Amazonewoud, stellen ze. Ook ontkennen ze dat ze 'worden gemanipuleerd door ngo’s', een andere beschuldiging van de president.
Sommige militaire leiders, zoals de gepensioneerde generaal Augusto Heleno Pereira, vreest dat de bewoners van inheemse gebieden zich onder invloed van ngo’s onafhankelijk zullen verklaren om zich af te scheiden van Brazilië.
Die zorg speelt vooral in grensgebieden waar inheemse volken aan beide zijden van de grens leven, zoals de Yanomami. Leden van deze bevolkingsgroep leven in Brazilië en Venezuela.
Volgens Ramos zijn het echter niet de militairen in Bolsonaro’s regering, zoals de generaals die posten op vijf ministeries bezetten, die de grootste dreiging vormen voor de inheemse rechten. Veel officieren hebben militairen van inheemse afkomst onder zich en erkennen dat ook zij het land verdedigingen, zegt ze. Ze ziet de ruralisten die hun oog hebben laten vallen op inheems land als de grootste dreiging, en de leiders van de evangelische kerken, met hun agressieve preken.
Terroristen
Ook in andere sectoren heerst onrust over de nieuwe regering, zoals bij de quilombolas (gemeenschappen van Afrikaanse afkomst), landloze plattelandsarbeiders en ngo’s.
Bolsonaro heeft verklaard dat zijn regering 'geen centimeter land' geeft aan inheemse gemeenschappen of quilombolas, en stelde ook dat mensen die boerderijen of andere landgoederen binnendringen, als terroristen te zien.
De regering zei ook ngo’s te willen monitoren. 'Maar, de wet is helder over het recht op organisatie', zegt Ramos, en ook over de autonomie van degenen die geen overheidssteun ontvangen.
Amerikaanse Boeing met belang van 80% nu feitelijk eigenaar van Braziliaanse Embraer
De Braziliaanse regering heeft de joint venture tussen Embraer en Boeing goedgekeurd. De Amerikaanse fabrikant krijgt een belang van tachtig procent in de joint venture en wordt daarmee feitelijk eigenaar van Embraer.
Boeing werkt al twintig jaar samen met Embraer, gevestigd in Sao Paulo. In december 2018 sloten ze een overeenkomst voor ‘strategische samenwerking’, met een voorgestelde joint venture in de aandelenverhouding van 80-20. Goedkeuring door de regering in Brasilia was noodzakelijk, maar het lag in de lijn der verwachting dat dit ging gebeuren.
Here's Brazil President Jair Bolsonaro's statement approving Boeing's acquisition of 80% of Embraer's commercial aviation business and separately a 49% stake in the KC-390. Embraer's directors and shareholders now must approve deal, which is expected. https://t.co/jrV7V4qNBYpic.twitter.com/tUHFdaNBNj
De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro stond in eerste
instantie huiverig tegenover de samenwerking tussen de Amerikaanse en
Braziliaanse vliegtuigfabrikanten. De regering vreesde dat
Boeing, zodra de deal rond was, veel Brazilianen zou ontslaan. De
partijen zijn nu overeengekomen dat ‘het behoud van de huidige banen in
Brazilië’ gewaarborgd blijft.
De twee partijen voorzien, dat zij in de loop van 2019 de joint venture kunnen tekenen.
De productie van militaire vliegtuigen en business jets door Embraer blijft buiten de joint venture. Embraer behoudt haar Braziliaans management, dat rechtstreeks rapporteert aan Dennis Muilenburg, de CEO van Boeing.
Embraer bouwt kleinere passagiersvliegtuigen dan Boeing en Airbus. In het marktsegment straalvliegtuigen tot 150 stoelen heeft Embraer een positie als wereldwijd marktleider opgebouwd.
Boeing reageert met de overname van Embraer ook op de stappen van concurrent Airbus, die Airbus eind 2017 een meerderheidsbelang verwierf in de CSeries van Bombardier, een vliegtuigtype dat concurreert met de grotere jets van Embraer. Airbus doopte de CSeries afgelopen zomer om tot A220 en krijgt de laatste tijd veel orders binnen voor dit type.
(Suriname Mirror/Zakenreis.nl/CNBC/Up In The Sky/Twitter)
Nitender Oemrawsingh als 'getuige' door politie gehoord en daarna verdwenen
Politie ontkent nog steeds formeel dat er aanhoudingen zijn verricht
Starnieuws en de Ware Tijd berichten vanmiddag, vrijdag 11 januari 2019, dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname dinsdag in Nickerie de ondernemer Nitender Oemrawsingh als 'getuige' in de megadrugszaak van meer dan 2.300 kilo heeft gehoord. Hij is thuis bij hem in de Corantijnpolder opgehaald.
Volgens Starnieuws èn de Ware Tijd is Oemrawsingh na verhoor heengezonden. Daarna is hij als verdachte aangemerkt en is intussen spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit.
Hoewel door bronnen in Nickerie is bevestigd, dat Oemrawsingh opgehaald is door het Arrestatie Team, heeft de politie tot nu toe formeel ontkend dat er aanhoudingen zijn verricht. Pas vijf dagen na de enorme drugsvangst zal de politie zaterdag een persconferentie houden hierover.
Tot nu toe is er nauwelijks informatie verstrekt over deze mega drugsvangst.
De acht containers met 'rijst' stonden al klaar om verscheept te worden toen de cocaïne ontdekt werd door de Port Control Unit die met steun van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC) is opgezet. De lading zou via Guadeloupe naar Frankrijk worden verscheept. De rijst is afkomstig van Nivash rijstpellerij.
Zorgverleners maken zich druk over de wijze waarop thuiszorginstellingen grif geld over hun ruggen heen verdienen, terwijl de kwaliteit van de zorg te wensen overlaat. Aan cliënten, senioren, wordt wel eens oud eten uit de koelkast opgediend en krijgen ze brood dat afbrokkelt. Soms moet de zorgverlener handschoenen kopen, omdat de instelling daarvoor niet heeft gezorgd.
Terwijl er veel geld omgaat in de thuiszorg krijgen degenen die er werken maar een luttel bedrag, zo meldt de Ware Tijd vandaag, vrijdag 11 januari 2019.
Verder baart het de doelgroep zorgen, dat er wildgroei te merken is in de thuiszorgbranche. Er zijn instanties die niet geregistreerd staan bij het ministerie van Volksgezondheid, maar zich wel uitgeven als zorginstelling. Onbevoegde krachten inzetten komt ook voor, vertelt een ingewijde.
Het hoofd Inspectie Verpleegkundigen en Verzorgden Beroepen, Carol de Baas, zegt in een reactie dat de werkers in de thuiszorg bevoegd zijn, maar soms niet bekwaam voor het werk waarvoor ze worden ingezet. Allen hebben ze een diploma ziekenverzorgende, bejaardenverzorgster, assistent verpleger of gediplomeerd verpleegkundige.
Op dit moment staan iets meer dan tien thuiszorginstellingen geregistreerd bij het ministerie van Volksgezondheid. De inspectie waakt over de kwaliteit van de zorg. Inspecties vinden één of twee keer per jaar plaats. Volgens De Baas werken de meeste mensen al in de sector en doen thuiszorg als bijbaan.
Buschauffeur zou op weg naar Havana macht
over stuur hebben verloren tijdens inhaalmanoeuvre
Bij een ongeluk met een toeristenbus vandaag, vrijdag 11 januari 2019, in het oosten van Cuba zijn zeven doden en circa dertig gewonden gevallen, onder wie zes mensen die levensgevaarlijk gewond zijn. Twee Nederlanders van 27 jaar oud, een man en een vrouw, zijn na het ongeluk ter observatie in het ziekenhuis opgenomen.
Er vielen bij het ongeluk voor zover bekend 33 gewonden, onder wie 22 buitenlanders uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Mexico, Canada en Nederland. Zeven buspassagiers overleefden het ongeval niet.
En el #Viazul que se volcó en la carretera Guantánamo Baracoa viajaban 40 personas, entre ellas 22 de nacionalidad extranjera. Hay ciudadanos de Holanda, Inglaterra, Francia, México y Canadá https://t.co/deLKpO8u5v Hasta ahora hay 7 muertos. #Luto#Cubapic.twitter.com/lGTiJ1Pj93
De buschauffeur van de onderneming Vía Azul zou op weg naar Havana de macht over het stuur hebben verloren tijdens een inhaalmanoeuvre. De bus is van de weg geraakt en omgeslagen.
De maatschappij Vía Azul rijdt met luxe autobussen over lange afstanden in Cuba en is populair bij toeristen.
Aon Dutch Caribbean
wijst klanten met Ennia-polis op risico’s verzekerd te zijn bij Ennia
Ennia heeft verbolgen gereageerd op een brief waarin broker Aon Dutch Caribbean
klanten met een Ennia-polis wijst op de risico’s van verzekerd zijn bij deze maatschappij, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 januari 2019.
Ennia wordt ongunstig
beoordeeld door Aon’s Market
Security Committee, zo schrijft de
lokale directie. Om dit te bepalen
kijkt deze interne Aon-commissie
naar bepaalde zaken die onder
andere verband houden met de
openbaarmaking van financiële
cijfers.
De Ennia-top is ‘teleurgesteld en
boos’ over deze actie van businesspartner Aon, waarmee jarenlang is samengewerkt., aldus directeur
Reinald Curiel.
Klanten worden onnodig ongerust gemaakt. Weliswaar is de
noodregeling van toepassing, maar de Centrale Bank CBCS heeft bij herhaling publiekelijk gesteld dat
Ennia normaal aan haar verplichtingen kan voldoen.
Verder is Aon niet consistent, meent Curiel. Want terwijl Aon Dutch Caribbean klanten Ennia-polissen
afraadt, neemt Aon Benfield in Nederland wel aanzienlijke bedragen premies aan om Ennia te
herverzekeren. 'Dus dán is er wel vertrouwen.'
En hoewel ten tijde van de noodregeling formeel niet hoeft te worden gepubliceerd, is het wel de
bedoeling dat Ennia de jaarcijfers gewoon openbaar zal maken
Met name bij passagiers op de
achterbank is een inhaalslag nodig
Hoewel de wet voorschrijft dat alle inzittenden van een auto een veiligheidsgordel
dienen te dragen, wordt dat op Curaçao nog vaak nagelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil er
daarom strenger op gaan controleren.
Met name bij passagiers op de
achterbank is een inhaalslag nodig.
Dat bevestigt plaatsvervangend
woordvoerder Roderick Gouverneur vandaag, vrijdag 11 januari 2019, in het Antilliaans Dagblad.
Aanleiding
om hier vanaf dit jaar strenger op te
gaan controleren is de stijging van het
aantal - vaak ernstige, of zelfs fatale -
verkeersongelukken, waarbij achteraf
blijkt dat de inzittenden geen riem om
hadden. En de afloop had in zulke
gevallen zonder twijfel minder ernstig kunnen zijn wanneer de slachtoffers die veiligheidsgordels wel
hadden gedragen.
Volgens Gouverneur komt het bovendien vaak voor, dat bestuurders wel een autogordel dragen, zoals
het hoort, maar dat kinderen op de achterbank nog geen riem om hebben. 'Waarom zou je jezelf wel
beschermen, maar je kinderen niet? Die kunnen bij een ongeluk net zo goed tegen de ruiten aanvliegen
in de auto', aldus Gouverneur.
'De Officier van Justitie vindt het belangrijk om hier meer aandacht aan
te besteden.'
Het is wettelijk verplicht om een veiligheidsgordel te dragen in de auto, stelt de OM-woordvoerder.
Vlak voor maatregel stond 560 miljoen gulden aan ‘cash’ op de rekeningen in de VS
Na het uitroepen van de noodregeling voor de Ennia Groep zijn er ‘forse verliezen’
geleden op beleggingen doordat de rekeningen bij Merill Lynch in de Verenigde Staten zijn bevroren.
Dat stelt de verdediging van de op Curaçao
gevestigde bv Parman International,
eigenaar van verzekeringsmaatschappij
Ennia, in het Kort Geding tegen de Centrale
Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 11 januari 2019.
Vlak voor de maatregel stond er nog een
bedrag van 560 miljoen gulden aan ‘cash’
en ‘cash equivalents’ op de rekeningen in
Amerika. Dat bedrag zou nu zijn gedaald
naar 410 miljoen gulden. 'Dat betekent een
verlies van 150 miljoen gulden op de
beleggingen', aldus het pleidooi van de Parman-advocaten.
Eigen schuld, vinden de advocaten van de CBCS op hun beurt. Want Parman werkt niet mee en komt
keer op keer haar beloftes niet na. Ook de toezegging aan de rechter in Amerika om de gelden bij
Merill Lynch beschikbaar te stellen, krijgt geen vervolg.
Het gaat volgens advocaten Sabine Altena en
Karina Keizer van Ox & Wolff in totaal om 250 miljoen dollar waar de Centrale Bank nu niet aan kan
komen. Keizer zegt, dat woensdag een motie in de VS is ingediend om CBCS namens Ennia toegang te
geven tot de bankrekeningen. 'Nu de medewerking van Parman uitblijft, hebben we besloten
eenzijdig een verzoek in te dienen.'
Keizer heeft weinig begrip voor de situatie: 'We kunnen het zo
oplossen. Er is genoeg geld. Waarom gebeurt er niets?'
'De VHP koerst duidelijk naar een meer gemengde partij'
De VHP bereidt zich voor om landelijk deel te nemen aan de verkiezingen van 2020. De partij reorganiseert haar structuren qua bemensing. 'Er worden zeker ook niet-Hindostanen ingezet in speciale coördinatieteams om zich te profileren als een partijlid dat geworteld is in de partijbeginselen van onder andere integriteit en democratie', zegt Harold Pultoo, secretaris van het coördinatieteam Paramaribo, vandaag, vrijdag 11 januari 2019, in de Ware Tijd.
Hij verzekert, dat de VHP duidelijk koerst naar een meer gemengde partij, onder andere als het gaat om etnische samenstelling. 'Sinds Chandrikapersad Santokhi acht jaren geleden het partijvoorzitterschap op zich heeft genomen is de partij daadwerkelijk opengesteld voor alle Surinamers. Daartoe wordt de bemensing van de veldstructuren stapsgewijs getransformeerd naar multi-etnisch, multicultureel en multireligieus.'
De partij vist volgens Pultoo niet in andermans vijver. 'We hebben onze meet the people-activiteiten, waar wij verschillende Surinamers tegenkomen. Na gesprekken over onze ontwikkelingsvisie voor het land, waarbij wij elke Surinamer nodig hebben, worden veel van hen lid. Dus we vissen van huis tot huis in Suriname.'
Pultoo begrijpt wat Abaas, die de ABOP heeft verruild voor de VHP, meemaakt aan kritiek. 'Het zou mogelijk dezelfde reactie zijn als iemand de VHP zou verlaten om naar een andere partij te gaan. We begrijpen mensen. Iemand is pas verkeerd bezig als hij een goede partij met hoge normen en waarden in 's lands belang verlaat voor een partij waar men minder zoekt naar voordelen van Suriname', aldus Pultoo.
Verdachte beweert dat hij zich niets kan herinneren, omdat hij stomdronken
was...
Een 48-jarige vrouw heeft dinsdag 1 januari aangifte gedaan bij de politie van Santo Boma tegen haar 28-jarige buurman die haar zou hebben verkracht toen zij in haar woning lag te slapen. De buurman zou ook haar zoon hebben mishandeld, zo meldt het Korps Politie Suriname donderdag 10 januari 2019.
Volgens verklaring van het slachtoffer schrok zij uit haar slaap wakker, omdat iemand op haar buik zat en haar keel vast greep.
Die persoon bleek haar buurman te zijn die onder andere haar vagina met zijn vingers binnen drong. Op een gegeven moment kon het slachtoffer om hulp gillen.
Haar 26-jarige zoon schoot haar te hulp en kwam oog in oog te staan met de buurman. Hij wilde de buurman aanhouden, maar dat lukte niet, omdat die hem een ferme beet toebracht ten einde weg te kunnen komen.
De politie hield de buurman vrijdag 4 januari aan op verdenking van onder andere verkrachting en mishandeling. Bij zijn voorgeleiding bij een hulpofficier van Justitie verklaarde de verdachte, dat hij zich niets kon herinneren over het gebeurde in de woning van zijn buurvrouw, omdat hij op die bewuste dag stomdronken was.
Nadat er afstemming was gepleegd met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld door de politie.
Onlangs werd Eskak als beleidsadviseur ministerie van BiZa door minister thuis gezet...
Somohardjo: 'Eskak is op aandrang van Sapoen thuis gezet, als alles goed verloopt, zal Eskak Sapoen voorgoed thuis zetten'
Nasier Eskak wordt in Wanica één van de Assemblee-kandidaten voor de Pertjajah Luhur (PL). Wanica telt zeven plaatsen voor de Assemblee en Eskak zal op een van die zeven zitten. Mogelijk zal hij tegenover zich hebben Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging, die eerder de PL vertegenwoordigde in dit district. Dit heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo gisteren op een persconferentie bekendgemaakt, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 11 januari 2019.
Een en ander hangt af van of het verbod tot samenwerken van politieke partijen al dan niet zal worden aangenomen, zei Somohardjo. Die liet weten dat, ongeacht of de partij alleen de verkiezingen in gaat of in samenwerkingsverband, de PL zetels zal binnenhalen in Wanica.
De universitair onderlegde Eskak functioneerde tot voor kort als beleidsadviseur op het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), maar werd volgens Somohardjo op aandringen van Sapoen thuis gezet. De PL-voorzitter heeft echter te kennen gegeven, dat de partij haar mensen niet in de steek laat. Zo heeft zij gesteld, dat zij destijds uit de coalitie zou stappen indien Soewarto Moestadja het veld zou moeten ruimen als minister van Binnenlandse Zaken. Ook Eskak wordt niet aan zijn lot overgelaten. Behalve dat hij Assemblee-kandidaat wordt in Wanica, is hij inmiddels toegevoegd aan de verkiezingscampagne van dat district en leidt hij het Wetenschappelijk Bureau van de PL.
'Hij zal de verkiezingen helpen leiden. Eskak is op aandrang van Sapoen thuis gezet. Als alles goed verloopt, zal Eskak Sapoen voorgoed thuis zetten', zei Somohardjo.
De PL-voorzitter heeft ook een statutenwijziging aangekondigd. Het hoofdbestuur zal voortaan ten minste 15 en ten hoogste 51 leden tellen. Thans is dat aantal op 27 gesteld. Het partijraadsbestuur zal in het vervolg ten minste 11 en ten hoogste 31 leden tellen. Ook het organogram wordt gewijzigd. Er was tot nu alleen sprake van kernbesturen, maar nu worden ook ressortbesturen en districtsbesturen toegevoegd. Bovendien krijgen alle instituten van de partij, zoals de Vrouwenraad, de Jongerenraad en het Wetenschappelijk Bureau, stemrecht. Meer dan 200 kernen zijn inmiddels geïnstalleerd en volgens Somohardjo gaat de partij door met het installeren dan wel herinstalleren van kernen. De registratie en herregistratie van de leden zijn eveneens in volle gang.
Somohardjo zei verder, dat Assembleelid William Waidoe nog steeds bij de PL is. Hij was niet aanwezig op de persconferentie. Somohardjo verklaarde dat de broer van Waidoe hem heeft gevraagd hem te helpen met de bouw van zijn huis, waarvan volgens de Javaanse gebruiken sambatan gisteren plaatsvond. 'Hij wilde zijn broer niet in de steek laten', zei Somohardjo, die liet weten geloof te hebben in de parlementariër.
Volgens Somohardjo is de NDP hard bezig in Nickerie om inbraakpolitiek te plegen en is ook geprobeerd Waidoe over te halen, maar die heeft te kennen gegeven bij de PL te blijven. De PL-voorzitter toonde ook de bereidverklaring van Waidoe om lid te worden van het komende hoofdbestuur van de PL.
Van lijst in Nieuw Nickerie hebben zes van de zestien kandidaten bedankt
De interne bestuursverkiezing van de Nationale Democratische Partij (NDP) Nickerie is voor de tweede keer uitgesteld. Nu wordt de verkiezing op 19 januari gehouden. Partijvoorzitter Desi Bouterse heeft gisteravond een voorstel gedaan om met een consensuslijst te komen, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 11 januari 2019.
In alle vijf ressorten van Nickerie zijn twee lijsten ingediend. Partijen konden geen overeenkomst bereiken.
Van de lijst in Nieuw Nickerie, aangevoerd door Edgar van Genderen, hebben zes van de zestien kandidaten bedankt. Vier komen voor op de lijst van de tegenpartij, Fabio Perk. De personen die op de tweede lijst voorkomen, hadden ook al bewilligd bij de lijst Van Genderen.
Uiteindelijk is gisteravond besloten de verkiezing, die zaterdag gehouden zou worden, uit te stellen. Van Genderen krijgt de gelegenheid van de verkiezingscommissie om zijn lijst aan te vullen, aangezien hij niet op de hoogte was gesteld dat zes personen hadden bedankt.
Op 19 januari wordt in alle vijf ressorten een verkiezing gehouden.
'Als president kan je soms ook belachelijke dingen presenteren'
- 'Een deze derde termijn kan Bouterse helemaal uit zijn hoofd halen, want dat zal hem niet lukken’ - 'De persconferentie was bedoeld was om de frustraties te uiten op het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht'
VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien is niet verrast, dat president Desi Bouterse ‘allerlei leugens’ gebruikt heeft om de reputatie van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday te vernietigen. Volgens het staatshoofd is Baidjnath Panday de bedenker van het inzetten van artikel 148 van de Grondwet om het 8 decemberstrafproces te beëindigen. De Openbaar Ministerie topman heeft deze beschuldiging resoluut afgewezen.
'Wij weten dat deze president geen waarde hecht aan het leven van mensen. Dan verwacht ik ook niet dat hij respect zal hebben voor belangrijke instituten. Het is algemeen bekend dat deze president leugens verkondigt. Bouterse is een notoire leugenaar', zegt Gajadien donderdag 10 januari 2019 in het Dagblad Suriname.
De parlementariër voert aan, dat hij de ‘leugens van de president’ ook persoonlijk heeft ervaren. Hij verwijst naar de uitspraken in 2016 waarbij Bouterse de goede reputatie van hem en tegelijkertijd ook van de volksvertegenwoordiging heeft proberen te schaden. Doelende op Gajadien maakte Bouterse een toespeling, dat iemand uit de VHP achter zijn voorzitter om een gesprek met hem wilde hebben na de verkiezingen. Hij heeft de persoon gevraagd om zich niet als een varken te gedragen en zijn voorzitter te bellen. Volgens Gajadien is dat ook een zuiver voorbeeld van een pathologische leugenaar.
Gajadien kan zich niet indenken dat Bouterse op zijn persconferentie ook gelogen heeft in de kwestie van de wisselkoers. Bouterse zei op 13 april 2016 in het perscentrum: 'Ik kan u verzekeren, die koers ga ik naar beneden krijgen. Believe me', beloofde Bouterse toen. Deze belofte herhaalde hij weer op twee andere momenten. Op de persconferentie ontkende de president dit te hebben gezegd, maar juist: ‘de wisselkoers kan omlaag’. “Ik weet niet of het dementie is, maar wees een man en geef je fouten toe. Er zijn videobeelden waarop deze uitspraken zijn vastgelegd. Verdraai het niet en probeer vooral niet om de schuld te schuiven naar het volk. Je kunt niet zeggen dat de koers pas omlaag kan als een ieder, het volk, meewerkt. In feite heeft hij het falend beleid van de regering geschoven naar het volk', aldus de VHP’er.
'Als president kan je soms ook belachelijke dingen presenteren.' Zo typeert Gajadien de vele uitspraken van het staatshoofd op de persconferentie. Bouterse zei dat hij een derde termijn als president wel ziet zitten, maar de beslissing aan het volk overlaat.
Volgens de VHP’er mag Bouterse deze derde termijn helemaal uit zijn hoofd halen, ‘want dat zal hem niet lukken’. “Als de president aangeeft dat hij zeer tevreden is over wat hij gedaan heeft over de afgelopen acht jaren van zijn presidentschap en voornamelijk ook in 2018, heeft hij daartegenover geen harde feiten kunnen opnoemen die deze conclusie kunnen staven. Bijna alle sectoren zijn verder verslechterd. 987 bedrijven hebben hun deuren door de verslechterde economie moeten sluiten. Degenen die zich 2014-2015 nog kunnen herinneren, weten nog dat er vijf dieseltreinen zouden komen van Poelepantje naar Onverwacht. Er werden miljoenen uitgegeven om mooie, geweldige animatiebeelden te presenteren. Diezelfde president gaf toen aan dat er 3.000 woningen per maand gebouwd zouden worden. We zouden zelfs huizen exporteren, maar integendeel gaat deze regering door met haar voedselpakkettenproject, waardoor de samenleving steeds afhankelijker wordt', aldus de politicus.
Gajadien voert aan dat de hele doelstelling van de persconferentie bedoeld was om de frustraties te uiten op het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht die in een vergevorderd stadium zijn om uitspraak te doen in het 8 decemberstrafproces. 'De persoon Desi Bouterse, die toevallig nu president is, riskeert hier een celstraf van 20 jaar als hoofdverdachte voor de moord op 15 mannen. De jaarplannen voor 2019 heeft hij al op 1 oktober 2018 in het parlement gepresenteerd, waarna hij in zijn nieuwjaarsrede op 1 januari 2019 ook al een uiteenzetting heeft gegeven voor wat hij zou willen doen voor het nieuwe jaar. Dus al die andere verhalen erom heen zijn franya’s. Alles is mislukt. De Amnestiewet is een mislukking en ook 148 Grondwet', aldus Gajadien.
Protest tegen wat Peru de 'onwettige' nieuwe termijn noemt van president Nicolas Maduro
De Paraguayaanse president Mario Abdo sluit van zijn ambassade in
Venezuela
Peru heeft zijn zaakgelastigde uit zijn ambassade in Venezuela teruggeroepen om te protesteren tegen wat het de 'onwettige' nieuwe termijn noemde van president Nicolas Maduro, zei Peru's ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag 10 januari 2019 in een verklaring.
Peru zal ook Maduro en 100 mensen die met hem of zijn regering verbonden zijn, de toegang ontzeggen, voegde het ministerie eraan toe.
Maduro startte donderdag een tweede termijn en trotseerde critici die hem een onwettige president noemden van een natie waar hij economische chaos en een humanitaire crisis heeft veroorzaakt.
Medidas adoptadas por el Gobierno del Perú ante el inicio del ilegítimo periodo presidencial de Nicolás Maduro
Comunicado
10 de enero de 2019 11:07 a.m.
Comunicado de Prensa 001-19
Al
iniciarse en Venezuela el ilegítimo período presidencial de Nicolás
Maduro y en concordancia con la Declaración del Grupo de Lima del 4 de
enero pasado, el Ministerio de Relaciones Exteriores del Perú cumple con
informar lo siguiente:
1. Se ha llamado en consulta a
Lima a la Encargada de Negocios de la Embajada del Perú en Venezuela,
Primera Secretaria Rosa Alvarez Nuñez.
2. Se ha
dispuesto el impedimento de entrada al territorio nacional a Nicolás
Maduro y a 100 miembros de su régimen y personas relacionadas a éste.
3.
Se ha coordinado con las autoridades del Ministerio de Economía y
Finanzas (MEF) y de la Superintendencia de Banca, Seguros y AFP (SBS),
para dar cumplimiento a las medidas económico-financieras establecidas
en la citada Declaración. Entre ellas, para reforzar la debida
diligencia, compartir la lista de miembros del régimen de Nicolás Maduro
y personas naturales y jurídicas relacionadas a éste, y sus futuras
actualizaciones, con todos los sujetos obligados a reportar a la Unidad
de Inteligencia Financiera (UIF).
4. Se ha confirmado
que las instituciones bancarias peruanas no mantienen relaciones de
corresponsalía bancaria con instituciones financieras venezolanas.
El
Gobierno del Perú ratifica su pleno respaldo a la Asamblea Nacional
elegida libre y democráticamente en diciembre de 2015. Reitera que no
reconoce la legitimidad del nuevo periodo presidencial de Nicolás Maduro
y reafirma su inequívoca y firme condena a la ruptura del orden
constitucional y del Estado de Derecho en Venezuela, resaltando que sólo
a través del pleno restablecimiento de la democracia y el respeto de
los derechos humanos, se podrá resolver la crisis política, económica,
social y humanitaria que atraviesa ese país.
De Paraguayaanse president Mario Abdo reageerde onmiddellijk nadat Maduro de eed had afgelegd met het sluiten van zijn ambassade in Venezuela. Alle diplomaten worden teruggehaald.
Obers in kogelwerende vesten en cocktails genoemd naar beroemde
cocaïnehandelaars
Activisten beschuldigen bar van 'glamouriseren' van de cocaïnehandel
Een nieuwe bar-nachtclub met een Colombia-thema in Parijs, met
obers in kogelwerende vesten, cocktails genoemd naar beroemde
cocaïnehandelaars en een portret van drugsbaron Pablo Escobar, is
beschuldigd door activisten van het 'glamouriseren' van de handel.
'Medellin' opende afgelopen november in de buurt van de Champs-Elysées,
verschuilde zich achter een nepwinkel voor een taco-restaurant met een
rood neonbord - 'Chez Pablo' - wat aangeeft wat er binnen was. De
bar-nachtclub is sindsdien een hit geworden met zijn jonge en rijke
clientèle, die niet allemaal alle verwijzingen op de menukaarten en
muren lijken te begrijpen.
'Medellin' is de geboortestad van Escobar in
Colombia, evenals de naam van zijn kartel, terwijl een vegetarisch
taco-gerecht genaamd 'Pacho Herrera' verwijst naar een van de leiders
van het dodelijke Cali-kartel. De 'Maria Victoria'-cocktail is vernoemd
naar Escobar's weduwe. 'Of je het nu wilt of niet, als je aan Medellin
denkt, denk je aan Pablo, maar het is niet het hoofdthema van de bar', vertelde eigenaar Andren Dimitris aan persbureau AFP, ontkennend dat hij hem 'verafgoodde'.
De Frans-Griekse zakenman, 37, geeft toe dat hij een nepgraf heeft
verwijderd voor Escobar, waar klanten een kaars voor hem konden
oplichten, 'omdat het de Colombiaanse bevolking beledigde'. De entreehal
naar de bar, die over lange spiegels beschikt, bevat het nummer 'Tuyo'
van Rodrigo Amarante, de muziek uit de Netflix-serie 'Narcos' die het
leven vertelt van de overleden drugsbaron.
'Er is een thema, maar het is
niet tegen Colombianen', zei een klant, de 23-jarige Lea. 'Het is gewoon om plezier te hebben, om te
dansen.'
Maar, activisten in Parijs hebben campagne gevoerd tegen de
nachtclub, terwijl foto's daarvan verontwaardiging hebben veroorzaakt op
social media in Colombia, waar Escobars brute regime in de jaren
tachtig en negentig mensen blijft verdelen.
'Als een Colombiaan vind
ik het schokkend dat we publiekelijk de dodelijkste moordenaar in de
geschiedenis van Colombia verheerlijken', vertelde Juan David Castillo,
die de online groep 'Stop Medellin' oprichtte, aan AFP. 'Pablo Escobar
is verantwoordelijk voor de dood van meer dan 5.000 mensen in Colombia
... voor mij is het een belediging dat mensen daar kunnen gaan dansen',
voegde de 35-jarige toe.
Escobar werd gedood in een 'shootout' op het
dak met de politie in Medellin op 2 december 1993 - één dag na zijn
44e verjaardag. Volgens Medellin-functionarissen heeft Colombia's
drugsgeweld 46.112 mensen gedood tussen 1983 en 1994. Maar de
'cocaïnekoning' wordt ook door sommigen herinnerd als een soort
Colombiaanse Robin Hood vanwege zijn liefdadigheidswerk, waardoor hij
een deel van zijn ongelooflijke rijkdom aan de arm.
'We zijn niet de
slachtoffers aan het spelen, het gaat erom mensen te herinneren die de
beul zijn en wie de slachtoffers zijn in dit verhaal. De held is niet
de beul', aldus Angelica Toro, een 36-jarige psychiater uit Medellin.